דם בצואה

דם בצואה הוא תסמין שאינו ספציפי, כלומר תסמין שיכול לנבוע כתוצאה ממספר גורמים שונים. הכוונה במונח "דם בצואה" היא בדרך כלל להופעה של דם סמוי בצואה, כלומר לדימום ממערכת העיכול שניתן לזהות בצואה אך ורק באמצעים מעבדתיים. לפיכך, ברוב המקרים צבעה של הצואה יהיה סטנדרטי.

עם זאת, אם הצואה מכילה כמויות גדולות יחסית של דם ששהה זמן רב במערכת העיכול (בדרך כלל הכוונה היא לדם שמקורו במערכת העיכול העליונה), ייתכן שצבעה של הצואה יהיה שחור או כהה מהרגיל. צואה בצבע שחור נקראת בשפה המקצועית שחרה או מלנה (Melena). חשוב לציין כי ישנם גורמים רבים שיכולים לגרום ליצירה של צואה בעלת צבע שאינו סטנדרטי.

כך לדוגמה צואה בצבע שחור יכולה להיווצר לאחר אכילה של אוכמניות, תוספי ברזל או ליקוריץ שחור ואילו צואה בצבע אדום יכולה להיווצר לאחר אכילה מרובה של סלק, אכילה של ג'לטין בצבע אדום ועוד. לאור כל זאת, חשוב לזכור שלא כל שינוי בצבע הצואה צריך לעורר דאגה.

מה הם הגורמים לדם בצואה?

להלן הגורמים המרכזיים לדם בצואה:

  • טחורים מדממים.
  • מורסה אנאלית (פיסטולה).
  • פוליפים בחלחולת או פוליפים במעי הגס.
  • גידול ממאיר במעי הגס.
  • מחלת סעיפים דלקתית (דיורטיקוליטיס).
  • הידבקות בחיידקי שיגלה.
  • דלקות מעיים מסוגים שונים (לרבות מחלות מעי דלקתיות כרוניות כמו למשל קרוהן או קוליטיס כיבית).
  • דליות מדממות בוושט.
  • דלקת בקיבה על רקע צריכה מוגזמת של אספירין או צריכה מוגברת של אלכוהול למשל.

מה הם התסמינים של דם בצואה?

במקרים רבים מאוד הדימום לא יבוא לידי ביטוי בתסמינים חשודים כלל. עם זאת, בהתאם לגורם שהוביל לדימום, ייתכנו תסמינים מתאימים. כך לדוגמה אם מקור הדימום בגידול סרטני המתפתח במעי הגס, ייתכן מאוד שהחולה יסבול במקביל גם מאובדן משקל לא רצוני על רקע לא ברור, כאבי בטן, עוויתות מעיים, יציאות ריריות, קושי בהתרוקנות מלאה ועוד.

לעומת זאת, אם מקור הדם בכיב קיבה מדמם, בדרך כלל יסבול החולה מכאבים חמורים ברום הבטן שיופיעו לרוב במהלך הארוחה. חשוב מאוד למפות את כל התסמינים מהם סובל החולה וזאת כיוון שיש בהם כדי לסייע לרופא לאבחן את הגורמים לדימום.

כיצד מאבחנים דם בצואה?

נכון להיום ישנן ארבע שיטות מרכזיות המאפשרות לאבחן נוכחות של דם בצואה: מבדק DNA בצואה, המוכר יותר כ- PreGen-Plus, מבדק לבדיקת כמות הפורפירינים בצואה, הנקרא HemoQuant, מבחן Fecal Immunochemical Test (או בקיצור FIT) ושיטת guaiac. שיטת guaiac היא הפופולארית מכולן וזאת בין היתר כיוון שמדובר בבדיקה פשוטה מאוד, המאפשרת לזהות גם נוכחות של דם שמקורו במערכת העיכול העליונה.

את הבדיקה יש לבצע שלוש פעמים במשך שלושה ימים עוקבים (דגימה אחת מדי יום) ולפני נטילת הדגימה על הנבדק להימנע מצריכה של מזונות ומשקאות שעלולים לחבל באמינות הבדיקה כמו לדוגמה בשר בקר, מאכלים העשירים בוויטמין C, ברוקולי נא, עוף, פטריות ועוד.

לאחר אבחון הדם בצואה, יש להתחיל בתהליך אבחון שמטרתו להתחקות אחר הגורמים לנוכחות הדם בצואה. תהליך זה כולל מיפוי התסמינים מהם סובל המטופל והמשך בדיקות בהתאם למידע שהתקבל מהמטופל. בין היתר הבירור יכול לכלול בדיקת קולונוסקופיה, בדיקות הדמיה שונות של מערכת העיכול, בדיקות דם לזיהוי מדדי דלקת מוגברים ועוד.

כיצד מטפלים בדם בצואה?

מטרת הטיפול היא לעצור את הדימום במערכת העיכול ולפעול למען מניעה של דימום עתידי. מאחר ודם בצואה הוא תסמין שאינו ספציפי, הרי שהטיפול ישתנה בהתאם לגורם שהוביל להתפתחות הדימום.

דילוג לתוכן