מה הקשר בין חיידקי מעיים לבין האפקטיביות של תרופות?

אנו רגילים לקשר בין חיידקים לבין מחלות אבל למעשה, בגופינו יש אין ספור של חיידקים טובים. מה זה טובים? למעשה חיוניים,מה הקשר בין חיידקי מעיים לבין האפקטיביות של תרופות? בלעדיהם לא היינו שורדים. בעיקר ידועים חיידקי המעיים שבשנים האחרונות נחקרים בצורה הדוקה. בין הממצאים השונים, התברר שקיים קשר חשוב בין חיידקי המעיים לבין האפקטיביות של תרופות ממינים שונים.

המעיים הם גן עדן לחיידקים שרובם טובים

כמות החיידקים והמיקרו אורגניזמים שנמצאים בתוך מעיים של אדם אחד שמה בכיס הקטן את כמות האנשים שעל פני כדור הארץ כולו. על פי ההערכות מדעיות, במעי של אדם בודד נמצאים עשרות מיליארדים של חיידקים, פטריות ומיקרו אורגניזמים נוספים. עבור מרבית החיידקים, מדובר בגן עדן שמספק להם את כל המזון ותנאי הסביבה האידיאלים בשבילם. הרוב הגדול של האוכלוסייה הזאת נכנסת לקטגוריה של מיקרוביוטה. כלומר, בינם לבין הגוף האנושי יש סימביוזה, קשר הדוק של תועלת הדדית.

תרופות שונות משפיעות על אוכלוסיית חיידקי המעיים

התרופות משפיעות בחלקן באופן ישיר או עקיף, על אוכלוסיית חיידקי המעיים. אבל למעשה, גם לתרופות עצמן השפעה פוטנציאלית עצומה על החיידקים הטובים שבגוף. אוכלוסייה זו איננה מושפעת רק מתרופות אלא גם מהמזון שאנו אוכלים, מהמצב הבריאותי שלנו, מחשיפה לרעלים, אפילו ממחזור היום והלילה. תרופות כדוגמת אנטיביוטיקה, נועדו להשמיד אוכלוסיות של חיידקים מזיקים אך גם ה"טובים" נפגעים. אי לכך, מקובל כיום להיעזר בפרוביוטיקה. אך כעת, מחקרים מגלים שלא פחות מאשר התרופות משפיעות על חיידקי המעיים, גם החיידקים הללו משפיעים על התרופות.

מדוע לעיתים תרופות אינן משפיעות על אלו שנטלו אותן?

רופאים ומדענים יודעים היטב כי אף תרופה, טובה ככל שתהיה, לא משפיעה באותה הצורה על כל המטופלים. במשך הרבה שנים רווחה הסברה כי הבדלים גנטיים יכולים להסביר במידה רבה את העובדה שיש תרופות שלפעמים לא משפיעות על חלק מהאנשים. אבל מחקרים מודרניים מגלים כי לא פחות מהגנטיקה, ישנה ההשפעה של החיידקים שמתגוררים במערכת העיכול האנושית. אלה הם היצורים הקטנים שמשתתפים בתהליכי עיכול, הם במידה רבה משפיעים על חילוף החומרים ועלולים במקרים שונים לגרום לתחלואה או לחסינות מפני מחלות מסוימות. ישנם מדענים שהולכים צעד קדימה ואומרים שהם גם משפיעים על חיי הרגש ועל מצבי הרוח שלנו. ובנוסף, הם יכולים גם לגרום לכך שתרופות מסוימות לא יועילו או לחילופין, שהשפעה של תרופה תהיה חזקה באופן מיוחד.

מחקר מגלה מה קורה כשתרופה פוגשת בחיידק שבמעי

הקשר בין התרופות והאפקטיביות שלהן לבין חיידקי המעי נשען על כך שמרבית התרופות לא עוברות ישירות למחזור הדם. אנו לוקחים גלולה או סירופ בבליעה (צריכה פומית) כך שבדרך למחזור הדם התרופה חולפת במערכת העיכול כמו כל מזון שאנו אוכלים. אותה מערכת תוססת של חיידקים, פטריות ובקטריות מבצעת כל הזמן חילוף חומרים.

החיידקים עלולים ואכן משנים את ההרכב של תרופות. משפיעים על ספיגת התרופות בגוף ולכן, השפעתם מוחשית יותר משסברו עד כה בהשפעה על המלחמה במחלות. במחקר שבוצע לאחרונה, גילו חוקרים שאפילו סוג אחד בלבד של חיידקי מעי (מתוך עשרות סוגים קיימים) פירק יותר ממאה סוגים של תרופות שונות. אמנם מדובר בשלב זה בבדיקת מעבדה ולא בגוף אנושי, אך חוקרים מעריכים שדברים דומים מתרחשים בגופינו.

מה צפוי בעתיד לאור הקשר שנמצא?

לאור הקשר שנמצא, הצפי הוא שבעתיד יקרו שני תהליכים. ראשית, לחולים יותאמו תרופות בצורה טובה יותר בהתאם להרכב אוכלוסיית החיידקים האישית. שנית, יבוצעו מניפולציות בהרכב החיידקים, על מנת לשפר יעילות של תרופות וטיפולים שונים (למשל כימותרפיה לחולי סרטן).

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.the-scientist.com/features/how-the-microbiome-influences-drug-action-66081
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5045146/

דילוג לתוכן