כיצד הקורונה משפיעה על מערכת העיכול? יצאנו לבדוק

למרות שנראה לפעמים שנגיף הקורונה מלווה אותנו כבר שנים, בפועל זהו נגיף "חדש" שכולל בתוכו הרבה מאוד סימני שאלה. כךכיצד הקורונה משפיעה על מערכת העיכול? למשל מפעם לפעם אנחנו לומדים על תסמינים נוספים של הנגיף, שמסבירים מצד אחד את מורכבות ההתמודדות איתו אולם עשויים מהעבר השני להקל על אבחון הבעיה. במאמר הבא נתייחס להשפעה האפשרית של נגיף הקורונה על מערכת העיכול, שבהחלט באה לידי ביטוי בנתונים ובמחקרים שהתקיימו במקומות שונים בעולם.

איזו השפעה יש לנגיף הקורונה על מערכת העיכול?

כשאנחנו חושבים על נגיף הקורונה והשפעותיו של מערכות הגוף, אנחנו לא מעלים לנגד עינינו בדרך כלל את מערכת העיכול. אבל המציאות היא שהנגיף בהחלט עלול לפגוע במערכת זו. ה"אשם" העיקרי הוא קולטן בשם ACE2, אשר דרכו מוכנס הנגיף לתאי הגוף ובאמצעותו נספגים חלק מהחומרים המזינים לרקמות השונות של הגוף. מכיוון שהקולטן קיים בכמויות גדולות במעי הדק, גדלים הסיכויים לכניסת הנגיף למעי ולשיבוש פעילותו ופעילותם של מערכת העיכול.

אחת ההשלכות העיקריות של כך היא שלשולים, סוגיה לגביה חל שינוי משמעותי בידע המחקרי לאורך התפתחות במשבר הקורונה: בתחילת הדרך, דווח על כ-2% בלבד מחולי הקורונה שסובלים משלשולים. לאחר מכן נערכו מחקרים נוספים, שהצביעו על לא פחות מכשליש מחולי הקורונה. סיבוך רלוונטי נוסף שעלול להיגרם מהקורונה הוא פגיעה בתפקודו של הכבד.

עדות להשפעות הקורונה על מערכת העיכול ניתן לראות בכמה מחקרים שפורסמו בעת האחרונה. דוגמה לכך היא מחקר שנערך בסין וכלל למעלה מ-200 חולי קורונה, אשר כמעט מחציתם הצביעו על כך שהתסמין הקשה ביותר שחוו לאחר ההידבקות הנגיף הוא בעיות עיכול: במיוחד ירידה בתיאבון והימנעות מאכילה (כ-84%) או שלשולים (כ-29%). במיעוט מהמקרים סבלו החולים מכאבי בטן או מהקאות.

יש לציין שאצל חולים מהקבוצה הזו התגלו פרקי זמן ארוכים באופן יחסי בין הופעת התסמין הרלוונטי לבין האשפוז, בהשוואה לבעיות נשימה למשל, כשההערכה היא שהרופאים פשוט לא קישרו בין בעיות העיכול לבין הידבקות אפשרית בנגיף COVID-19. רוב הנבדקים במחקר גילו תסמינים נשימתיים לצד הבעיות במערכת העיכול.

אז מה ניתן לעשות?

כיום ידועים לא מעט תסמינים אפשריים שעלולים להעיד על הידבקות בנגיף הקורונה, כשמדי חודש אנחנו שומעים על סימפטומים "חדשים". אין ספק שמחקרים דוגמת אלו שתוארו כאן מסבירים מדוע עלינו להיות עם האצבע על הדופק עם הופעה של כל תסמין, ובמיוחד כאשר מדובר בכמה תסמינים במקביל. כך למשל יכול מאוד להיות שהצעד הנכון הוא לבצע בדיקת קורונה לחולים המדווחים על בעיות עיכול, המופיעות בדרך כלל בשלבים הראשונים של המחלה, ולא להמתין לשלבים המאוחרים בהם עלולים להופיע קשיי הנשימה, החומים הגבוהים והתסמינים האחרים המזוהים עם הנגיף. מבחינת מיגון הרופאים, צעד מתבקש במצב הדברים הזה הוא להתמגן בצורה ראויה גם כאשר ניגשים לבדוק בעיה במערכת העיכול.

ברמה המחקרית, דרושים בוודאי מחקרי המשך: המחקר המרכזי שתואר כאן נערך על אוכלוסייה מצומצמת מאוד, ולכן קשה להסיק ממנו תובנות חד משמעיות התקפות גם מצבים אחרים. ייתכן מאוד שבחודשים הקרובים יישפך אור על השלכות אחרות של נגיף הקורונה, בין אם קשורות למערכת העיכול ובין אם לא, כך שאפשר יהיה להבין את הבעיה ולהתמודד איתה בצורה ראויה.

מקורות ולקריאה נוספת:
What Should Gastroenterologists and Patients Know About COVID-19?
Digestive symptoms are prominent among COVID-19 patients reveals study in The American Journal of Gastroenterology

דילוג לתוכן