מחלות קיבה

מחלות בקיבה מתבטאות בדרך כלל על ידי צרבת והופעת כאב בטן כרוני. ברוב המקרים, האנשים הסובלים ממחלות בקיבה לא מצליחים לאכול היטב, וסובלים לאורך כל שעות היום. קיימים מספר סימנים נוספים אשר יכולים להעיד על מחלת קיבה קשה, ודורשים בירור וטיפול:

  • דם בצואה – בדרך כלל הופעת דם בצואה מתקשרת עם דימום דרך מערכת העיכול. מצבים בהם הצואה שחורה או כהה מאוד מרמזים על פגיעה בקיבה, ודורשים בירור רפואי מעמיק.
  • כאב בטן חריף ביותר – כל אחד סובל לעתים מכאבי בטן, אך במידה ומדובר בכאבים קשים ביותר אשר לא מרפים, ומפריעים לשגרת היום ניתן להניח שמדובר במחלת קיבה קשה אשר דורשת טיפול.
  • צרבת שלא מוקלת על ידי טיפול – אנשים רבים סובלים מצרבות, בעיקר אחרי ארוחה דשנה ומטפלים בהן בהצלחה על ידי תרופות נוגדות חומציות כמו אומפרדקס. עם זאת, במקרים והצרבת לא מוקלת על ידי הטיפול, מדובר ככל הנראה במצב קשה יותר ויש לאבחן אותו ולטפל בו במהרה.
  • ירידה בלתי מוסברת במשקל – אחד הסימנים החשובים המעידים על פגיעה בקיבה הוא ירידה בלתי מוסברת במשקל. מקרים של ירידה לא מתוכננת במשקל ולאורך זמן קצר יכולים להעיד על תפקוד לקוי של מערכת העיכול ודורשים לכן טיפול.
  • הקאות ושלשולים – הופעה כרונית של הקאות ושלשולים יכולה לרמז על מחלת קיבה. במידה והתסמינים מופיעים לאורך זמן רב, ללא שיפור או הקלה זה יכול להעיד על מצב קשה אשר דורש טיפול.

כיב פפטי

אחת ממחלות הקיבה הנפוצות ביותר הוא כיב פפטי, אשר יכול להופיע בקיבה או בתריסריון. מדובר בתופעה שכיחה מאוד, הגורמת ליצירת חור בדופן הקיבה שמוביל לכאבים רבים.

קיים קשר בין הופעת הכיבים הפפטיים להדבקה בחיידק הליקובקטר פילורי, ולכן כאשר חושדים בכיב מבצעים בדרך כלל גם בדיקה לנוכחות החיידק. כמו כן, כיב פפטי עלול להופיע לאחר טיפול במשככי כאבים ממשפחת NSAID, ולכן חשוב לקחת תרופות אלה על בטן מלאה. הטיפול בכיב הפפטי פשוט מאוד, וכולל תרופות נוגדות חומצה כמו לוסק או זנטק וטיפול אנטיביוטי במידה ונמצא חיידק. תזונה מתאימה יכולה לסייע בהקלה על הכאבים לסובלים מכיב בכיבה.

רוב המטופלים מחלימים מהכיב, אך חשוב לעקוב אחר המצב על מנת לוודא שאין פגיעה נוספת ושהמצב לא חוזר.

ריפלוקס

זוהי תופעה בה תוכן הקיבה חוזר למעלה אל הוושט, אשר גורמת להופעת צרבת והקאות. הריפלוקס מופיע לאחר שהשוער הוושטי לא מתפקד (השוער הוא טבעת שרירית הנמצאת בתחתית הושט ואחראית למנוע את חזרת תוכן הקיבה למעלה).

מצבים של ריפלוקס נגרמים מסיבות רבות, והטיפול בהם הוא בדרך כלל על ידי תרופות להורדת רמת החומציות. הטיפול במקרה זה עוזר בהגנה על הוושט ומקל קצת על האפיזודות של הריפלוקס, ובמידה ואינו עוזר ניתן לטפל במצב על ידי ניתוח.

גסטריטיס – דלקת בקיבה

מצב נוסף אשר יכול לגרום לפגיעה בקיבה והופעת סימנים מתאימים הוא גסטריטיס – דלקת בדופן הקיבה. גסטריטיס מופיעה לאחר חוסר איזון ברמת החומצה הקיבתית, והסיבה השכיחה ביותר לכך היא שימוש בתרופות.

מלבד זאת, גם נוכחות הליקובקטר פילורי יכולה להחמיר את התהליך הדלקתי, בדומה למה שקורה בכיבים פפטיים. הטיפול במחלה הוא בדרך כלל נוגדי חומציות, וטיפול בגורמי הרקע החשודים שהובילו למחלה.

סרטן הקיבה

גידולים ממאירים בקיבה הם מצב שיכול לגרום לפגיעה קשה בקיבה ולהופעת סימנים מוקדמים לסרטן קיבה. הגורמים לסרטן הקיבה אינם ידועים אך קיים קשר בין רמת חומציות גבוהה, אכילת מזון משומר ומחלות קיבה נוספות להתפתחות גידולים ממאירים בקיבה.

דילוג לתוכן