ניקוב במעיים – סיבות, סיבוכים וכיצד ניתן לטפל

כל יהודי שמתפלל יודע כי הוא מברך בכל בוקר על שברא אותנו "נקבים נקבים, חלולים חלולים" שכן אם ייסתם אחד מאותם נקבים, מצבנו הבריאותי יורע מאוד. אבל מה קורה כאשר נוצר נקב במקום בו הוא לא אמור להיווצר?

גוף האדם בנוי בצורה לא פחות ממושלמת, אולם במהלך החיים שלנו הוא עובר שינויים שגורמים לנו לתחלואה. חלק מהשינויים הם ניתנים למניעה וקשורים להתנהגות שלנו בחיי היום יום, אולם ישנם שינויים שאין ביכולתנו לשלוט בהם.

אחד מהשינויים הללו, שיכול להוות מצב חירום רפואי הוא ניקוב או פרפורציה של המעיים. מצב זה יכול להוביל לזיהום חמור ולהלם ולכן יש לזהות ולטפל בו במהירות.

מהי פרפורציה של המעי ולמה היא מתרחשת?

המעי הוא שם כללי לחלק ממערכת העיכול שתפקידו הוא לספוג חומרים מזינים מן המזון המעוכל, ולהעביר הלאה אל מחוץ לגוף חומרי פסולת שהגוף שלנו אינו זקוק להם. מקובל לחלק את המעיים למעי דק – בו מתבצע רוב תהליך הספיגה של החומרים המזינים, והמעי הגס – שבו יש ספיגה של מים בעיקר והכנה של הפסולת ממערכת העיכול לצואה.

דפנות המעי הן שלמות באופן תקין וכאשר יש חור אחד או יותר לאורך חלקי המעי, המצב מכונה "פרפורציה". הפרפורציה יכולה להתרחש כתוצאה מחולשת מעי הנובעת ממחלה שלו, או שהיא יכולה להתרחש בעקבות פעולה רפואית פולשנית או כתוצאה מנוכחות של גוף זר.

ישנן מחלות הגורמות להיחלשות של דופן המעי וכתוצאה מכך יכול להיווצר נקב בדופן המעי. בין המחלות הנ"ל ניתן למצוא מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן ודלקת כיבית של המעי הגס. גם גידולים יכולים לגרום לניקוב של המעי וכך גם תרופות כמו אשלגן כלוריד ואף סטרואידים בשימוש ממושך. גם דלקת ממושכת, בקע וטיפולי קרינה יכולים להוביל להיחלשות דופן המעי וניקוב שלו.

ישנם גם מצבים בהם יכולה להיות ניקוב של המעי כתוצאה מגורם חיצוני. הגורם החיצוני יכול להיות גוף זר שהגיע למעי בעקבות בליעה שלו. נפוצים מקרים בהם קיסם שיניים, סיכה או גוף זר אחר גורמים ליצירת חור במעי. הניקוב יכולה להיות גם כתוצאה מחבלה כהה או דקירה על ידי סכין.

הקבוצה השלישית שמובילה לניקוב של המעי היא כתוצאה מפרוצדורות רפואיות. הליכים כמו קולונוסקופיה, סיגמואידוסקופיה או ניתוחי בטן הם בעלי סיכון מסוים לגרום לפציעה של דופן המעי ואף לניקוב שלו.

למה זה מסוכן?

המעי מכיל תוכן צואתי שהגוף שואף להיפטר ממנו היות והוא מכיל חומרים המזיקים לגוף. ניקוב של המעי יכולה להוביל לשפיכה של תוכן צואתי אל חלל הבטן, וכתוצאה מכך להתפתחות של דלקת חמורה בחלל הצפק, שיכולה להוביל לשוק ספטי- מצב בו יש ירידה משמעותית בלחץ הדם וסכנת חיים.

מה אפשר לעשות?

הדבר החשוב ביותר בטיפול בניקוב של המעי הוא זיהוי מוקדם של הבעיה. הסימנים המעידים על ניקוב של המעי יכולים להיות: כאבי בטן, בחילות, הקאות, לעיתים סימני גירוי צפקי. במידה ויש סיפור של בליעת גוף זר או שהסימנים מופיעים לאחר פרוצדורה רפואית, קל לחשוב על הבעיה. גם מחלת רקע כרונית של המעי עשויה לעזור באבחנה.

לאחר שהעולה חשד כי מדובר בניקוב של המעי, יעשו מספר בדיקות הדמיה בניסיון לאתר את מיקום הניקוב. הטיפול הוא משולב אנטיביוטיקה בכדי לטפל או למנוע מראש היווצרות של זיהום. במקרים רבים יידרש גם טיפול ניתוחי בכדי לסגור את מקום הניקוב אם ניתן, ובמידה ולא יבוצע ניתוח להסרת חתיכת המעי הפגועה.

דילוג לתוכן