מהו כיס מרה?

כיס המרה הוא איבר קטן הסמוך לכבד ובעל תפקיד חשוב ביותר בסיוע לעיכול שומנים. כיס המרה אוסף את מלחי המרה המיוצרים על ידי הכבד, מרכז אותם ומפריש אותם אל התריסריון על מנת לסייע בפירוק השומנים.

למרות חשיבותו הרבה של כיס המרה, רוב המבוגרים יכולים לחיות בלעדיו, וניתוח להסרת כיס מרה הוא ניתוח נפוץ ואינו גורם לנזקים ארוכי טווח.

האנטומיה של כיס המרה

כיס המרה הוא איבר בצורת שק, אשר גודלו הוא בדרך כלל 8 סנטימטרים על 4 סנטימטרים. מכיס המרה יוצא צינור הנקרא צינור המרה אשר מגיע אל התריסריון, ותפקידו להפריש את מיצי המרה אל תוך מערכת העיכול. המרה מגיעה אל כיס המרה מהכבד, אשר מפריש כליטר מרה ביום, ובסופו של דבר נשארים בכיס המרה כ-50 מ"ל מיצי מרה.

כיס המרה גורם להפרשת מיצי מרה ישירות אל התריסריון. הגירוי להפרשת נוזל המרה מתבצע כתוצאה מהפרשת הורמון בשם CCK, אשר מופרש לאחר מעבר שומן במערכת העיכול. קיימת חשיבות רבה לתפקידו של כיס המרה בריכוז נוזל המרה, מכיוון שבדרך זו הוא הופך לאפקטיבי יותר ומאפשר יכולת טובה יותר לעיכול המזון.

סימנים קליניים של פגיעה בדרכי המרה ובכיס המרה

הסימן האופייני ביותר המבטא פגיעה בדרכי המרה הוא צהבת. במקרים אלה, העור והלחמיות מקבלים צבע צהוב, המבטא הצטברות של בילירובין. כמו כן, במקרים של פגיעה בכיס המרה תופיע עליה באנזימים המרתיים אותם ניתן לזהות בבדיקת דם פשוטה.

אחד הסימנים המשמעותיים של פגיעה בכיס המרה הוא הופעת גרד, אשר מפריע מאוד ומעיד על פגיעה קשה בכיס המרה ובדרך כלל מסתיים רק לאחר ניתוח כיס המרה.

במקרים קלים יותר, פגיעה בכיס המרה מתבטאת על ידי כאב אחרי הארוחה. הכאב מופיע בבטן הימנית העליונה ויכול להקרין לכתפיים ומוקל רק לאחר מספר שעות.

אבנים בכיס המרה

הפגיעה הנפוצה ביותר בכיס המרה היא אבנים בכיס המרה. האבנים הם בעצם משקעים של מלחי מרה, כולסטרול וחומרים אחרים, אשר גורמות להופעת כאב רב. ברוב המקרים ניתן לטפל באבנים בכיס המרה בקלות רבה, ולא נגרם נזק לטווח הארוך.

דלקת בכיס המרה

מצב נוסף בו נפגע כיס המרה הוא דלקת בכיס המרה אשר יכולה להופיע בגלל סיבות שונות כמו אבנים. הדלקת בכיס המרה מתבטאת על ידי חום, הקאות, עליה בספירת הדם הלבנה ובעלת מאפיינים נוספים. גם במקרה זה, הטיפול הוא בדרך כלל ניתוח להסרת כיס המרה שבדרך כלל פותר את המצב.

החיים ללא כיס מרה

למרות שכיס המרה הוא איבר חשוב מאוד לתפקוד התקין של מערכת העיכול, ניתן בהחלט לחיות בלעדיו. אנשים רבים עוברים ניתוח להסרת כיס המרה, ויכולים לחיות ללא כל בעיה. במקרים אלו, מיצי המרה מוזרמים אל מערכת העיכול ישירות מהכבד, וניתן להמשיך ולתפקד באופן תקין.

הסרת כיס המרה נעשית בדרך כלל על ידי ניתוח לפורוסקופי, במהלכו מוכנס לחלל הבטן סיב אופטי דרך חור קטן אשר מאפשר להוציא את כיס המרה החוצה. טכניקה ניתוחית זו יעילה ביותר, ומונעת סיבוכים רבים כמו זיהום ומצבים נוספים.

מצבים נוספים הגורמים לפגיעה בכיס המרה

כיס המרה יכול להיפגע גם על ידי גורמים נוספים:

  • ציסטות – יכולות לצמוח בכיס המרה ולהפריע לתפקודו.
  • גידולים ממאירים – בדומה לכל איבר בגוף, גם כיס המרה יכול לפתח גידולים ממאירים אשר גורמים לפגיעה חמורה וקשה.
  • פוליפים בכיס המרה – קיימים מצבים בהם גדלים פוליפים בכיס המרה, אשר יכולים לגרום להופעה קלינית הדומה לאבני מרה.

על כיס המרה בהרחבה – gallbladder.co.il

דילוג לתוכן