הריון עם קרוהן וקוליטיס – מה הם הסיכונים השונים?

קרוהן וקוליטיס הן מחלות מעי דלקתיות ידועות למדי. נשים שחולות במחלה זאת עשויות לחוות תקופות של רגיעה ממושכת ולאחריהן הריון עם קרוהן וקוליטיס - מה הם הסיכונים השונים?החמרה ממשית בתסמינים (התלקחות). הן חוות לעיתים קרובות תסמנים כגון שינויים במשקל, כאבי בטן, יציאות רכות ועוד. לעיתים נדרש טיפול ניתוחי, באם התרופות אינן מביאות הטבה רצויה. אם את שוקלת להיכנס להיריון או שגילית שאת כבר הרה, ייתכן שאת מרגישה חששות מסוימים. נסביר מהם הסיכונים ואיך מתמודדים.

קליטת היריון בזמן המחלה

מרבית החולות נפגשות לראשונה עם הסימפטומים בגילאי הפוריות. מחקרים חדשים מעלים עובדה מעניינת. נשים שנכנסו להיריון בזמן הפוגה מהסימפטומים חוות לעיתים רבות שיפור ניכר גם בהתפרצויות מאוחרות יותר של המחלה. במידה ואת רוצה להיכנס להיריון, שימי לב שבקרב נשים רבות קיימת ירידה בפוריות בזמן שבו התסמינים חמורים. בקרב נשים שעברו בעבר ניתוחים בשל הסימפטומים הקשים, עלול להיווצר קושי משמעותי להיכנס להיריון. בנושא זה חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל. עבור נשים בגיל הפוריות, לעיתים ימליץ הרופא לדחות את הניתוח עד לאחר הבאת ילדים לעולם.

מתי צריך לבצע שינויים בטיפול תרופתי בהיריון?

מאוד מקובל לטפל במחלה על ידי דיכוי מסוים של מערכת החיסון (מכיוון שמדובר במחלה אוטואימונית). אישה בהיריון צריכה להקפיד מאוד על כל סוגי התרופות שבהם ההיא משתמשת, בפרט תרופות כרוניות. חלק גדול מהתרופות שנוטלות חולות בקרוהן או בקוליטיס נועדו למנוע את הופעת התסמינים הקשים. יש לכך חשיבות גם במהלך ההיריון. עם זאת, התייעצות עם הרופא עשויה להוביל להחלטה לשנות חלק מהתרופות, לשנות מינונים וכדומה. דבר נוסף, ישנם טיפולים תרופתיים שעשויים להשפיע על ספיגת החומצה הפולית. לכן, יתכן שהרופא שלך ימליץ ליטול תוספים על מנת לשפר את בריאותך ואת בריאות התינוק, בהיריון ולאחריו.

כך תוכלנה למזער את הסיכונים למינימום

מחלות מעי דלקתיות מתאפיינות במחזוריות די ברורה. למרות שלא ניתן להחלים מהמחלה בדרך כלל, אפשר לנקוט צעדים רבים על מנת להאריך את התקופות השקטות שבין ההתלקחויות. רופאים מסבירים כי ניתן למזער את סיכויי ההיריון ולהיטיב עם האם ועם העובר כאשר משתדלים לתכנן את ההיריון בהתאם לאותה מחזוריות. מקובל להניח שלאחר מספר חודשים של רגיעה, זה הזמן המועדף לכניסה להיריון.

במידה ובתחילת ההיריון את חשה בתסמינים משמעותיים, גדל הסיכוי שלא תגיע רגיעה או הפוגה עד לאחר ההיריון. יחד עם זאת, קרוהן וקוליטיס בזמן הפוגה לא נחשבים למצבים רפואיים שגורמים לסיכונים ניכרים בזמן או לאחר ההיריון. מזעור הסיכונים מתבסס על בדיקות ומעקב, חלקם בצורה זהה לנשים בריאות וחלקן עם התייחסות מיוחדת. לדוגמא, חשוב לבצע בדיקות אודות הדלקת (מדדי דלקת). חשובה תקשורת והעברת נתונים בין רופאים מטפלים שונים, רופא הנשים מחד ומומחה הגסטרו מאידך. מקובל מעקב יותר הדוק אחר משקל העובר ובנוסף, מומלץ לקבל ליווי תזונתי מקצועי.

האם מחלת מעי מעלה את סיכויי ההפלה?

בזכות טיפולים מודרניים, נשים רבות מנהלות אורח חיים רגיל למדי, על בסיס שימוש בתרופות שמשפיעות על מערכת החיסון. נמצא כי אישה שנכנסת להיריון בזמן תקופה של הפוגה במחלה, הסיכוי להפיל נמוך מאוד. למעשה, מדובר בסיכוי זהה לזה שמלווה כל אישה, ללא שום מחלת רקע. כניסה להיריון בזמן התלקחות מעלה את הסיכוי להפלה או להופעה של מומים ומחלות לא רצויות. כדאי לציין שרופאים לא ממליצים בהכרח לבצע לידה קיסרית. כאשר ההיריון תקין והבדיקות תקינות, ניתן בהחלט לבצע את הלידה בצורה טבעית ורגילה, למרות המחלה.

מקורות:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323937
https://www.crohnsandcolitis.org.uk/about-crohns-and-colitis/publications/pregnancy-ibd#:~:text=Most%20women%20with%20Crohn%27s%20or,important%20part%20in%20these%20risks.

דילוג לתוכן