תפקידו של כיס המרה לרכז את המרה המופרשת מן הכבד ולעזור בפירוק המזון המעובד. כאשר ישנה חסימה במעבר בין כיס המרה למעי הולכים ומצטברים נוזלי המרה ועלולים לגרום לדלקות וזיהומים בכיס המרה. כיצד נוצרת דלקת כיס המרה, מהם תסמיניה וכיצד ניתן לטפל בה?
כיס המרה הינו איבר קטן דמוי אגס באורך של 10 ס"מ הממוקם ליד הכבד. הפרשותיו של כיס המרה מסייעים לתהליך העיכול. הכבד מייצר את נוזל המרה (בין 800 ל -1000 מ"ל מרה ליום ) ואילו כיס המרה אוגר אותו (כ 30 עד 50 מ"ל מרה בסך הכל). לאחר האוכל, כיס המרה מתכווץ והמרה מופרשת אל דרכי המרה ומשם לתריסיריון. מיצי המרה מפרקים את השומנים, הקפאין והכלורופיל הקיימים במזון.
הגורמים לדלקת כיס המרה
דלקת כיס המרה (Cholecystitis) הינה דלקת קשה הנוצרת בכיס המרה. הסיבה העיקרית להיווצרות הדלקת הינה הימצאות של אבנים בכיס המרה. האבנים חוסמות את מעבר מיצי המרה למעי הדק וגורמות להצטברות מיצי המרה בכיס המרה- מה שעלול לגרום לדלקת.
סיבות נוספות הינן: זיהום, פציעה או גידול. דלקת כיס המרה יכולה להתרחש בפתאומיות (אקוטית) או לאט (כרונית).
קבוצות סיכון
שכיחות אבני כיס המרה עולה עם הגיל, בקרב נשים בהריון או נשים לאחר הריונות מרובים, נשים המטופלות בתחליפי אסטרוגן או הנוטלות גלולות למניעת הריון, השמנת יתר, סוכרת, ירידה דרסטית במשקל, צריכת מזון מעובד, משפחה וגנטיקה, למי שסובל מקרוהן או שחמת הכבד ועוד.
תסמינים של דלקת כיס המרה
ברוב המקרים מופיעים התסמינים עם גמר הארוחה, במיוחד לאחר ארוחה גדולה או שמנה. התסמינים המצריכים בדיקת רופא כוללים:
- כאב חזק וקבוע בחלק העליון של הבטן הימנית היכול להימשך שעות ואף ימים.
- הקרנה של הכאב לכתף ימין או לגב.
- החמרה של הכאב בזמן נשימה עמוקה.
- רגישות למגע באזור הבטן.
- זיעה, בחילה, הקאות, איבוד התאבון, חום, צמרמורות ותחושת נפיחות בבטן.
סיבוכים במקרים של חוסר טיפול
במקרים של חוסר טיפול הדלקת בכיס המרה עלולה להחמיר ולגרום לבעיות רפואיות נוספות כגון:
- הגדלה של כיס המרה- מתיחה או התנפחות של כיס המרה גורמים לכאבים רבים ועלולים לגרום לקרע (פרפורציה), לזיהום ומוות של הריקמה.
- זיהום- מיצי המרה יכולים לגרום לזיהום כיס המרה ובהמשך לקרע אשר עלול להעביר את הזיהום למערכת הדם ולשאר חלקי הגוף.
- נמק- מוות של רקמת כיס המרה יכול לגרום להיקרעות או להתפוצצות של כיס המרה.
בדיקות ואבחון המחלה
- בדיקות דם – לבדיקת כמות תאי הדם הלבנים, הבילירובין, אנזימי הכבד והמרה היכולים להעיד על הימצאות של זיהום.
- בדיקות אולטרסאונד או CT- לבדיקת סימני הדלקת.
טיפול ומניעה בדלקת כיס המרה
הטיפול העיקרי במקרים של דלקת כיס המרה הינו כריתת כיס המרה. הניתוח הנפוץ ביותר נעשה בשיטת לפרוסקופיה- ביצוע ארבעה נקודות חיתוך קטנות בבטן דרכן ניתן להכניס את כלי הניתוח ומצלמת וידאו זעירה.
המנתח צופה בנעשה דרך מוניטור וכך מבצע ניתוח כיס מרה. לאחר הניתוח יעברו מיצי המרה ישירות לתריסריון ולא יפריעו לתהליך העיכול.
שמירה על אורח חיים בריא יכולה למנוע היווצרות של אבנים בכיס המרה ודלקות. מומלץ לא לדלג על ארוחות ולאכול במנות קטנות לאורך היום, לשמור על מינימום של 30 דקות פעילות גופנית יומיומית ושמירה על המשקל הרצוי. במקרים של דיאטה מומלץ לרדת במשקל לאט ובהדרגתיות.
לסיכום, דלקת כיס המרה עלולה לגרום לבעיות רפואיות קשות אך הטיפול בה יעיל ומאפשר חזרה לשגרת חיים מלאה ובריאה.