חלל הפה

כמה מחשבה אתם מקדישים לאחד המקומות הפעילים ביותר בגופכם? אין צורך להתבלבל כי המקום המדובר הוא חלל הפה שפועל בכל רגע נתון גם אם אנחנו לא בהכרח שמים לב אליו.

חלל הפה משמש אותנו לצרכים ברורים כמו דיבור ואכילה אך הוא משמש גם אתר להפרשת אנזימים ורוק שעוזרים בהתחלת תהליך העיכול וכן מונעים כניסה של חלק מהמזהמים לחלל הגוף.

שמירה והקפדה על היגיינת חלל הפה שכוללת שגרת צחצוח שיניים, הימנעות מעישון ולעיסת טבק וצריכה מצומצמת של סוכר, מסייעים בשמירה על בריאות חלל הפה.

גבולות ותכולת חלל הפה

חלל הפה מכונה בלטינית vestibulum oris או באנגלית buccal cavity והוא תחום על ידי השפתיים בחלקו הקדמי, הלוע בחלקו האחורי, עצם הלסת העליונה בחלקו העליון, עצם הלסת התחתונה בחלקו התחתון והחלק הפנימי של הלחיים תוחם את חלל הפה משני צדדיו.

חלל הפה מכיל בתוכו מספר מבנים חשובים:

  • שיניים- משמשות ללעיסה של מזון, לחיזוק של עצמות הלסת ובעלות תפקיד בדיבור.
  • לשון- איבר שרירי שמהווה חלק מהותי מתהליך הדיבור. הלשון עוזרת בהפקת הצלילים השונים והייחודיים של כל שפה. כמו כן, ללשון תפקיד בתהליך האכילה שכן היא עוזרת להעברה של המזון מצד לצד ועוזרת להרטיב אותו.
  • ריריות- תוחמות את חלל הפה מכל צדדיו ומהוות ציפוי פנימי חלק ולח שמטרתו היא לשמור על סביבה קבועה ומתאימה לדיבור ואכילה.
  • בלוטות רוק- לא נמצאות בחלל הפה עצמו אך נפתחות אליו בצינורות דקים הנמצאים מתחת ללשון וליד השיניים הטוחנות העליונות. מפרישות רוק שמרטיב את המזון ומכיל אנזימים שמתחילים בתהליך עיכול ופירוק המזון. כמו כן מפרישות חומרים אנטי בקטריאליים.

מחלות של חלל הפה

היות וחלל הפה הוא אחד מהפתחים שמקשרים בין החלל הפנימי של הגוף לבין העולם החיצון, הוא בא במגע עם מזהמים וחומרים שונים רבים שיכולים לגרום לו למחלות שונות. להלן המחלות העיקריות הפוגעות בחלל הפה:

  • אפטות- מי לא מכיר את הבליטות הקטנות והכואבות הללו? האפטות הן מפגע חוזר בקרב 20% מהאוכלוסייה בין הגילאים 20-40. מדובר בכיבים קטנים בגודל ראש סיכה המופיעים בריריות הפה, לרוב בפנים הלחיים. האפטות נוצרות מחדירה של וירוס או מזהם אחר לרירית ולרוב חולפות מעצמן בפרק זמן של עד שבועיים. האפטות יכולות להכאיב מאוד וניתן למצוא בבתי המרקחת מגוון תכשירים ללא מרשם רופא שעוזרים לקצר את משך התופעה.
  • נסיגת חניכיים- בעיה שיכולה להיות תורשתית או נרכשת בגלל זיהום בשיניים או בחניכיים עצמן. במחלה זו קו החניכיים נסוג כלפי מעלה וחושף את שורשי השיניים עליהן הוא אמור להגן. הבעיה יכולה לגרום לנשירה של השיניים ולכאבים עזים. הטיפול הוא מניעתי על ידי שימוש בתכשירים שמאטים את התהליך. במקרים חמורים ניתן לבצע השתלת חניכיים.
  • עששת אחת הבעיות הנפוצות ביותר בעולם כולו. מדובר בפגיעה, שנוצרת על ידי חיידקים, בשכבת האמייל המצפה את השיניים שחודרת לשכבת הדנטין העמוקה יותר ויוצרת למעשה חור בשן הבריאה. בשלבים הראשונים החור יכול להיות לא מורגש ויכול להיתקע בו מזון שמאיץ את תהליך יצירה החור על ידי החיידקים. בהמשך, עם ההגעה של החור לעצבים בשורש השן הוא גורם לכאבים. הטיפול הוא על ידי ביצוע סתימה אצל רופא שיניים או עקירה של השן אם המצב חמור יותר.
  • סרטן הלשון וחלל הפה- כמעט כל המקרים של סרטן זה מופיעים בקרב אנשים מעשנים או מעשנים לשעבר שעישנו במשך שנים רבות. חומרים מסרטנים הנמצאים בעשן הסיגריות גורמים לשינויים בתאים הבונים את הלשון ורירית הפה והופכים אותם לסרטניים. המחלה והטיפול גורמים לקשיי תפקוד, דיבור ואכילה לא פשוטים ושיעור התמותה מהמחלה הוא גבוה למדי.
דילוג לתוכן