שלשולים

שלשול מוגדר כעליה בתדירות של היציאות בהשוואה לתדירות היציאות לפני המחלה ו/או ירידה ברמת הצמיגות של היציאות. שלשול חד או אקוטי הוא שלשול שנמשך עד שבועיים לכל היותר כשבאופן כללי ניתן לכתוב כי שלשול הוא מצב רפואי שבא לידי ביטוי בהפרשה עודפת של נוזלים דרך פי הטבעת.

כמעט כל הילדים באשר הם יסבלו משלשול חד לפחות פעם אחת עד הגיעם לגיל שלוש אם כי השלשול יכול להופיע בכל גיל שהוא. השלשול הוא תופעה נפוצה יחסית אך במקרים מסוימים הוא עלול להיות קטלני כיוון שהסיבוך העיקרי של שלשול הוא התייבשות שללא טיפול עלולה להוביל למוות.

מה הם הגורמים לשלשול?

שלשול יכול להיות תוצאה של מצב נפשי, טראומה פיזית או פציעה גופנית, אך ברוב המוחלט של המקרים מדובר על תוצאה של מחלה או זיהום. יש לציין כי השלשול אינו מוגדר כמחלה בפני עצמו, אלא כתסמין שיכול להיות תוצאה של מגוון רחב ביותר של מחלות.

בין יתר הגורמים לשלשול יש להזכיר חיידקים שונים, נגיפים, טפילים, תולעים, פרוטיסטים דוגמת האמבה וכן במקרים רבים השלשול הוא תוצאה של דלקת במערכת העיכול כשלא אחת המקור לדלקת הוא אוטואימוני כמו למשל במחלת קרוהן או במחלת קוליטיס כיבית. סך הכול מחצית ממקרי השלשול נגרמים על ידי נגיפים.

בדרך כלל השלשול הוא תוצאה של הפרשת רעלנים מסוימים הפועלים בשתי דרכים מרכזיות להלן:

  • שיבוש של מאזן הנוזלים בתאי רקמת המעי על ידי הרס של משאבות יונים בממברנות של התאים במעי והפחתת הלחץ האוסמוטי שמובילים להפרשת מים מהתאים.
  • הרס של התאים במעי בעקבות תקיפה כימית של הליפידים בממברנת תאי המעי (במקרים האלו המים שמגיעים מהמשקאות והמזון שאנו צורכים לא נספגים במעי ומופרשים כשלשול).

מה הם התסמינים של שלשול?

התסמינים של שלשול כפי שציינו, כוללים עלייה בתדירות היציאות או הפרשה עודפת של נוזלים מפי הטבעת. עם זאת, בהתאם למקור המחלה, עלולים להתלוות לשלשול תסמינים רבים נוספים. בין היתר מדובר על חום גבוה, חולשה מוגברת, עייפות, בחילות, סחרחורת, צמרמורות, כאבי מפרקים, כאבי בטן עוויתיים ועוד. לא אחת השלשול גם מכיל דם וכן תיתכנה גם בחילות ואף הקאות, כאבי ראש, חוסר תיאבון, כאבים בפי הטבעת ועוד.

כיצד מאבחנים שלשול?

האבחון של השלשול מתבצע לרוב באופן קליני לפי דיווחי המטופל או לפי הפרשת הצואה כפי שהיא נראית בחיתול במקרה של תינוקות או פעוטות. עם זאת, במיוחד במקרים החמורים יותר, ישנו צורך להתחקות אחר המקור לשלשול כשלא אחת ישנו צורך לבצע אבחנה מבדלת וזאת משום שהטיפול בשלשול משתנה לעתים בהתאם למקור שלו.

לפיכך, ניתן לבצע בהתאם לצורך בדיקת תרבית צואה, לנסות לאתר כדוריות דם לבנות בצואה, לבצע בדיקת קולונוסקופיה, בדיקה לאיתור דם סמוי בצואה ועוד.

כיצד מטפלים בשלשול?

הטיפול בשלשול משתנה בהתאם לגורם המחלה אם כי בכל המקרים ישנה חשיבות עליונה לדאוג לאיזון של משק הנוזלים בגופו של האדם המשלשל. במקרים מסוימים די בשתייה מרובה אם כי לא אחת ישנו צורך לבצע עירוי של מלחים ונוזלים.

במקרים בהם מדובר על שלשול כתוצאה מזיהום חיידקי ייתכן כי יומלץ על מתן אנטיביוטיקה על מנת למנוע סיבוכים ולהפחית את הסיכון להדבקה של אנשים אחרים ובאופן כללי מומלץ שלא לשלוח ילד משלשל לבית הספר או לגן בזמן השלשול מחשש להדבקה של ילדים אחרים.

בנוסף, ישנן תרופות שמביאות להאטת מערכת העיכול כמו למשל לופראמיד שיכולות להביא להקלה במידת החומרה של התסמינים.

דילוג לתוכן