פקקת פי הטבעת

טיפול הומאופתי
הומאופתיה מטפלת בסיבות והשורשים של הבעיות , וכך האדם מבריא ומגיע לריפוי אמיתי.
רוצים לשמוע עוד על טיפול הומאופתי השאירו פרטים

פקקת פי הטבעת הוא מונח שמתייחס למצב שבו נוצר קריש דם בוורידים שתפקידם לנקז את הדם המשומש מאזור פי הטבעת. מדובר על אחד מהסיבוכים האפשריים של תופעת הטחורים. במאמר זה נסביר באופן  כללי מה היא פקקת ונתייחס באופן ספציפי לפקקת שמופיעה באזור פי הטבעת.

מהי פקקת?

פקקת או בשמה המלא פקקת ורידים היא תופעה שבה בעקבות גורמים שונים המנגנון הפיזיולוגי שאחראי על קרישת הדם נכנס לפעולה ומתחיל להתגבש קריש דם שמוביל לחסימה של וריד. הפקקת יכולה להיווצר בכל אחד מוורידי הגוף אך לרוב נוצרת בוורידים שממוקמים בפלג הגוף התחתון כמו למשל וורידי הבטן, האגן, הרגליים וכמובן שגם בוורידים בפי הטבעת.

כיצד נוצרת פקקת?

הפקקת נוצרת כתוצאה משלושה גורמים מרכזיים: הגורם הראשון הוא שינוי שמתרחש בדופן של הווריד, הגורם השני הוא עימדון, כלומר האטה משמעותית ביותר או עצירה מוחלטת בזרימת הדם בווריד והגורם השלישי הוא שינויים מסוימים בהרכב של הדם שבאים לידי ביטוי בקרישיות יתר. לפיכך קיימים מספר גורמי סיכון להיווצרות של פקקת כמו למשל עודף משקל משמעותי, עישון, חוסר תנועה במשך זמן ארוך, מחלות שונות שגורמות להאטה בזרימת הדם או לעצירה של זרימת הדם בוורידים מסוימים ועוד.

מדוע הפקקת נוצרת בפי הטבעת?

הפקקת נוצרת בפי הטבעת בעיקר במצבים בהם קיימים טחורים פנימיים או חיצוניים. הטחורים יכולים להיות תוצאה של הפעלת לחץ או רב או התאמצות משמעותית בזמן היציאות, אי ספיקת לב משמעותית, היריון, יתר לחץ דם פורטלי, פעילות גופנית מאוד מאומצת ועוד. הפקקת היא אחד הסיבוכים של הטחורים ויכולה להיווצר הן במקלעת הוורידית החיצונית והן במקלעת הוורידית הפנימית.

הפקקת במקרה של טחורים היא תוצאה של לחץ מוגבר המופעל על הוורידים שמוביל להרחבה שלהם ובעקבות ההתרחבות של הוורידים נוצר עימדון של הדם שאמור לזרום בהם שבתורו תורם כאמור להיווצרות של קריש דם.

במקרים מסוימים הפקקת יכולה להיות גם תוצאה של טיפול בטחורים כמו למשל בטכניקת הטיפול שנקראת Photocoagulation שבה מחממים באופן ממוקד את שורש הטחור וכך גורמים להיווצרות של קריש דם בבסיס הטחור שמוביל לנמק של הטחור ולנשירה שלו.

מהם התסמינים של פקקת פי הטבעת?

בניגוד למה שנהוג לחשוב, למעט במקרים בהם מתרחשת פציעה של הטחורים, הם בדרך כלל לא כואבים. הכאב האופייני לטחורים מופיע לפיכך בדרך כלל בעקבות מקרים בהם נוצרה באזור פקקת. בנוסף לתחושת הכאב הפקקת עלולה לגרום לדלקת מקומית ולנפיחות בפי הטבעת. הנפיחות עלולה להישאר יציבה למשך של שלושה עד ארבעה שבועות ותחושת הכאב יכולה לגרום לסבל רב במשך של עד שבוע ימים לכל היותר. פקקת של המקלעת הוורידית הפנימית יכולה לגרום גם לשמט של הטחורים אל מחוץ לפי הטבעת ולבצקת מקומית חריפה.

בדרך כלל באזור שבו נוצרה הפקקת כלי הדם יתפקע בשלב מסוים מה שיבוא לידי ביטוי ברטיבות בתחתונים ובהופעה של כתם דמי בעל גוון חום כהה.

כיצד מטפלים בפקקת פי הטבעת?

הטיפול בפקקת פי הטבעת הוא לרוב שמרני ומתבסס על שימוש במשככי כאבים, מרככי צואה על מנת שלא לגרות את האזור או מריחה של משחות מאלחשות. עם זאת, במידה וקריש הדם גורם לכאבים עזים ומשמעותיים ניתן לבצע חתך מקומי בטחור ולהסיר את הקריש באופן כירורגי. לרוב מדובר על טיפול שמביא להפסקת הכאבים באופן מידי אך במידה והפקקת קיימת מעל 84 שעות, אין לבצע את הניתוח אלא להמשיך בטיפול השמרני מחשש לסיבוכים.

דילוג לתוכן