מעיים

המעיים הם איבר חשוב ביותר במערכת העיכול, והם אחראים על ספיגת מרכיבי המזון אל זרם הדם. המעיים מתחילים מהקיבה ומסתיימים בפי הטבעת ומתחלקים לשני חלקים עיקריים – המעי הדק והמעי הגס. המעי הדק הוא איבל פתלתל באורך 6-7 מטרים האחראי על ספיגת מרכיבי המזון ומתחלק בעצמו ל-3 חלקים: התריסריון, המעי הריק (ג'ג'ונום) והמעי העקום (איליאום).

המעי הגס הוא איבר רחב יותר באורך של כ-1.5 מטרים, המחבר בין סוף המעי הדק אל פי הטבעת ואחראי בעיקר על ספיגת נוזלים. המעי הגס מתחיל ברביע הימני התחתון של הבטן ומתחלק ל-6 חלקים: המעי העיוור (צקום), המעי הגס העולה, המעי הגס הרוחבי, המעי הגס היורד, המעי הגס הסיגמואידי (כרכשת) והחלחולת (רקטום).

המעיים מורכבים משריר חלק אשר אחראי להניע את המזון ולדחוף אותו קדימה בפעולה שנקראת פריסטלטיקה. בדרך זו, המזון עושה דרכו מהמעי הדק שם נספגים רוב מרכיבי המזון, אל המעי הגס שם נספגים הנוזלים ובסופו של דבר החוצה דרך פי הטבעת.

איך עובדים המעיים?

פעולת ספיגת המזון והנוזלים במעיים מתבצעת דרך דופן התא אל כלי הדם הצמודים אליה. המבנה האנטומי של המעי הדק כולל סיסים, אשר תפקידם להגדיל את שטח הפנים ולאפשר ספיגה אפקטיבית יותר.

מרכיבי המזון השונים נספגים דרך דופן התא בצורה אקטיבית ופאסיבית, ומועברים אל כלי הדם הסמוכים ומשם דרך המערכת הפורטלית אל הכבד ואל זרם הדם.

במעי הגס, נמצאים חיידקים רבים אשר תפקידם לעכל את המזון שלא נספג במעי הדק. סוגי מזון כמו סיבים תזונתיים וסוכרים מסוגים שונים לא נספגים במעי הדק, ולכן מגיעים אל המעי הגס שם מתפרקים על ידי החיידקים. בתהליך הפירוק המתבצע על ידי החיידקים מופיע תהליך של תסיסה, אשר גורם להיווצרות גזים המוכרים לכולנו.

מלבד חלקי המזון הלא מעוכלים, למעי הגס תפקיד חשוב ביותר בספיגת הנוזלים והמלחים, וללא פעילות זו הצואה תהיה נוזלית ביותר והגוף לא יצליח לשמור על מאזן הנוזלים והאלקטרוליטים.

סוגים של מחלות מעיים

המעיים הם איבר גדול מאוד החשוף לפתוגנים שונים ומחלות מעיים בשל המפגש הקבוע של עם מרכיבי המזון השונים. מלבד זאת, פעילות המעיים תלויה מאוד בפריסטלטיקה ובתפקוד השריר החלק, ופגיעה בתפקוד זה יכולה לגרום להופעת מחלות שונות. מחלות המעיים העיקריות הן:

  • שלשול ועצירות – מבטאים פעילות מהירה מדי או איטית מדי של המעיים, ויכולים להיגרם בגלל סיבות רבות, למשל כתוצאה מדלקת מעיים. הסיבה השכיחה ביותר להפרעה בפעילות המעיים היא זיהום, אשר יכול להגיע מחיידקים או וירוסים המגיעים מהמזון.
  • מחלת מעי דלקתית – אחת ממחלות המעי הקשות ביותר היא מחלת המעי הדלקתית, הכוללת את המחלות כרוהן וקוליטיס כיבית. אלה מחלות קשות ביותר אשר גורמות לפגיעה דלקתית קשה ולכאב חריף המלווה בשלשול דמי. הבסיס למחלות אלה אינו ידוע והטיפול בהן מתבסס על דיכוי מערכת החיסון על ידי סטרואידים ותרופות אימונוסופרסיביות.
  • סרטן המעי הגס – מחלה ממאירה נפוצה ביותר, התוקפת גברים ונשים בשכיחות גבוהה יחסית. בדומה למחלות ממאירות אחרות, אבחון מוקדם של מחלות מעי, וביניהם כמובן של סרטן המעי הגס חיוני לסיכויי ההישרדות ולכן רוב הרופאים ממליצים כיום על בדיקות סקר תקופתיות כמו קולונוסקופיה או דם סמוי בצואה החל מגיל 50 או מתחת לכך אצל אנשים בסיכון.
  • תסמונת המעי הרגיז מצב קליני המוגדר על פי קריטריונים שונים המבטא אי נוחות בפעילות המעיים ללא סיבה מוגדרת מראש. זוהי תופעה השכיחה בעיקר אצל נשים המתבטאת בגזים, התקפים של שלשולים ועצירות, תחושת מלאות ופגיעה כללית באיכות החיים.

עוד באותו הנושא: הריון והנקה אצל נשים עם מחלות מעי – האם זה אפשרי?

דילוג לתוכן