מערכת העיכול האנושית מצוידת במנגנוני הגנה שמטרתם למנוע מפתוגנים שונים שמגיעים בעיקר דרך המזון והשתייה לפגוע בה.
כך למשל מערכת העיכול נהנית מהגנה של מערכת החיסון, מאוכלוסייה של חיידקים שנמצאים דרך קבע במערכת העיכול ומסייעים למנוע את ההיצמדות של הפתוגנים השונים לרקמת הרירית, מחומציות הקיבה שגורמת לחיסול של פתוגנים רבים טרם הגיעם למעיים ועוד.
עם זאת, בקרב אוכלוסיות מסוימות, מערכות ההגנה לא מצליחות למנוע את ההדבקה וכתוצאה מכך פתוגנים שונים עלולים בהחלט לגרום לזיהום של המעיים. לצד פטריות, חיידקים ופתוגנים נוספים, ישנו מגוון רחב של נגיפים שמסוגלים לחדור למעיים ולגרום לתסמינים שעלולים להיות קלים במיוחד או חמורים בצורה בלתי רגילה. במאמר זה נתמקד בזיהומי מעיים שנגרמים על ידי נגיפים אלה.
מה הם הגורמים לווירוסים במעיים?
נגיפים שגורמים לזיהומי מעיים יכולים להיות זנים של Rotavirus, astrovirus, adenovirus, coronavirus, calcivirus ועוד. חלק מהנגיפים אחראים לרוב מקרי ההדבקה בפעוטות, תינוקות וילדים, ישנם שפוגעים בעיקר באנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה, ישנם שנחשבים לשכיחים יותר וישנם שנחשבים לשכיחים פחות, ישנם מדבקים יותר וישנם שמדבקים פחות ועוד.
עם זאת, על אף השוני וההבדלים בין הנגיפים השונים, התסמינים של הזיהומים השונים דומים מאוד ברוב המקרים. בנוסף לכך, ברוב המקרים הווירוסים מגיעים למערכת העיכול דרך הפה בעקבות צריכה של מזון או נוזלים מזוהמים. דרך הדבקה זו נקראת הדבקה פקו-אוראלית.
מה הם התסמינים של וירוסים במעיים?
התסמינים של וירוסים במעיים באים לידי ביטוי בעיקר בשלשולים שיכולים להיות חמורים ביותר ואף להוביל להתייבשות, הקאות, בחילות, תחושה כללית רעה, כאבי בטן עוויתיים, חום קל עד גבוה, כאבי שרירים, כאבי ראש, עייפות מוגברת, ישנוניות, אפאטיות ועוד.
במקרים חמורים במיוחד ייתכן כי יופיע דם בצואה או הקאות דמיות, הקאות חמורות שלא נפסקות במשך כמה ימים ועוד.
כיצד מאבחנים וירוסים במעיים?
באופן עקרוני ברוב המוחלט של המקרים האבחון מתבצע על סמך הערכה קלינית של המטופל ובחינה יסודית של התסמינים מהם הוא סובל. עם זאת, במקרים מסוימים בהם ישנו צורך לבצע בירור מעמיק יותר, ניתן יהיה לבצע בדיקת תרבית צואה שבה נוטלים דגימת צואה מהחולה ומדגירים את הפתוגנים המצויים בה על מנת שניתן יהיה לזהותם באופן מוצלח ויסודי.
מאחר ובדרך כלל וירוסים במעיים גורמים למחלה שנמשכת מספר ימים לכל היותר, הרי שלרוב בדיקת התרבית תהיה מיותרת וזאת כיוון שעד שתגענה התוצאות, החולה כבר יראה סימני התאוששות.
כיצד ניתן למנוע וירוסים במעיים?
הדרך הטובה ביותר למנוע הדבקה בווירוסים שפוגעים במעיים היא לשמור על היגיינה מרבית בדגש על היגיינה של הידיים. מומלץ לשטוף את הידיים לאחר היציאה מן השירותים וכן להקפיד על שטיפה יסודית של הידיים לפני הכנת אוכל.
בנוסף לכך, במידה והילד סובל משלשולים חשוב מאוד להימנע מלשלוח אותו למעון, לגן או לבית הספר עד יומיים לאחר שהתסמינים נעלמו כליל והדבר נכון גם לגבי מבוגרים וחזרתם לעבודה.
איך מטפלים בווירוסים במעיים?
באופן עקרוני, מערכת החיסון יכולה להתמודד עם הנגיפים שפוגעים במעיים בכוחות עצמה ולכן לרוב אין צורך להגיש לחולים טיפול שמטרתו להילחם בנגיפים. עם זאת, בהחלט ישנו מקום לתת טיפול תומך במטרה להקל על סבלו של החולה ובמטרה להפחית את הסיכון לסיבוכים. כך למשל ניתן לעשות שימוש בתרופות להורדת החום ובתרופות להאטת הפריסטלטיקה של המעי.
בנוסף לכך, מומלץ מאוד להרבות בשתיית נוזלים כשבמקרים מסוימים יהיה צורך לאשפז את החולה לצורך מתן עירוי נוזלים ומלחים.