הקיבה היא איבר הקיבול של המזון, ומשמשת כ"שק" אליו מגיע האוכל מהפה ודרך הוושט. הקיבה נמצאת ברביע הימני העליון של הבטן, ממש מתחת לסרעפת וממנה יוצא התריסריון.
מלבד קיבול המזון, לקיבה תפקיד גם בדחיסת המזון והנעתו אל כיוון המעי הדק, והיא עושה זאת בזכות פעילות שרירי הדופן שלה. כמו כן, הסביבה החומצית של הקיבה עוזרת לה להתמודד עם פתוגנים שונים ומשפרת את היכולת לעכל את המזון ולפרק את מרכיביו השונים.
תפקידי הקיבה
לקיבה מספר תפקידים חשובים:
- קיבול המזון – הקיבה שומרת את המזון שמגיע אליה לאחר תהליך האכילה, ואחראית להעביר אותו בקצב מסויים אל המעי הדק. בשל דופן הקיבה השרירי, היא יכולה לקבל כמויות שונות של מזון, החל מ-50 מ"ל ועד ליטר וחצי. שרירי הקיבה יכולים להימתח ולהתאים את דופן הקיבה לכמות המזון הנמצאת בה. בנוסף, תהליך קיבול המזון ומתיחת הדופן אחראי להפרשת אנזימים והורמונים שעוזרים להמשך תהליך העיכול.
- פירוק מכני של המזון – מלבד קיבול המזון, הקיבה גם אחראית על פירוקו באמצעים מכניים. כיווץ של שרירי דופן הקיבה עוזר לערבול ודחיסת המזון, ובכך מסייע לתהליך העיכול. בזכות פירוק המזון המתבצע בקיבה, המזון מגיע אל המעי הדק לאחר שעבר עיכול חלקי ויכולת ספיגת המרכיבים משתפרת.
- פירוק כימי של המזון – בקיבה מתחיל גם תהליך של פירוק כימי, המתבצע על ידי אנזימים הנקראים פרוטאזות. אנזימים אלה מפרקים את החלבונים ועוזרים לעיכול הראשוני של המזון. רמת החומציות הגבוהה שנמצאת בקיבה עוזרת להפעלת האנזימים האלה, אשר לא פועלים במידה והחומציות יורדת.
איך פועלת הקיבה?
הקיבה פועלת על ידי שילוב של מעבר סיגנלים ממקומות שונים אשר מווסתים את קצב פעילותה ואת המשך פעילות מערכת העיכול. הבקרה על פעילות הקיבה תלויה בשינויים אנזימטיים וכימיים ובשינויים פיזיים בדופן הקיבה, אשר משפיעים ישירות על פעילותה.
- השינויים הפיזיים – ברגע שאוכלים, המזון מתחיל ללחוץ על דופן הקיבה ולגרום להפרשת סיגנליים שונים. ברגע שהמזון ממלא את הקיבה וגורם למתיחת הדופן, כל מערכת העיכול הופכת לנמרצת יותר ופעילות העיכול מתחילה. כך לדוגמא חוש הטעם משתפר, והפרשת הורמונים שונים הקשורים למערכת העיכול מתחילה.
- שינויים כימיים – שינויים כימיים והורמונליים גורמים גם כן להפעלת הקיבה ועירור מערכת העיכול. השינויים האלה מופיעים בעיקר לאחר הפעלה עצבית שגורמת להפרשת ההורמונים פפסין וגסטרין והחומצה HCl. השינויים האלה מתחילים כתגובה עצבית לגירוי חוש הטעם והריח, ועוזרים לתחילת תהליך הפירוק הכימי בכך שמשפעלים את האנזימים אשר תפקידם לפרק את החלבונים למרכיבים קטנים.
מחלות הקיבה
הקיבה הוא איבר חשוב ביותר, והופעת מחלות בקיבה יכולה לגרום לנזק רב ולהפרעה קשה בתפקוד הכללי. אחת המחלות הנפוצות בקיבה היא כיב קיבה. מדובר בסוג של "חור" אשר נפער בדופן הקיבה וגורם לכאב רב. קיים קשר בין הופעת המחלה הכיבית ובין הדבקה בחיידק הליקובקטר פילורי, ובמקרים רבים טיפול אנטיביוטי בחיידק עוזר בהתמודדות עם הכיב. מחלות נוספות אשר מאפיינות את הקיבה הן:
- ריפלוקס – מחלה בה תוכן קיבה חוזר למעלה אל כיוון הוושט, וגורם להופעת צרבת. ללא טיפול, הריפלוקס יכול להוביל לפגיעה בלתי הפיכה בוושט.
- סרטן הקיבה – בדומה לאיברים אחרים גם לקיבה יש פוטנציאל לממאירות, ובכל מקרה של כאבי בטן כרוניים חשוב לחשוב על הנושא.
ניתוח לקיצור קיבה
אחד הניתוחים הפופולאריים בשנים האחרונות הוא ניתוח בריאטרי, הנקרא גם ניתוח לקיצור קיבה. זהו ניתוח שתפקידו לטפל בהשמנה קיצונית, והוא נחשב לאחד הטיפולים היעילים והמוכחים לירידה במשקל.
למרות הקריטריונים הנוקשים עבור המועמדים לניתוח, ברוב המקרים מדובר בטיפול אשר משיג תוצאות מצויינות ועוזר למטופלים לרדת במשקל ולהפחית את הסיכון להופעת מחלות רקע אחרות.