מכון שיקום לאחר ניתוח לכריתת מעיים

המעיים, הן המעי הגס והן המעי הדק, הם חלק חשוב מאוד ממערכת העיכול. הבעיה היא שמדובר באיברים שרחוקים מלהיות חפיםמכון שיקום לאחר ניתוח לכריתת מעיים מבעיות. בין סיבוכי המעיים ניתן למנות התפתחות גידולים ממאירים או טרום ממאירים, מחלות מעי דלקתיות כרוניות שעלולות להיות חמורות, מצבי חירום דוגמת חסימת מעיים ועד. במקרים כאלו ואחרים ייתכן מאוד שלא יהיה מנוס אלא לבצע ניתוח לכריתת מעיים, בשיטה הפתוחה או הסגורה (בהתאם למאפייני המקרה, למיקום הבעיה ולכישורי הרופא).

כיום אחוזי ההצלחה של ניתוחים לכריתת מעיים הם בהחלט משביעי רצון, ובכוחם להתגבר בצורה ראויה ואפילו שורשית על הבעיה או המחלה. מה שחשוב לזכור הוא שאחרי הניתוחים, גם כאשר הם מסתיימים בהצלחה מלאה, מתחילה תקופת שיקום שעשויה להיות ארוכה ורב שלבית. האם מומלץ לבצע אותה במסגרת של מכוני השיקום למיניהם?

מה קורה לאחר  ניתוח כריתת מעיים?

מאפייני השיקום לאחר ניתוחי כריתת מעיים, כמו רוב סוגי הניתוחים הפולשניים, משתנים ממקרה למקרה. בין השאר בוחנים את סוג הניתוח שנעשה, דרגת המורכבות שלו, התסמינים המופיעים לאחר הניתוח, הסיבוכים האפשריים ויכולת התפקוד של האדם שעבר את הניתוח. בהתאם לכל אלו יש לבנות תוכנית שיקום אישית, הכוללת בתוכה מעקבים אחר המדדים השונים ונכונות לביצוע שינויים והתאמות במידת הצורך.

בדרך כלל, לאחר הניתוח יש צורך באשפוז בן מספר ימים לצורך התאוששות, מעקבים אחר המצב והמדדים הרפואיים וכן הלאה. במהלך פרק זמן זה אתם עשויים לחוות תופעות לוואי, דוגמת כאבים, ובמקרים נדירים יותר גם סיבוכים. דגש משמעותי במהלך תקופה זו מושם על ביצוע של תרגילים נשימתיים שעשויים להקל על תפקוד הריאות, תרגול פעולות במישור הפיזי וכן הלאה.

מה טומן בחובו שיקום לאחר ניתוח לכריתת מעיים?

עם תום האשפוז, מתחילה למעשה תקופת השיקום שעשויה להימשך גם חודשים שלמים. במהלך תקופה זו נדרשים טיפולים שונים על מנת להקל על האדם (שעלול לחוות עדיין כאבים ואי נעימות), לשפר בהדרגה את יכולת התפקוד העצמאי שלו ולקרב אותו לעבר ההחלמה המהירה והמלאה.

כדי להגשים את המטרות החשובות האלה יש צורך בתוכנית שיקום מקיפה, שעשויה לשלב בתוכה סיוע רפואי, בדיקות ומעקבים, טיפול אישי, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, עזרה סוציאלית, התאמת תפריט תזונתי על ידי דיאטנית ועוד. אין כאן פתרונות חינם, אלא מסע הדרגתי שעשוי להיות ממושך. החדשות הטובות הן שתוכנית שיקום אישית, המוצעת במסגרת מכון שיקום מהשורה הראשונה, עשויה להיות בעלת אחוזי הצלחה גבוהים.

מהם היתרונות והחסרונות של מכוני שיקום?

בשלב הזה עולה השאלה עד כמה שיקום במסגרת מכון ייעודי מומלצת. בצד החיובי, מכון שכזה יציע בדרך כלל את כל המענה הדרוש, בתוכנית טיפולים המותאמת אישית למאפייני האדם המשתקם. ניתן למצוא מכוני שיקום בהם אוכלוסיית המטופלים היא בעלת מאפיינים דומים, גם אם לא בהכרח אך ורק אנשים שעברו ניתוחי מעיים. בדרך זו האדם יכול להיות בחברה נעימה המותאמת למצבו, מה שעשוי להקטין את התחושות השליליות הנלוות פעמים רבות לניתוחים פולשניים או מורכבים.

מן העבר השני של המשוואה, שיקום מוסדי כולל כמה חסרונות אפשריים שכדאי לשים אליהם לב (במיוחד אם משווים זאת לאפשרות של שיקום בבית). לעיתים הזמינות של המכונים נמוכה, וזה נכון הן מבחינת מועד תחילת השיקום האפשרי והן בכל הנוגע לתדירות הטיפולים. אנשים המתגוררים במוסד שיקומי מהסוג הזה עלולים להיות חשופים בפני חיידקים וזיהומים נגיפיים, שפוטנציאל הפגיעה שלהם גבוה יותר בהינתן מערכת חיסונית חלשה. בנוסף לכך מכון שיקום מקשה מאוד על שמירה על שגרת חיים, וזאת להבדיל משיקום בבית במסגרתו צפוי להיות פשוט יותר לשלב את הטיפולים במרקם החיים.

מקורות ולקריאה נוספת:
Fast-track Rehabilitation Accelerates Recovery After Laparoscopic Colorectal Surgery
Rehabilitation after colorectal surgery

אולי יעניין אותך גם:

השתלת מעיים – מתי וכיצד מתבצע הניתוח?

דילוג לתוכן