מה זה ריפלוקס?

ריפלוקס הוא מצב כרוני במערכת העיכול, בו חומצת קיבה או תוכן קיבה עולים למעלה לכיוון הוושט. מעבר תוכן הקיבה החומצי גורם להופעת סימנים שונים, והאופייני שבהם הוא צרבת.

סימני הריפלוקס לא מופיעים כל הזמן, אלא רק במצבים מסויימים, אך כאשר המצב הופך לקבוע ומשפיע על איכות החיים יש צורך בטיפול רפואי.

יש לציין שקיימת חשיבות רבה לטיפול בריפלוקס, מכיוון שללא טיפול עלול להיגרם נזק בלתי הפיך לוושט. מלבד זאת, בדרך כלל ניתן לשלוט באירועי הצרבת על ידי שינוי התזונה וההרגלים.

הסימנים של ריפלוקס

עליית תוכן הקיבה אל הוושט גורמת לסימנים רבים ועלולה לגרום בסופו של דבר לפגיעה בוושט. הסימנים העיקריים של ריפלוקס הם:

  • צרבת תחושת שריפה בחזה אשר יכולה לעלות גם לכיוון הגרון. התחושה הלא נעימה מבטאת בעצם את עליית החומצה והפגיעה בוושט. הצרבת היא תופעה נפוצה, אך אצל חולים הסובלים מריפלוקס מופיעה בתדירות גבוהה יותר.
  • קשיי בליעה – לאורך זמן, אירועים חוזרים של ריפלוקס גורמים לפגיעה ברירית הוושט אשר נגרמת לאור הנזק הנגרם על ידי תוכן הקיבה החומצי. במקרים אלה, עלולים להופיע קשיי בליעה וכאבים בזמן ניסיונות בליעה.
  • כאבים בחזה – כאבים בוושט גורמים בדרך כלל לכאבים בחזה, אשר עלולים להפחיד מאוד מחשש להתקף לב. כמובן שריפלוקס הוא פגיעה קלה בהרבה מהתקף לב, אך חשוב לזכור שבכל מקרה של כאבים קשים בחזה יש להגיע אל חדר המיון לבירור הכאבים והצעת טיפול.
  • הקאות לעתים, הריפלוקס יכול להיות משמעותי ועליית תוכן הקיבה תתבטא בהקאה.
  • פגיעה בוושט – בטווח הארוך, ריפלוקס שאינו מטופל כראוי גורם לפגיעה קשה ברירית הוושט. התוכן החומצי של הקיבה גורם להרס הרירית, ולהופעת סיבוכים כמו: וושט על שם בארט, הופעת כיבים, דימומים, דלקות ובעיות נוספות.

מה גורם לריפלוקס?

הגורם העיקרי להופעת הריפלוקס הוא הספינקטר התחתון בוושט. הספינקטר התחתון, אשר נקרא גם השוער התחתון, הוא טבעת שרירית אשר תפקידה למנוע יציאת תוכן קיבה אל הוושט.

כאשר אנו אוכלים, הטבעת מתרפה, ומאפשרת למזון להיכנס אל הקיבה, וכשאנו מסיימים לאכול הטבעת מתכווצת ומונעת את חזרת תוכן הקיבה כלפי מעלה. כאשר הספינקטר התחתון נחלש, הלחץ המופעל עליו על ידי תוכן הקיבה גורם לכך שאינו מצליח להתגבר עליו, ותוכן הקיבה עולה כלפי מעלה.

כתוצאה, מופיע ריפלוקס והסימנים הנלווים אליו כמו צרבת. במידה והספי נקטר התחתון חלש מאוד, הריפלוקס הופך להיות כרוני וקבוע, וגורם לפגיעה קשה באיכות החיים ובתפקוד היום יומי.

קיימים מצבים רבים העלולים לגרום לפגיעה האנטומית בספינקטר התחתון. המצבים הנפוצים ביותר הגורמים לכך הם השמנה, עישון, הריון ומחלות רקע כמו סוכרת או מחלות רקמת חיבור. כמו כן, בקע סרעפתי הוא מצב בו הקיבה עולה למעלה דרך הסרעפת, הגורם להופעת ריפלוקס. מלבד זאת, ריפלוקס יכול להיות מצב מולד, במידה והוא המופיע אצל תינוקות.

הטיפול בריפלוקס

הטיפול בריפלוקס חיוני על מנת להגן על הוושט ולהקל על הסימנים. הטיפול בריפלוקס כולל:

  • שימוש בנוגדי חומצה – תרופות שתפקידן להפחית את ייצור החומצה בקיבה. התרופות עושות זאת על ידי מנגנונים שונים, והנפוצות שבהן הן אומפרזול וזנטאק. במידה והתרופות לא עוזרות יש לשקול את העלאת המינון או לשלב בין מספר תרופות.
  • טיפול כירורגי – במידה והטיפול התרופתי לא עוזר והסימנים מחמירים, יש לפנות לטיפול כירורגי. קיימים מספר טיפולים כירורגים העוזרים במצבים של ריפלוקס, אך הטיפול המקובל הוא  פונדופליקציה – ניתוח בו מחזקים את הספינקטר התחתון על ידי כך שעוטפים סביבו את הקיבה. טיפול זה יכול להתבצע בגישה פתוחה או בלפרוסקופיה, ובדרך כלל עוזר מאוד לחולים.
דילוג לתוכן