רפואת גסטרו

רפואת גסטרו היא רפואה העוסקת בכל המחלות של מערכת העיכול. זהו אחד מענפי הרפואה החשובים ביותר אשר עוסק במחלות קשות ומורכבות מאוד, כמו מחלת מעי דלקתית, כיבי קיבה, סרטן המעי הגס, צליאק, הפרעות בתנועתיות מערכת העיכול וכל מחלה נוספת הקשורה למערכת העיכול.

מלבד זאת, רפואת הגסטרו עוסקת גם ברפואת הכבד, ובמחלותיו כמו צהבת, בעיות בדרכי המרה, סרטן הכבד ומחלות נוספות.

מתי לפנות לרופא גסטרו?

בדרך כלל הפניה לרופא גסטרו מתבצעת לאחר הפניה של רופא משפחה, וכאשר יש חשד למחלה חריפה או כרונית של דרכי העיכול. הפניה לרופא גסטרו מתבצעת בדרך כלל במקרים הבאים:

  • שלשולים והקאות כרוניים – מצבים של שלשול ו/או הקאות כרוניים אינם מצבים טבעיים ומצביעים על פגיעה במערכת העיכול. לאחר ניסיונות טיפול של צלחו, מופנים המטופלים בדרך כלל לרופא גסטרו אשר ימשיך בבירור במטרה לנסות ולאתר את הגורם למחלה.
  • עצירות – אחת התלונות החשובות של מטופלים היא עצירות, ובדרך כלל קשה מאוד להגיע לאבחנה מדוייקת בדבר הגורם לעצירות. במידה והעצירות גורמת לכאב קשה ביותר ומובילה לפגיעה בתפקוד היום יומי, מופנים המתלוננים לרופא גסטרו שתפקידו לברר את הנושא ולהציע טיפול מתאים.
  • מחלות דלקתיות – תלונות המרמזות על מחלת מעי דלקתית או מחלת צליאק דורשים בירור וטיפול אצל רופא גסטרו. ברוב המקרים, לרופא המשפחה הממוצע אין את הכלים להתמודד עם המחלות הקשות האלה, ולכן המתלוננים מופנים אל רופא גסטרו על מנת להגיע לאבחנה מתאימה ולהציע להם את הטיפול המתאים. בעוד מחלת צליאק היא מחלה קלה לטיפול, אשר משיגה שיפור משמעותי כאשר מפסיקים לאכול גלוטן, מחלת מעי דלקתית (מחלת כרוהן וקוליטיס כיבית) היא מחלה אשר קשה מאוד לטפל בה, ועל רופא הגסטרו למצוא את הטיפול המתאים אשר מוביל לאיזון המחלה.
  • חשד לכיבים פפטיים – מטופלים אשר מתלוננים על צרבות וכאבי בטן נמצאים בחשד לכיב פפטי, ולכן מופנים לרופא גסטרו להמשך בירור ותחילת טיפול. בדרך כלל רופאי הגסטרו מבצעים במקרים אלה אנדוסקופיה על מנת לזהות את הכיבים ולוקחים דגימה להליקובקטר פילורי. בהמשך, הרופאים מתאימים את הטיפול בתקווה להתגבר על הכיב.
  • חשד לסרטן המעי הגס – סרטן המעי הגס היא אחת המחלות הנפוצות ביותר, והשכיחות של סרטן המעי הגס עולה לאחר גיל 50. אי לכך, אנשים רבים מופנים אל רופא גסטרו על מנת לעבור מעקב תקופתי ובדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס. ברוב המקרים בדיקות אלה מתחילות בגיל 50, אך קיימים אנשים אשר מופנים אל הרופאים בגיל מוקדם יותר בגלל שהם נמצאים בסיכון או בעלי היסטוריה משפחתית של המחלה.
  • אנמיה מקרים רבים של אנמיה כרונית במבוגרים מופיעים על רקע דימום מדרכי העיכול. לשם כך, נשלחים מטופלים הסובלים מאנמיה אל רופאי הגסטרו על מנת לשלול דימום מדרכי העיכול ולטפל בו במקרי הצורך.
  • הפרעה בתפקודי כבד – כחלק מעבודת רופאי הגסטרו נמצאת גם רפואת הכבד, וחולים המופיעים עם הפרעה בתפקודי הכבד נשלחים אל רופא הגסטרו על מנת לעבור בירור מקיף ומעקב. רופאי הגסטרו מעניקים טיפול בצהבת נגיפית, צהבת אוטואימונית ומחלות נוספות הגורמות להפרעה בתפקודי הכבד.
  • זיהומים בדרכי העיכול – מצבים של זיהומים כרוניים בדרכי העיכול הנגרמים על ידי פרזיטים או גורמים אחרים יכולים גם כן להגיע אל רופאי הגסטרו, אשר מציעים טיפול לפתרון המצב.
  • הפרעות בגדילה בילדים – הפרעות בגדילה בקרב ילדים מקושרות לעתים קרובות בהפרעה בדרכי העיכול ובמחלות כמו צליאק, ולכן ילדים שלא עולים היטב במשקל מופנים לרופא גסטרו ילדים על מנת לעבור בירור מקיף.
דילוג לתוכן