הכבד הוא איבר גדול, השוקל כ-1.5 ק"ג ונמצא בבטן הימנית העליונה. הכבד הוא איבר לובולרי, הבנוי מ-4 אונות שונות. מדובר בחלוקה אנטומית בלבד, ואין הבדל בין האונות של הכבד מבחינה תפקודית.
אספקת הדם לכבד מגיעה מכלי דם עיקריים – עורק הכבד והוריד הפורטלי ובכך אחראי לניקוז הדם ממערכת העיכול. אספקת הדם הייחודית חשובה ביותר לפעילות הכבד, מכיוון שבעוד שעורק הכבד מספק לו דם רווי בחמצן המגיע מאבי העורקים, הוריד הפורטלי מעביר דרך הכבד את הדם ממערכת העיכול, הכולל את מרכיבי המזון השונים אשר עוכלו במעי הדק.
בכבד עצמו, התאים ההפטיים מטפלים בדם המגיע לכבד (על מרכיביו השונים), והם בעלי תפקידים שונים וחשובים ביותר.
תפקידי הכבד
לכבד מספר תפקידים עיקריים אשר חשובים ביותר לתפקוד הפיזיולוגי של הגוף. חלק מהתפקידים החשובים של הכבד הם:
פירוד שומן – הכבד אחראי לייצר חומרים שונים שאחראים למטבוליזם השומן בגוף. בין החומרים החשובים המיוצרים על ידי הכבד נמצאים הליפופרוטאינים והכילומיקרונים אשר אחראים לנשיאת השומן בזרם הדם.
אגירת גליקוגן – בכבד מאגר גליקוגן גדול מאוד, שאחראי לספק לגוף אנרגיה זמינה במהלך הלילה.
יצירת אוריאה – אחד התפקידים החשובים של הכבד הוא פעילות מעגל האוריאה, החיונית לעיכול של חומצות אמינו וסילוק עודפי האמוניה.
יצירת חומצות אמינו וחלבונים – הכבד מייצר חלק מחומצות האמינו, ובכך עוזר לבניית החלבונים בגוף. בנוסף, לכבד תפקיד מרכזי ביצירת חלבונים חיוניים לגוף, כמו אלבומין, גלובולינים, פקטורי קרישה ועוד מרכיבים רבים וחשובים.
סילוק רכיבים רעילים מהדם – הכבד אחראי על סילוק חומרים זרים ורעילים מזרם הדם. הדוגמה הקלאסית היא מעורבות הכבד בסילוק אלכוהול, אך הכבד אחראי על סילוק חומרים רבים במנגנונים שונים. העובדה כי הכבד מקבל אספקת דם ישירה ממערכת העיכול עוזרת כמובן לכך שהמרכיבים מגיעים ישירות אל הכבד, ועוברים טיפול וסילוק בשלב מוקדם.
יצירת כולסטרול – הכבד אחראי על יצירת 80% מהכולסטרול בגוף, ולכן רוב התרופות להורדת רמת הכולסטרול פועלות במנגנון של חסימת יצירת הכולסטרול על ידי הכבד.
אגירת ויטמינים ומינרלים – הכבד הוא ה"מחסן" של הגוף לויטמינים ומינרלים שונים, כמו הויטמינים A, D, K ו-B12. יש לציין כי בתור איבר אוגר, הכבד חשוף למחלות אגירה שונות כמו המוכרומטוזיס ווילסון.
הפרשת מלחי מרה – לכבד תפקיד חשוב ביותר בהפרשה ויצירה של מלחי מרה, החיוניים לספיגת השומן והויטמינים במערכת העיכול. מהכבד, מלחי המרה מגיעים לכיס המרה שם נאגרים ומרוכזים, ומשם גם מופרשים דרך צינור המרה אל התריסריון.
מחלות הכבד
הכבד הוא איבר מורכב, וקיימים סוגים רבים של מחלות כבד, אשר גורמים לפגיעה פיזיולוגית קשה בגוף:
צהבת – נגרמת לאחר עליה ברמת הבילירובין ובדרך כלל מעידה על בעיה בדרכי המרה.
סרטן הכבד – הכבד הוא איבר המועד להתפתחות מחלות ממאירות, ופעמים רבות ניתן לזהות גושים שפירים או ממאירים בכבד.
שחמת – הביטוי הקליני של אי ספיקת כבד סופנית, מופיעה כסיבוך של מספר מחלות כבד כמו שתיית אלכוהול, הפטיטיס נגיפית וכו'.
הפטיטיס נגיפית – מחלה הנגרמת מנגיפי ההפטיטיס, ויכולה לגרום לאי ספיקת כבד קשה.
מחלות אגירה – הכבד הוא איבר האוגר מרכיבים רבים בגוף, וקיים מגוון של מספר מחלות כבד כמו ווילסון, המוכרומטוזיס ומחלות אגירה מולדות.
כבד שומני – מחלה המופיעה בדרך כלל על רקע השמנה ואורח חיים לא בריא, אשר עלולה להסתבך לשחמת.
מחלת כבד אלכוהולית – אחד החומרים הנפוצים הגורם לפגיעה כבדית הוא אלכוהול.