כמה נפוץ, ככה לא נעים – מידע חשוב על בחילות

אחת התלונות השכיחות ביותר שרופאי משפחה שומעים מהמטופלים שלהם היא על תחושת בחילה והקאות. התלונה הנ"ל שכיחה לא רק אצל רופאי המשפחה אלא גם אצל גסטרואנטרולוגים, נוירולוגים ואף רופאים מתחומים אחרים כמו קרדיולוגיה.

הבחילה היא תחושה סובייקטיבית של אדם ולא ניתן להעריך אותה מבחינה חיצונית. תחושת הבחילה היא תחושה לא נעימה באזור הבטן העליונה והקיבה המלווה בהרגשה של אדם כי הוא "עומד להקיא". לעיתים הבחילה באמת מלווה בהקאה שלאחריה לרוב ישנה תחושה של הקלה כלשהי, אולם לעיתים מדובר רק בבחילה ללא הקאה של ממש.

מנגנוני הבחילה וסיבות שגורמות לה

הבחילה היא תחושה, למעשה מדובר במעין רפלקס, וכמו עוד רפלקסים אחרים המקור לתחושה של הבחילה ממקום בחלק של המוח הקרוי "גזע המוח". אזור זה שולט על הרבה מהתפקודים האוטומטיים שלנו ואחת מהמטרות העיקריות של הרפלקסים היא למנוע מאיתנו לפגוש בסכנה. גזע המוח קולט מידע ממערכת העיכול, מהאף, מבית החזה, מהעיניים וממערכת שיווי המשקל הנמצאת באוזן הפנימית.

כאמור, מטרתה העיקרית של תחושת הבחילה היא להגן עלינו, במקרה זה מפני הרעלה. הבחילה אמורה לגרום לנו להקיא ולפלוט החוצה מזון מקולקל או רעיל שאכלנו.

היות וגזע המוח מקבל תשדורת מאזורים רבים נוספים פרט לקיבה, יש גורמים נוספים פרט לאוכל מקולקל שגורמים לנו לתחושה של בחילה. בין הגורמים הנפוצים ניתן למנות: וירוסים וזיהומים אחרים המערבים את מערכת העיכול, דלקת בתוספתן, תנודות חוזרות כמו בנדנדה או על אוניה, שינויים הורמונאליים, מתח וחרדה, שתייה מופרזת של אלכוהול, נסיעות, שינויי לחץ אטמוספרי כמו בטיסה, סחרחורת, מיגרנה או התעלפות וכמו כן, בחילות יכולות להיות תופעות לוואי של תרופות מסוימות.

מבין הנ"ל מחקרים מצאו כי הסיבות הנפוצות ביותר לבחילה הן זיהומים במערכת העיכול והרעלת מזון. סיבות אלה הן אמנם נפוצות אך הן לא מהוות סכנה לחיינו.

ישנם מקרים אחרים בהם בחילה עשויה להעיד על מצב מסכן חיים. בחילות יכולות להיות סממן של מצבים כמו דלקת בקרם המוח, אירוע לבבי, סוכרת, גידול מוחי, חסימת מעיים וצהבת.

מה אפשר לעשות?

היות ובחילה יכולה להיות סממן של מגוון רחב של מצבים, הדבר החשוב ביותר שיש לעשות במקרה של בחילות מתמשכות הוא לגשת לרופא. לאחר שיתשאל אתכם ויערוך בדיקות מתאימות, הרופא יחליט האם יש צורך בבדיקות הדמיה מתקדמות יותר בכדי לשלול תחלואה קשה במעי, במוח או בלב. ברוב המקרים האבחנה היא שמדובר בזיהום ויראלי חולף והבחילה אמורה לחלוף מעצמה בתוך מספר ימים.

בחילות ממושכות יכולות להעיד כמובן גם על הריון ויש צורך לבדוק גם את האפשרות הנ"ל במידה והסובלת מהבחילות היא אישה בגיל הפוריות.

באם מתברר כי הבחילה היא כתוצאה משימוש בתרופה כלשהי, יעשה מאמץ להחליף אותה בתרופה אחרת בעלת השפעה דומה אך ללא תופעת הלוואי. בין התרופות הנפוצות הגורמות לבחילה: תרופות אנטיביוטיות, משככי כאבים, גלולות למניעת הריון, תרופות לטיפול בהפרעות בקצב הלב וכן תרופות כימותרפיות.

קיימות תרופות קונבנציונאליות לטיפול בבחילה אך השימוש בהן לטווח ארוך אינו מומלץ והן ניתנות לרוב לאנשים הסובלים מבחילות על רקע טיפולים כימותרפיים או בעיות בגזע המוח. נוגדי בחילה הנמצאים בשימוש הם: אנטי כולינרגיים, חסמי קולטן להיסטמין ועוד. לאחרונה נפוץ השימוש בקנבואידים- תרופות ממשפחת המריחואנה שהראו יעילות בטיפול בבחילות.

כמובן שכמו בכל תחום, גם בתחום הבחילות יש מגוון רחב של "תרופות סבתא" שיעילותן מוכחת לאורך דורות רבים.

להלן מקבץ מצומצם של תרופות כאלה:

1. כוס תה עם ג'ינג'ר או עם קמומיל

2. מים שהורתח בהם אורז לבן

3. כוס מים ובה כף של חומץ תפוחים

4. מציצה של חתיכת לימון טרי

ראו גם:
מהם שיהוקים?

מיגרנה של הבטן

דילוג לתוכן