גזים

גזים בבטן הם מצב מביך ולא נעים, אשר עלול להפריע ברגעים החשובים ביותר. הגזים, מיוצרים במעי (הדק והגס) בדרך כלל כתוצרי תסיסה של חיידקי המעי ויכולים להופיע גם בשילוב עם עצירות או שלשולים.

פעמים רבות הגזים מלווים בכאבים אשר מפריעים מאוד לפעילות השוטפת. למרות שלא ניתן לשלוט בגזים וביציאתם מהגוף, ניתן בהחלט לעשות מאמצים למנוע את הופעת הגזים ולהפחית אותם, ושינוי קל באורח החיים ובתזונה יכול להביא לשיפור משמעותי.

הביטוי של גזים

גזים מתבטאים במספר צורות:

  • נפיחוּת – הגזים תופסים נפח רב במעי וגורמים לתחושת נפיחות וקיימים מקרים בהם הנפיחות אף נראית לעין.
  • יציאת הגזים החוצה – במקרים רבים הגזים יוצאים החוצה, וגורמים להופעת רעש מוזר וריח לא נעים. יש לציין שמדובר בתופעה בלתי נשלטת, המבטאת עליה בלחץ האוויר במעיים.
  • כאבים – במקרים רבים הגזים במעיים גורמים לכאבים, המתוארים ככאבים חדים ותחושה מוזרה באזור המעיים. הכאבים יכולים לעבור ממקום אחד לאחר באזור הבטן ולהופיע ולהיעלם ללא כל התראה מוקדמת. למרות שמדובר בכאבים חזקים מאוד, ברוב המקרים משך הכאב קצר, ולאחר שהגז יוצא החוצה הכאב נעלם.

מה גורם להופעת גזים?

הגזים במעיים נוצרים לאחר שחיידקי המעי הגס גורמים לתהליך תסיסה של פחמימות. באופן נורמלי, פחמימות אמורות להתעכל במעי הגס וכלל לא להגיע אל המעי הדק.

במקרים שונים, הפחמימות מגיעות אל המעי הגס וגורמות לתהליך התסיסה המייצר גז. מקרים אלה נפוצים בעיקר אצל אנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז או לאחר תזונה מרובה בסיבים, אשר לא מתעכלים היטב.

גורמי סיכון לגזים

קיימים מספר גורמי סיכון להופעת גזים, המגדילים את הסיכוי לפתח גזים:

  • אי סבילות ללקטוז או צליאק אצל אנשים הסובלים מאי סבילות לסוגי מזון שונים, מגיעים לקטוז או גלוטן אל המעי הגס וגורמים לתהליך תסיסה שמוביל להתפתחות הגזים.
  • דיאטה עשירה בסיבים – למרות שסיבים תזונתיים בריאים מאוד וחיוניים לשיפור פעולת המעיים, והפחתת רמות הסוכר והכולסטרול, עודף סיבים בתזונה גורם להגברת הסיכון לגזים, ויש לאכול אותם במידה.
  • מחלות מעי – מצבים של מחלות מעי שונות מתאפיינים בהופעת גזים. המחלות הנפוצות הגורמות לכך הן תסמונת המעי הרגיז, דיברטיקולוזיס ומחלת מעי דלקתית.

אבחנה של גזים בבטן

כאבי בטן יכולים להדאיג מאוד, ולכן חשוב לשלול גורמים אחרים ולבצע בדיקות רבות לפני שקובעים את האבחנה של גזים. ברוב המקרים מסתפקים במעבר על ההיסטוריה הרפואית והתזונה ובדיקת הבטן. פעמים רבות ניתן לראות במהלך הבדיקה הגופנית עיוות של הבטן או לחוש בנפיחות.

במצבים של הופעה כרונית של גזים, ניתן לבצע מבחן סבילות ללקטוז, ובמידה ומדובר בגזים המלווים למחלה בעלת אופי דלקתי לבדוק נוכחות של מחלת צליאק או מחלת מעי דלקתית.

קיימים מקרים בהם לא מגיעים לאבחנה סופית בנוגע למקור הגזים. אצל חולים אלה בדרך כלל בוחרים באבחנה של תסמונת המעי הרגיז, הנקבעת אצל חולים העונים על מספר קריטריונים.

הטיפול בגזים

הטיפול העיקרי בגזים הוא התאמת התזונה ושינוי אורח החיים. במקרים שמדובר במחלת רקע הגורמת להופעת הגזים, טיפול במחלת הרקע יעזור כמובן לפתרון הבעיה. כמו כן, קיימות מספר תרופות שעוזרות להקלה על הגזים ולשחרורם.

על מנת לטפל בגזים בצורה הטובה ביותר, חשוב להבין מהו הגורם העיקרי להופעת הגזים. בדרך כלל מדובר במזון מסויים הגורם לכך, וחשוב לבצע את ההערכה לגבי סוגי המזון הגורמים להופעת הגזים. פעמים רבות, הפסקה של צריכת סוג מסויים של מזון תעזור מאוד לטפל בנושא הגזים.

דילוג לתוכן