היכולת לחוות כאב היא אחת התכונות האנושיות החשובות ביותר שעזרו לנו לשרוד מילוני שנות אבולוציה. תחושת הכאב נועדה כדי להתריע בפני אבותינו שדבר מה לא תקין מתרחש בגופם, דבר שעלול לסכן את חייהם ולכן עליהם להתרחק ממנו.
על אף מטרתו האבולוציונית החשובה, ישנם מצבים בהם הכאב אמנם מתריע בפנינו שמשהו לא תקין קורה בגופנו, אבל אין הדבר מהווה סכנת חיים באופן מיידי. במצבים כאלו הכאב הופך למטרד לא קטן שיכול להביא גם את האדם המבוגר והשקול ביותר לידי דמעות.
אחד הכאבים הנפוצים ביותר, ויש האומרים הקשים ביותר, הוא כאב שיניים.
למה כואבות לנו השיניים?
כאב שיניים הוא מונח רחב יחסית שאנו נוהגים להשתמש בו בכדי לתאר כל סוג של כאב הנמצא בחלל הפה וממוקם בלסת העליונה או התחתונה בקרבת השיניים.
האמת היא שלא כל "כאב שיניים" כזה מקורו הוא באמת בשן. כאבי שיניים יכולים לנבוע אחת מליקוי כלשהו בשן, אך יכול לנבוע גם מבעיה עצבית, בעיה בחניכיים או בעיה בלסת.
הסיבה הנפוצה ביותר לכאב בשן עצמה הוא חור בשן. השיניים שלנו מצופות בחומר קשיח בשם דנטין ומעליו ציפוי של חומר קשיח עוד יותר בשם אמייל. שאריות מזון הנשארות על השיניים מהוות כר גידול פורה לחיידקים, אשר במהלך תהליך פירוק המזון, מפרקים גם את שכבת האמייל והדנטין. פירוק זה יוצר חור בשן וחושף את קצות העצבים הרגישים שבתוכה למגע, חום וקור. כל הנ"ל גורמים לכאבים קשים מאוד.
סיבה נפוצה אחרת לכאב באזור השיניים הוא דלקת בחניכיים. החניכיים מצפות את השיניים ועוזרות לעגן אותם בלסת. דלקות של החניכיים הן מכאיבות מאוד ויכולות להידרדר מאוד במידה ולא מטפלים בהם, עד למצב של נמק או איבוד של השיניים.
כאבי שיניים יכולים להיגרם גם מליקוי עצבי. מדובר במחלה בשם Trigeminal neuralgia שגורמת לכאבים עזים באזור הפנים ובין היתר באזור הלסת העליונה, דבר שיכול לדמות כאב שיניים.
ליקויים בעצמות הלסת העליונה והתחתונה כמו זיהומים או שברים יכולים גם הם לגרום לכאב שיכול להתפרש ככאב שיניים.
זה כואב מאוד והיום יום שישי! מה אפשר לעשות?
כמובן שהפתרון האולטימטיבי לטיפול כאבי שיניים הוא לגשת לרופא השיניים שידע לאבחן את הבעיה ולטפל בה בצורה הטובה ביותר.
אם הכאב הנורא תקף אתכם בשעת לילה מאוחרת או בערב שבת ואין רופא שיניים בנמצא, ישנם מספר דרכים שיכולות להקל על הכאב באופן זמני עד שתוכלו לגשת לרופא לקבלת טיפול מלא.
ראשית קיים היום בשוק מגוון רחב של משככי כאבים כמו אדוויל, נורופן, אקמול ועוד שניתנים לרכישה ללא מרשם רופא ובמרבית המקרים יכולים בהחלט לעזור.
אם אתם לא מעוניינים להשתמש בתרופות כימיות, יש שפע של "תרופות סבתא" המבוססות על מרכיבים טבעיים שהוכיחו את עצמן כמועילות לא אחת.
צמח הציפורן הוא תבלין מוכר אבל הוא מכיל בתוכו חומר בשם "יוגנול" שהוא בעל תכונות של חיטוי והרדמה. ניתן להשתמש בשמן ציפורן ולהספיג בו גזה ואותה להניח על האזור הכואב. לחילופין ניתן לטפטף מספר טיפות מהשמן ישירות על השן או החניכיים שסביבה.
פתרון נפוץ נוסף הוא להניח על האזור הכאוב חתיכת צמר גפן טבולה בערק או קוניאק (או משקה בעל אחוז אלכוהול דומה לבחירתכם). הדבר אמור להשפיע מיידית ולהפחית את עוצמת הכאב. המהדרין יוסיפו מעט ציפורן.
גרגור של מים רתוחים עם מעט סודה לשתייה ומלח כ-4 פעמים ביום, יכול להפחית גם הוא את הכאב, ואף לעזור במניעה וטיפול בזיהומים.
בנוסף, שום כתוש מכיל בתוכו חומר בשם Alicin שהוא אנטי- בקטריאלי. הנחה של שום כתוש על השן הכואבת אמורה לגרום להקלה מיידית בכאבים, על אף שהיא מלווה בריח פה לא נעים במיוחד.
לסיכום חשוב לדעת שהטיפול הסימפטומטי בכאב השיניים הוא זמני בלבד, ישנן עוד מאות דרכים טבעיות להקל על כאב שיניים אך בסופו של דבר תיאלצו לגשת לרופא ולטפל בבעיה בצורה מלאה.