בקע סרעפתי

טיפול הומאופתי
הומאופתיה מטפלת בסיבות והשורשים של הבעיות , וכך האדם מבריא ומגיע לריפוי אמיתי.
רוצים לשמוע עוד על טיפול הומאופתי השאירו פרטים

בקע סרעפתי הוא מצב בו חלק מהקיבה נמשך למעלה וחודר דרך הסרעפת. מבחינה אנטומית, הסרעפת היא רצועת שריר הנמצאת מעל הקיבה ובעלת פתח דרכו עובר הוושט ונכנס אל הקיבה. במקרים בהם הקיבה עולה מעל הסרעפת דרך הפתח הסרעפתי, מופיע בקע סרעפתי.

לעתים קרובות בקע סרעפתי כלל לא גורם להופעת סימפטומים, ומתגלה במקרה לאחר שבודקים דברים אחרים. במקרים קשים, בהם הבקע גדול עלולים להופיע ריפלוקס וצרבת, וזאת מכיוון שבמקרה של בקע שדול, הפתח הסרעפתי לא מספק את התמיכה הנדרשת לספינקטר הוושטי, ומאפשר את עליית תוכן הקיבה למעלה.

ברוב המקרים הטיפול בריפלוקס סימפטומטי הוא תרופות אנטי חומציות, אך במקרים קשים יש צורך בניתוח לתיקון הבעיה.

הסימנים של בקע סרעפתי

הסימנים של בקע סרעפתי מתבטאים במידה והבקע גדול. במקרים אלה, עלולים להופיע מספר סימנים, כמו צרבת, גיהוקים, שיהוקים, קשיי בליעה ועייפות. ככל שהבקע הסרעפתי גדול יותר, כך הסיכויים להופעת סימנים עולים, ויש צורך לטפל בהם.

מה גורם לבקע סרעפתי?

בקע סרעפתי מופיע לאחר שרקמת שרירי הפתח הסרעפתי נחלשת, ומאפשרת את מעבר הקיבה כלפי מעלה. ככל הנראה, הלחץ שמפעילה הקיבה על הסרעפת עשוי לגרום להופעת הבקע, ולמעבר הקיבה דרך הסרעפת. הגורמים השכיחים לבקע סרעפתי הם:

  • טראומה – פגיעה פיזית באזור הפתח הסרעפתי יכולה לגרום להיחלשות השרירים ולמעבר הקיבה דרך הסרעפת.
  • מום מולד – קיימים מקרים בהם הבקע הסרעפתי הוא מולד, ולעתים דורש תיקון.
  • לחץ קבוע על שרירי הפתח הסרעפתי – לחץ קבוע עלול לגרום להיחלשות השרירים וליצירת הבקע. הלחץ יכול להיווצר על רקע שיעול כרוני, הקאות, מאמץ בזמן פעילות מעיים או הרמת משאות כבדים.

יש לציין שהבקע הסרעפתי נפוץ יותר אצל אנשים הסובלים מעודף משקל ומעל גיל 50.

אבחנה של בקע סרעפתי

אבחנה של בקע סרעפתי מתבצעת בדרך כלל כאשר מבצעים בירור לצרבת, שהיא אחד הסימנים העיקריים לבקע סרעפתי. מכיוון שהסימנים של הבקע הסרעפתי אינם ספציפיים, ברוב המקרים לא מחפשים אותו אלא מזהים אותו במהלך בדיקות שונות. הבדיקות האבחנתיות במהלכן ניתן לגלות את הבקע הסרעפתי הן:

  • צילום רנטגן עם חומר ניגוד – מאפשר לראות את מסלול הוושט, הקיבה וחלקת מהתריסריון. במידה וקיים בקע סרעפתי, ניתן לראות בצילום שינויים אופייניים.
  • אנדוסקופיה – בדיקת אנדוסקופיה היא בדיקה נפוצה לבירור מקרים של ריפלוקס וצרבות. במהלך הבדיקה מוכנס דרך הפה סיב אופטי אשר בקצהו מצלמה ומאפשר להביט בחלק הפנימי של הוושט, הקיבה והתריסריון.

הטיפול בבקע סרעפתי

הטיפול בבקע סרעפתי נדרש רק כאשר מופיעים סימנים כמו צרבת. מלבד ההקלה על סימני המחלה, אי טיפול בבקע הסרעפתי עשוי לגרום לפגיעה בוושט, ולכן חשוב לטפל בבעיה בזמן. הטיפול בבקע הסרעפתי כולל:

  • טיפול תרופתי – הטיפול התרופתי בבקע הסרעפתי כולל שימוש בנוגדי חומצה. תרופות אלה מקטינות את ייצור החומצה בקיבה ומגינות בכך על הוושט. מכיוון שהבקע הסרעפתי גורם לעליית החומצה כלפי מעלה, היא גורמת לפגיעה בוושט, ולכן הטיפול בעזרת נוגדי חומצה חיוני. ניתן להשתמש בתרופות שונות, כמו אומפרזול, זנטק, ואחרות, ותוך מספר שבועות השיפור במצב יורגש.
  • טיפול כירורגי – בחלק קטן מהמקרים של בקע סרעפתי יש צורך בטיפול כירורגי לפתרון הבעיה. הטיפול מומלץ לאנשים שלא הצליחו להגיע לשיפור במצב לאחר ניסיון טיפול תרופתי, ושסובלים מהופעה חריפה של סימפטומים. הניתוח לטיפול בבקע הסרעפתי כולל את החזרת הקיבה למקום וחיזוק שרירי פתח הסרעפת. הניתוח יכול להתבצע בגישה פתוחה על ידי חתך בחזה או בבטן, ובמקרים מסויימים גם בלפרוסקופיה.
דילוג לתוכן