כאבי בטן הם תלונה שכיחה, ומופיעה כמעט אצל כל אחד. כאבי הבטן יכולים להיות קלים או חריפים מאוד, בהתאם לגורם להם ולחומרת המצב. חשוב לציין שכאבי בטן יכולים לרמז על מצבים קשים הדורשים טיפול מיידי, ולכן במידה ומדובר בכאב לא מוכר או בכאב קשה ביותר שאינו חולף, יש לפנות באופן מיידי לרופא.
כאב בבטן העליונה
הכאב בבטן העליונה מצביע על פגיעה בחלק העליון של מערכת העיכול, ובעיקר בקיבה ובושט. כמו כן, פגיעה באיברים נוספים הנמצאים בבטן העליונה כמו הכאב, כיס המרה, הלבלב והטחול יכול להוביל לכאב. הגורמים העיקריים לכאב בבטן העליונה:
ריפלוקס – מצב בו תוכן הקיבה חוזר אל הושט, המתלווה לצרבת וכאבי בטן עליונה.
כיב קיבה – מצב נפוץ המופיע אצל אנשים רבים, אשר נגרם בגלל חומציות יתר בקיבה או נוכחות החיידק הליקובקטר פילורי. במקרים אלה הכאב יתבטא בעיקר בבטן העליונה הימנית.
דלקת בלבלב – מצב קשה ביותר הגורם להופעת כאב חריף ביותר בבטן העליונה המקרין לגב.
מחלות לב – פעמים רבות מחלות לב גורמות להופעת כאב בבטן. ברוב המקרים מדובר בכאב המקרין לבטן, ומתלווה לסימפטומים לבביים נוספים.
הפטיטיס – דלקת בכבד אשר עלולה להופיע כמחלה נגיפית או כמחלה אוטואימונית. תגרום להופעת כאב בבטן העליונה הימנית.
מחלות כיס מרה – דלקת בכיס המרה או חסימת דרכי המרה יובילו לכאב בטן ימנית עליונה.
כאב בבטן התחתונה
כאב בבטן התחתונה מצביע בדרך כלל על מעורבות של המעי הדק והגס, ופגיעה בפעילותם. הגורמים העיקריים לכאב בבטן התחתונה הם:
- אפנדיצטיס – דלקת בתוספתן, אשר מתבטאת ככאב חריף ביותר בבטן הימנית התחתונה.
- מחלת מעי דלקתית – מחלות כמו כרוהן או קוליטיס כיבית גורמות להופעת כאב כרוני וקשה ביותר, המלווה לשלשולים דמיים ומאפיינים נוספים. ברוב המקרים, מחלת מעי דלקתית תגרום להופעת כאב בבטן השמאלית התחתונה.
- עצירות – עצירות היא תופעה שכיחה ביותר, אשר גורמת לכאב עמום בבטן התחתונה אשר עלול להתמקד בבטן השמאלית התחתונה.
- אבנים בכליות – בדרך כלל יגרמו לכאב במותן, אך יכולות גם לגרום להופעת כאב בבטן התחתונה.
- בקע (מפשעתי או טבורי) – מצב בו לולאת מעי חודרת דרך דופן הבטן, שגורם בדרך כלל להופעת כאב בטן תחתונה.
- מחזור חודשי לנשים – נשים רבות חוות התכווצויות חזקות בבטן התחתונה בעקבות הופעתו של המחזור החודשי. הטיפול הניתן לרוב הנו משככחי כאבים ומנוחה אך ניתן גם להקל על הכאב באמצעות דיקור, שיאצו או מריחת שמן פיגם להקלה בכאבי מחזור.
הבירור של כאבים בבטן התחתונה
על מנת לגלות את מקור הבעיה ולטפל בהתאם, מבצעים בדיקות מסוגים שונים:
- בדיקת הבטן – בבדיקת הבטן ניתן לגלות ממצאים שונים שיכולים לרמז על הגורם לכאב הבטן. בבדיקה הגופנית ניתן לזהות הגדלה של הכבד והטחול, נפיחות, מיימת, רגישות, נוקשות ולאתר בקעים.
- בדיקת תפקודי כבד – בדיקה פשוטה מאוד המתבצעת באופן סטנדרטי, ובאמצעותה אפשר להבין האם קיימת פגיעה בתפקודי הכבד העלולה לגרום לכאבי הבטן. בבדיקה זו אפשר להבין האם מדובר בפגיעה כבדית או בפגיעה בדרכי המרה, ולהמשיך בירור בהתאם.
- ספירת דם – זוהי הבדיקה הבסיסית ביותר אשר יכולה לעזור להבין את מצב המטופל. עליה בספירת הכדוריות הלבנות יכולה להעיד על תהליך זיהומי או דלקתי, ואנמיה יכולה לרמז על דימום.
- בדיקת מדדי דלקת – בדיקה שיכולה לעזור לגלות האם מדובר בתהליך דלקתי, כמו שמופיע במחלת מעי דלקתי.
- צילום בטן – צילום רנטגן יכול לעזור בזיהוי חסימת מעיים או הגדלת איברים. על מנת להשיג תוצאות ברזולוציה גבוהה יותר, ניתן לבצע בדיקת CT אשר יכולה לעזור לזהות בעיות אנטומיות נוספות.
- בדיקת אולטרסאונד – אחת הבדיקות הנפוצות בבירור של כאב בטן היא בדיקת אולטרסאונד, אשר עוזרת להעריך פגיעה בדרכי המרה ובעיות נוספות.