ניתוחים בריאטרים – מידע חדש אודות יעילות וסיבוכים

ניתוחים בריאטרים הם ניתוחים שנועדו לסייע לחולים להפחית באופן משמעותי ממשקל גופם. ניתוחים אלו נועדו לסייע בפתרון של מגוון בעיות בריאותיות הנובעות מההשמנה. קיימים מספר סוגים של ניתוחים בריאטרים. חלק מהניתוחים פועלים במנגנון של הגבלת האוכל הנכנס למערכת העיכול, וחלקם פוגעים ביכולת הספיגה של המעי , בדרך כלל באמצעות יצירת "מעקף". הניתוחים הבריאטרים הנפוצים היום הם ניתוחי "שרוול קיבה", שבו מוסר חלקה האחורי של הקיבה, כדי להפחית את יכולת קיבול האכול שלה ולהביא לתחושת שובע מוקדמת יותר.

הפופולריות ההולכת וגוברת של הניתוחים הבריאטרים

מחקרים רבים שמפורסמים בשנים האחרונות מצביעים על יתרונות בריאותיים רבים (ולא רק אסתטיים) לחולים שעוברים ניתוחים בריאטרים. ניתוחים אלו יעילים לשליטה ברמת הגלוקוז בחולי סוכרת, מפחיתים הפרעות בשומנים וכולסטרול בדם, ומסייעים בשליטה על לחץ הדם. כיום מומלץ הניתוח מעל רמת סף של מדת מסת גוף של 40 (מדד מסת גוף – BMI – מחושב על פי חלוקת המשקל בגובה בריבוע), או מעל 35 בצירוף תחלואת רקע הקשורה להשמנה. מדד מסת גוף של 35 באיש שגובהו 1.70 מתאים למשקל של קצת יותר מ – 100 ק"ג, ומדד מסת גוף של 40 מתאים למשקל של 115 ק"ג בגובה זהה.

נתונים חדשים אודות יעילות ובטיחות של ניתוחים בריאטרים

למרות שמדובר בניתוח בטוח למדי – אסור לשכוח שאת הניתוח עוברים, בסופו של דבר, אנשים בריאים עם משקל עודף. לכן, ניתוח כזה צריך להראות שיעורים נמוכים ביותר של סיבוכים וסיכונים, על מנת שיצדיק את התועלת בעריכתו. כאמור, בשנים האחרונות נצבר ניסיון רב ברחבי העולם בעריכת ניתוחים בריאטרים. שני מחקרים גדולים שפרסומו לאחרונה בכתב העת הרפואי  Journal of American Medical Association – JAMA העריכו את התועלת לטווח הארוך ואת הסיכונים שבניתוחים אלו.

מאמר מסוג מטא – אנליזה מנתח ומשקלל מחקרים דומים קודמים, כדי להגיע לתוצאות מקיפות ובעלות משמעות מבחינה סטטיסטית. מטא אנליזה כזו שפורסמה בכתב העת ביקשה להעריך את התועלת והסיכון שבניתוחים בריאטרים, על פי מחקרים קודמים אחרים.  סך הכל נכללו במטא – אנליזה זו 164 מחקרים קודמים, שכללו נתונים מספקים, לשביעות רצונם של עורכי המחקר. במחקרים אלו נבדקו כ – 160,000 חולים בסך הכל. כל המחקרים בחנו ניתוחים בריאטרים, ונבדקו נתונים שונים במחקרים אודות התמותה מהניתוחים, שיעור הסיבוכים, הצורך בניתוחים חוזרים, שיעורי הירידה במשקל ומחלות הקשורות במשקל יתר.

תוצאות המטא – אנליזה הראו שיעור נמוך למדי של תמותה בעקבות הניתוח (0.08% במסגרת המחקרים האקראיים המבוקרים, לתמותה תוך שלושים יום ממועד הניתוח), ושיעור תמותה נמוך למדי (0.3%) גם לאחר זמן מהניתוח (לאחר יותר משלושים יום). שיעור מדד מסת הגוף שהחולים הצליחו להפחית ממשקלם נע בין 12 ל – 17 – נתון מרשים ביותר. שיעור הסיבוכים לאחר הניתוח עמד על 17% ושיעור הניתוחים החוזרים עמד על 7%. מבין הניתוחים הבריאטרים השונים, ניתוח "מעקף קיבה" היה הניתוח היעיל ביותר בהפחתת המשקל, אך כלל גם את השיעור הגבוה ביותר של סיבוכים לאחר הניתוח. ניתוח שרוול קיבה התגלה כיעיל באופן דומה לניתוח מעקף קיבה, ויעיל יותר מניתוח "טבעת".

במחקר נוסף שפורסם בכתב העת לאחרונה, נערך מעקב אחר כ – 2,500 חולים שעברו ניתוחים בריאטרים. המעקב הראה יעילות רבה של הניתוחים בהפחתת משקל. לדוגמא, השיעור החציוני של המשקל שהשילו החולים לאחר ניתוח מעקף קיבה עמד על 41 ק"ג – מתאים לאובדן משקל של כ – 31.5% ממשקל הגוף הראשוני! החוקרים גם ציינו, שמרבית החולים הצליחו לשמור על משקל נמוך גם כעבור שנה מהניתוח. שיעור ניכר מהחולים הראה ירידה בחומרת הסוכרת ולחץ הדם מהם סבלו.

מחקרים אלו מצטרפים לעדויות ההולכות ומצטברות אודות הניתוחים הבריאטרים. נראה שניתוחים אלו אומנם נושאים בחובם סכנות וסיבוכים, בדומה לכל ניתוח, אך הם גם מאפשרים שיפור משמעותי באיכות חייהם של המנותחים, ומחלות הרקע שלהם. אין ספק, שבמגיפת ההשמנה שממנה סובל העולם המערבי המודרני, הניתוחים הבריאטרים מהווים כלי רפואי רב ערך, שיש להשתמש בו בתבונה.

דילוג לתוכן