טיפולי פיזיותרפיה לסובלים מקרוהן וקוליטיס

טיפול הומאופתי
הומאופתיה מטפלת בסיבות והשורשים של הבעיות , וכך האדם מבריא ומגיע לריפוי אמיתי.
רוצים לשמוע עוד על טיפול הומאופתי השאירו פרטים

פיזיותרפיה ואימון גופני יכולים להועיל מבחינות רבות לחולי קרוהן וקוליטיס (מחלות מעי דלקתיות). נסביר כיצד פעילות יכולה לסייע, טיפולי פיזיותרפיה לסובלים מקרוהן וקוליטיסבמה היא מועילה לשיכוך התסמינים, האם היא יכולה להביא לריפוי והאם יש דבר כזה, פעילות יתר שעלולה להזיק לחולים במחלות אלו, שידועות כ- IBD.

האם בכוחה של הפיזיותרפיה לרפא מקרוהן וקוליטיס?

קרוהן וקוליטיס הן שתי מחלות דלקתיות התוקפות את המעי. מדובר במחלות שמאופיינות בפעילות מחזוריות. בתקופות מסוימות תסמיני המחלות מחמירים ובתקופות מסוימות, התסמינים נעשים נשלטים ופחות דרמטיים. ההנחה הרווחת כיום היא שמדובר על מחלות הנובעות מגורמים גנטיים ביחד עם השפעה סביבתית. מחקרים שונים מצביעים על כך שפיזיותרפיה ופעילות גופנית בכלל יכולים להביא להשפעה חיובית עבור רבים מהחולים אם לא על כולם. הפעילות יכולה להחליש את חומרת התסמינים ואף להגדיל את פרקי הזמן של הפוגה מהמחלה. יש לציין כי יחד עם זאת, פיזיותרפיה נועדה להקל אך אין בכוחה לרפא את החולי ולסלק את המצב הדלקתי.

מה התועלת של פיזיותרפיה ופעילות עבור חולי קרוהן וקוליטיס?

דלקת הינה מאפיין ידוע של מגוון רחב של מחלות ופציעות. במידה מסוימת הדלקת חיונית לריפוי אולם במחלות מעי דלקתיות, מדובר במצב כרוני בעל השפעות שליליות מגוונות ולא נעימות. ידוע כי מצבים דלקתיים עלולים לגרום להשפעות שליליות לא רק באזור המודלק. אי טיפול בדלקת עלול להוביל להשפעות שליליות במובנים שונים. לדוגמא, דלקת במעי יכולה לגרום לתפקוד לקוי של מערכת העיכול. החולים עלולים לפתח תת תזונה, הפרעות אכילה. לעיתים יופיעו תופעות נוספות כגון פצעים, דלקות במפרקים, ירידה במסת העצמות, פגיעה בראיה ועוד. דלקות מתמשכות עשויות להיות גורם סיכון להופעת תאים סרטניים ומחלות רקע נוספות.

מובן כי למרות שאין תרופה שמרפאת את מחלות המעי הדלקתיות, לא כדאי לקבל את המצב כמו שהוא. ומכיוון שפעילות גופנית מביאה לשיפור אפשרי, מומלץ להקפיד על כך ובמידת הצורך להיעזר בפיזיותרפיסט. מחקרים רבים גילו כי פעילות גופנית ככלל מתקשר עם ירידה בהיקף הפעילות הדלקתית. יתר על כן, פיזיותרפיה עשויה להביא לחיזוק מערכת החיסון כך שבכוחה בעצם לסייע לגוף להתמודד עם דלקות וזיהומים.

פיזיותרפיה עבור חולי קרוהן וקוליטיס יכולה לסייע בין היתר:

  • בשיפור השליטה על הסוגרים – שליטה טובה יותר על מתן שתן וצואה, פחות בריחות שתן. הדבר נעשה על ידע חיזוק רצפת האגן בפיזיותרפיה ותרגול שרירי ליבה.
  • בהפחתת כאבים – כאבי הבטן משתפרים, כאבי אגן נעשים פחות מציקים. הדבר נעשה על ידי שילוב אימוני כושר וסיבולת וכן תרגולי נשימה.
  • רמות אנרגיה משתפרות – החולים מרגישים פחות עייפות, יותר מלאי מרץ. אימון גופני ופיזיותרפיה משפיעים לחיוב על איכות השינה ומסייעים בהקלה על נדודדי שונה, סטרס ודיכאון.
  • פעילות משפרת את תהליכי העיכול ובריאות העצמות, ומחלישה תופעות של אוסטאופורוזיס ובריחת סידן.

זכרו: פיזיותרפיה עדיפה על פעילות מאומצת מדי!

מיליוני אנשים בעולם סובלים מהשפעות של מחלות מעי דלקתיות, בעיקר קוליטיס וקרוהן. ההנחה היא שמערכת חיסון חלשה לצד השפעות נלוות של אוכלוסיית חיידקי המעי מעורבים עם הדלקת, בפרט בתקופות ההתלקחות. פעילות גופנית מאומצת יתר על המידה עלולה לגרום לחולים במחלות מעי השפעות לא רצויות. פיזיותרפיה או פעילות גופנית מבוקרת עדיפים על פני פעילות מאומצת מדי. ישנם דיווחים על כך שלאחר פעילות מאומצת בקרב חולי קרוהן וקוליטיס עשויים להופיע תופעות של הקאות, צרבות קשות, כאבים ועוד. לעומת זאת, בפעילות מתונה או בפעילות בליווי פיזיותרפיסט, ההשפעות החיובית מודגשות וההשפעות השליליות לרוב אינן באות לידי ביטוי.

מקורות ולקריאה נוספת:

How Physical Therapy Can Help with Inflammatory Bowel Disease


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4022156/

דילוג לתוכן