בדיקת גסטרוסקופיה

טיפול הומאופתי
הומאופתיה מטפלת בסיבות והשורשים של הבעיות , וכך האדם מבריא ומגיע לריפוי אמיתי.
רוצים לשמוע עוד על טיפול הומאופתי השאירו פרטים

כדי להבין כיצד מבוצעת בדיקת גסטרוסקופיה כדאי להכיר את המבנה האנטומי של דרכי העיכול העליונות. מערכת העיכול מתחילה בפה המוביל מזון אל הלוע. הלוע ממשיך עם צינור דק וגמיש – הוושט.

הוושט יורד בחלק האחורי של בית החזה, עובר את הסרעפת ומתחבר לקיבה, הנמצאת מתחת לסרעפת בצד שמאל בגוף. הקיבה מובילה אל חלקו הראשון של המעי הדק, התריסריון, שמסתובב במרכז הבטן עליונה וממשיך כמעי הדק בפיתולים רבים בתוך הבטן.

כיצד מתבצעת בדיקת גסטרוסקופיה?

בבדיקת גסטרוסקופיה ("גסטרו" – קיבה, "סקופיה" – בדיקה או התבוננות), הנקראת גם בדיקה אנדוסקופית של דרכי העיכול העליונות, מוחדר צינור ארוך וגמיש (אנדוסקופ) דרך הפה אל עבר הוושט הקיבה, ולחלק הראשון של המעי הדק.

הרופא מביט בכל חלקי המעי באמצעות מצלמה המורכבת על האנדוסקופ, אליו ניתן גם לחבר מכשירים רפואיים אחרים. בדיקת גסטרוסקופיה נעשית על ידי רופא מומחה בגסטרואנטרולוגיה, לרוב בסיועה של אחות. לפני הבדיקה, על החולים להימנע מאכילה במשך כשש שעות, ולעיתים אף יותר, בהתאם לדרישות הרופא שעורך את הגסטרוסקופיה.

הבדיקה עצמה כרוכה באי נעימות, ובמרבית המקרים נותנים לחולה במהלך הבדיקה חומרים מטשטשים, המערפלים את רמת ההכרה של הנבדק. הבדיקה עצמה נמשכת מספר דקות בלבד, למעט במקרים בהם דרושה התערבות טיפולית.

חומרי הרדמה מקומיים מרוססים בלוע ובפה כדי להקל את החדרת המכשיר (אנדוסקופ) אל דרכי העיכול. הבדיקה בטוחה למדי והסיבוכים נדירים (בעיקר: דימום, זיהום, ניקוב דרכי העיכול). לאחר הבדיקה סובלים לעיתים החולים מכאבי בטן, נפיחות וכאבי גרון.

מתי עורכים בדיקת גסטרוסקופיה?

סימפטומים רבים יכולים להביא את הרופא לשלוח את הנבדק לבדיקה זו. התלונות השכיחות ביותר קשורות לדרכי העיכול העליונות – צרבת ממושכת, כאבי בטן שאינם חולפים, נפיחות, קשיים בבליעה, תחושת שובע מוקדמת, דימומים בלתי מוסברים, בחילות והקאות לאורך זמן, וכדומה.

ככל הנראה, הסיבה הנפוצה ביותר לבדיקת גסטרוסקופיה היא מחלה פפטית. במחלה זו מופיע כיב בקיבה או בתריסריון, הקשור פעמים רבות לזיהום בחיידק הליקובקטר פילורי. בבדיקת גסטרוסקופיה ניתן להבחין בכיב בעל מראה אופייני, וליטול ביופסיה כדי לשלול תהליך ממאיר.

אלו מחלות ניתן לאבחן באמצעות בדיקת גסטרוסקופיה?

ניתן לאבחן מחולת רבות מאוד של דרכי העיכול באמצעות בדיקת הגסטרוסקופיה. פגמים ופתולוגיות שונות בוושט, קיבה ותריסריון ניתנים לאבחון בקלות רבה בבדיקה. במהלך בדיקת גסטרוסקופיה ניתן גם לקחת ביופסיה (דגימת רקמה), כדי להגיע לאבחנה פתולוגית של מחלות שונות (כדוגמת גידולים ממאירים).

בין המחלות שניתן לאבחן בבדיקה נכללים דימומים מהוושט והקיבה (כמו דליות ושטיות), מחלות פפטיות (מחלות הקשורות לכיב קיבה וסיבוכיו), מחלת צליאק, המופיעה בצורה אופיינית בתריסריון, גידולים ממאירים של הוושט והקיבה, הופעת רפלוקס מהקיבה לווטש, ועוד.

גסטרוסקופיה ככלי טיפולי

גסטרוסקופיה איננה כלי אבחנתי בלבד. במהלך הבדיקה ניתן לבצע פרוצדורות רפואיות שונות. גסטרסוקפיה דחופה נדרשת במקרים של דימום בלתי פוסק ממדרכי העיכול העליונות. במקרה כזה ניתן בעזרת גסטרוסקופיה לעצור את הדימום – על ידי קשירת הורידים המדממים (דליות), הזרקת חומרים שונים, וכדומה.

התערבויות טיפוליות נוספות שנעשות במהלך הבדיקה כוללות הנחת תומכן ("סטנט"), למשל בחולים הסובלים מסרטן הוושט, פתיחת היצרויות, צריבה של אזור טרום ממאיר בוושט (וושט על שם ברט), הנחת צינור קיבתי להזנה בחולים הזקוקים לכך (המכשיר האנדוסקופי משמש ל"סימון" פנימי של הקיבה), טיפול בהיצרות של סוגר הוושט (אכאלזיה) ועוד.

ראו גם:

אנדוסקופיה כפולת בלון היא הרבה יותר מכלי אבחוני מתקדם

דילוג לתוכן