כבד שומני

כבד שומני הוא מצב בו מצטבר שומן בכבד, ויכול להופיע עם או בלי קשר לשתיית אלכוהול. הכבד השומני הוא תופעה נפוצה, אשר בדרך כלל אינה גורמת לסימנים אך במקרים קיצוניים עלולה לגרום לסיבוכים קשים כמו שחמת ואי ספיקת כבד סופנית.

מה גורם לכבד שומני?

השומן מצטבר בכבד כאשר הכבד לא מצליח לפרק היטב את השומנים, ומופיעה הצטברות שלהם בתוך הרקמה הכבדית. ככל שכמות השומן שמצטברת בכבד גדולה יותר, כך גם הסיכון לפתח שחמת או אי ספיקת כבד סופנית עולה, ולכן חשוב לעצור את המחלה בשלב מוקדם.

גורמי הסיכון לכבד שומני הם:

  • שתיית אלכוהול – אלכוהול הוא הגורם העיקרי לכבד שומני, ושתיית כמות גדולה של אלכוהול לאורך שנים רבות מגבירה את הסיכון לפתח כבד שומני ובהמשך שחמת.
  • רמה גבוהה של כולסטרול וטריגליצירידים – הרמה הגבוהה של המרכיבים השומניים האלה מגדילה את הסיכון להצטברותם בכבד ולכבד השומני.
  • השמנה – הגורם הנפוץ ביותר לכבד שומני שאינו קשור לאלכוהול. בדרך כלל ירידה במשקל משפרת גם את מצב הכבד ולכן חשוב מאוד לשמור על משקל תקין.
  • תרופות – קיימים מקרים בהם תרופות גורמות לכבד שומני, ולכן חשוב לציין בפני הרופא תרופות חדשות או כל טיפול תרופתי אחר.

הסימנים של כבד שומני

מקרים רבים של כבד שומני כלל אינם גורמים להופעת סימנים, ומתגלים בגלל הפרעה קלה בתפקודי הכבד בבדיקת דם שגרתית. במצבים מתקדמים של כבד שומני, עלולים להופיע סימנים כלליים כמו עייפות קשה, ירידה במשקל, כאבים בבטן (בעיקר בבטן הימנית העליונה) והרגשה כללית רעה.

במקרה שסימנים אלה מופיעים לאורך זמן ארוך וללא שיפור, חשוב להגיע אל הרופא לבדיקה, במיוחד אם קיימים גורמי סיכון.

בדיקות לאבחנת כבד שומני

קיימות מספר בדיקות המסייעות להגעה לאבחנה של כבד שומני:

  • בדיקות דם – ירידה בתפקודי כבד בבדיקות דם יכולה לרמז על כבד שומני, ובמקרים אלה חשוב להתקדם בבירור. בדיקת תפקודי כבד היא בדיקה שגרתית המתבצעת כמעט בכל בדיקת ביוכימיה בדם, וחשוב לעשות אותה באופן שגרתי לשם מעקב.
  • בדיקות הדמיה – על מנת לאשר שמדובר בכבד שומני, בדרך כלל מבצעים בדיקת אולטרסאונד. במקרים שאינם חד משמעיים ניתן לבצע בדיקת CT או MRI בהתאם לחשד הקליני.
  • ביופסיית כבד ברוב המקרים לא נחוצה ביופסית כבד לאבחנה של כבד שומני. עם זאת, במקרים בהם קיים חשד שמדובר בצורה חריפה במיוחד של מחלת כבד שומני או שהכבד השומני נגרם על רקע מחלה אחרת חשוב לבצע ביופסיה על מנת לבחון את רקמת הכבד באופן קפדני ולהגיע לאבחנה המתאימה.

הטיפול בכבד שומני

למרות שברוב המקרים מדובר בתופעה ללא הסתמנות קלינית, חשוב להיות מודעים למצב ולטפל בכבד השומני על מנת להימנע מסיבוכים עתידיים. לא קיים כיום טיפול להפחתת רמת השומן בכבד, ועיקר המאמצים מתמקדים בהפחתת גורמי הסיכון שמובילים להצטברות השומן בכבד:

  • הפסקת שתיית אלכוהול – חשוב מאוד להפסיק לשתות אלכוהול באופן מוחלט. לשם כך ניתן לפנות לתוכניות גמילה מתאימות ולבצע הפסקה מסודרת של שתיית האלכוהול.
  • ירידה במשקל – השמנה היא אחד הגורמים המובילים לכבד שומני, ולכן חשוב מאוד לרדת במשקל על מנת לפחית את השומן בכבד. בשלב ראשון חשוב להקפיד על משטר תזונתי מתאים ופעילות גופנית, ובמידה ואלה לא עוזרים ניתן לפנות לטיפול תרופתי או לניתוח בריאטרי.
  • ירידה ברמת השומנים בדם – הורדת רמת הכולסטרול והטריגליצירידים בדם חיונית בכל מקרה, ובמידה ונלווה להם כבד שומני חשוב מאוד להוריד את רמתם על ידי טיפול תרופתי מתאים, שינויים בתזונה ופעילות גופנית.
דילוג לתוכן