פיסטולה של פי הטבעת: מהי? וכיצד ניתן להתמודד עם פיסטולה בפי הטבעת?

פיסטולה של פי הטבעת היא בעיה מוכרת של דרכי העיכול, הדורשת היכרות על רקע הסיבוכים הנובעים ממנה. מדובר ברמהפיסטולה של פי הטבעת הכללית בתעלות זעירות הנוצרות באזור שבין התעלה האנאלית – הלא היא קצה תעלת פי הטבעת – לבין העור הממוקם לצד פי הטבעת. בין אם מדובר בפיסטולה בודדת, ועל אחת כמה וכמה במקרה של פיסטולות מרובות, זה מה שעליכם לעשות כשאתם חושדים שהתפתחו אצלכם פיסטולות.

מה גורם להופעתן של פיסטולות בפי הטבעת?

השאלה הראשונה שיש לשאול היא באילו תנאים תתפתחנה פיסטולות בפי הטבעת. הגורם השכיח ביותר הוא מורסה (אבצס) בפי הטבעת, כלומר, הצטברות של מוגלה המביאה בין השאר לכאבים עזים. בעוד שהגורמים הנקודתיים להיווצרות המורסה עצמה אינם ידועים, ההשלכות שלה ברורות: היא מתפתחת כתוצאה מזיהום של בלוטה הנמצאת בחלקו הפנימי של פי הטבעת, כאשר פיצוץ המורסה הוא שיביא פיסטולה.

פיסטולות בפי הטבעות עלולות להיווצר כתוצאה מגידול או בכיב המתפחים באזור, מבעיות בריאותיות מולדות או מסיבוכי ניתוח. לעיתים פיסטולות הן סיבוך של מחלה המביאה לדלקת המעי, דוגמת מחלת קרוהן, קוליטיס כיבית או דיוורטיקוליטיס. פיסטולה עלולה להתפתח עקב שחפת, סרטן הרקטום, כלמידיה, עגבת, זיהומי HIV ואיידס ועוד.
מחקרים הראו כי גם אורח החיים של האדם עלול לגרום ליצירת פיסטולות של פי הטבעת, כשהדוגמה המובהקת היא עישון.

אילו תסמינים נלווים לפיסטולה של פי הטבעת?

פיסטולה של פי הטבעת צפויה להקשות על האדם הסובל ממנה בכמה וכמה אופנים. בין התסמינים הנפוצים של הבעיה ניתן לפנות גירויים המופיעים על גבי העור, באזור המקיף שת פי הטבעת; כאבים עזים ובלתי פוסקים, שעלולים להפוך חמורים יותר במצבים דוגמת ישיבה, תנועה, שיעול או הטלת צואה; הופעת דם צואה או מוגלה ועוד.

תסמינים אחרים עלולים להיגרם עקב נסיבות היווצרות הפיסטולה. אם הסיבה לכך היא דלקת מעי, כמו שעשוי להיות בקרב אנשים החולים בקרוהן או בקוליטיס כיבית, האדם עלול לסבול במקביל מכאבי בטן, בחילות, הקאות, שלשולים, היעדר תיאבון ועוד. פיסטולה שהגורם לה הוא מורסה שנשארה בגוף האדם, ייתכן שהאדם החווה את הבעיה יסבול מחום, מעייפות ומתסמינים אחרים שאנחנו מזהים עם חולי.

הטיפול בפיסטולה של פי הטבעת מתחיל באבחון

שלב הראשון להתמודדות עם פיסטולה של פי הטבעת הוא אבחון מלא של הבעיה, הנעשה בדרך כלל באמצעות שילוב של בדיקה גופנית ובדיקה רקטלית בשלב הראשון. אם נדרש בירור נוסף, ייתכן שיוחלט על בדיקה ישירה של הפיסטולה בעזרת פרוקטוסקופ, צילומי אולטרה סאונד, בדיקות CT, בדיקות MRI ועוד, בהתאם לשיקול דעתו של הגורם הרפואי המאבחן.
בדיקות אלה משמשות בין השאר במקרים של פיסטולות מורכבות, בהן יש קושי להבחין במיקום תעלת הפיסטולה המדויק ובמספר הפיסטולות ללא הציוד הטכנולוגי המאפשר רמת אבחון גבוהה ומדויקת במיוחד.

וכיצד מטפלים בפיסטולה?

הטיפול בפיסטולה של פי הטבעת הוא לרוב על בסיס כירורגי, באמצעות ניתוח המרפא את הפיסטולה ומקטין את הסיכויים להיווצרות נזק לשרירי הסוגר הטבעתיים. הניתוח הכירורגי השכיח ביותר, בו משתמשים כמעט בכל המקרים, הוא ניתוח לפתיחת תעלת הפיסטולה.

קיימים גם טיפולים שאינם ניתוחיים להתמודדות עם הבעיה, כאשר הטיפול היחידי המסייע לה בצורה ישירה הוא טיפול המבוסס על דבק פיברין. במסגרת טיפול זה מזריקים לתעלת הפיסטולה דבק ייעודי, הממלא אותה ומביא לתפירתו ולסגירתו של הפתח. אין כיום תמימות דעים בקהילה הרפואית ביחס ליעילות הטיפול הזה.

כמובן שקיימים טיפולים המיועדים להקל על התסמינים הנובעים מהפיסטולה, בהתאם לסוגה ולדרגת החומרה שלה, לרבות תרופות או תכשירים רפואיים. בשנים האחרונות עלתה הפופולריות של טיפולים מקשת הרפואה המשלימה, וחלקם משתלבים גם בטיפול בבעיה.

מקורות ולקריאה נוספת:
Anal Fistula – NHS
What is An Anal Fistula? – Web MD

אולי יעניין אותך גם:

פיסטולה במערכת העיכול

דילוג לתוכן