סרטן החלחולת

החלחולת (רקטום) היא החלק הסופי של המעי הגס. אורכה של החלחולת כשבעה עשר ס"מ והיא מחוברת לפי הטבעת דרך התעלה האנאלית. החלחולת היא למעשה האיבר האחרון במערכת העיכול, המשמש לאגירת הפסולת עד להפרשה שלה בצואה. סרטן החלחולת הוא סוג ספציפי של סרטן המעי הגס, הפוגע בחלחולת.

גידול סרטני המתפתח במרחק של עד חמישה ס"מ מהפתח של התעלה האנאלית ניחן במאפיינים גנטיים, מורפולוגיים וביולוגיים הזהים ליתר גידולי סרטן המעי הגס. עם זאת, כאשר הגידול מתפתח ספציפית בחלחולת, הוא שונה במספר מאפיינים הקשורים במיקום הייחודי שלו, בקרבה שלו למבנים גניטליים, לשרירי התעלה האנאלית, לעצבים אוטונומיים ולשלפוחית השתן ועוד.

סך הכול כ- 39% ממקרי סרטן המעי הגס מתפתחים בחלחולת, כאשר 35% מתפתחים במעי הגס הסיגמואידי, 14% במעי הגס העולה, 8% במעי הגס הרוחבי וארבעה אחוזים במעי הגס היורד.

מה הם הגורמים לסרטן החלחולת?

את הגורמים לסרטן החלחולת נהוג לחלק לשלוש קבוצות עיקריות: מוטציות גנטיות תורשתיות, סרטן ספורדי וגורמים סביבתיים. כך לדוגמה ידוע כיום כי צריכה מוגברת של בשר מעובד מגדילה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס והחלחולת. הגידול הסרטני בחלחולת מתפתח מגידול שפיר הנקרא פוליפ וכן ישנם מצבים טרום סרטניים נוספים שיש להזכיר בהקשר זה, בדגש על קוליטיס כיבית, חשיפה לקרינה, מחלת קרוהן המערבת את החלחולת ועוד.

מה הם התסמינים של סרטן החלחולת?

התסמין השכיח ביותר הוא הופעה של דם טרי בצואה, כשלרוב מדובר בדימום איטי. בכל אדם מבוגר הסובל מדם טרי בצואה יש לשלול גידול בחלחולת, גם במקרה שבו המטופל סובל מטחורים שיכולים לגרום לדימום מסוג זה. סימן שכיח נוסף שיכול להוות עדות להתפתחות של גידול סרטני בחלחולת הוא טחירה. הכוונה היא לתחושה מתמשכת או תכופה של צורך להתרוקן, ללא תוצאה משמעותית.

יש לציין כי שני התסמינים שהוזכרו לעיל ותסמינים שכיחים נוספים כמו לדוגמה כאבים בבטן התחתונה הם תסמינים שאינם ספציפיים. המשמעות היא שמדובר בתסמינים שיכולים להוות עדות לפתולוגיה אחרת, שאינם ייחודיים לסרטן החלחולת. כך למשל בדיוק כפי שדם טרי בצואה יכול להופיע על רקע טחורים, טחירה יכולה להוות עדות לתסמונת המעי הרגיז, צניחת חלחולת, דלקת בפי הטבעת ועוד.

אם הגידול בחלחולת הצליח לשלוח גרורות ולהתפשט לאיברים מרוחקים, תיתכן הופעה של תסמינים נוספים. בין היתר מדובר באובדן משקל לא רצוני, צהבת, מיימת, גרד, הגדלה של הכבד ועוד.

כיצד מאבחנים את סרטן החלחולת?

בהינתן התסמינים המתאימים יש לבצע מספר בדיקות לאבחון הגידול כשבין היתר מדובר בפרוקטוסיגמואידוסקופיה וקולונוסקופיה, במהלכן ניתן לבצע ביופסיה לצורך שליחת דוגמית רקמה חשודה לבדיקת מעבדה.

כמו כן, ניתן לבצע בהתאם לצורך בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי לצורך הערכה של העומק אליו הצליח לחדור הגידול, CT בטן או MRI על מנת לבדוק האם הגידול הספיק לשלוח גרורות לבלוטות לימפה, לאגן, לאדרנל או לכבד, אולטרסאונד בטן וצילום חזה על מנת לבדוק האם הגידול הצליח לשלוח גרורות לכבד או לריאות ועוד.

איך מטפלים בסרטן החלחולת?

הטיפול האופטימאלי בסרטן החלחולת כולל ניתוח להסרת הגידול בשילוב עם טיפול כימותרפי לאחר הניתוח והקרנות לפני או אחרי הניתוח, בהתאם לשלב שבו אובחן הגידול, גודלו ומיקומו המדויק. השאיפה היא להסיר את הגידול מבלי לפגוע בספינקטר האנאלי, אך אם לא ניתן לשמר את פי הטבעת, לא יהיה מנוס מלהסירו בניתוח וליצור קולוסטומי. במקרים הקלים יחסית, ניתן יהיה להסיר חלק מהחלחולת בלבד ולבצע השקה בין המעי הגס לחלק הנותר מהחלחולת.

דילוג לתוכן