מחלות כבד

מחלות כבד מבטאות טווח רחב של מחלות הכולל הפרעה בתפקוד הכבד והפרעה בתפקוד דרכי המרה. ביטוי מחלות הכבד מתבסס על הבעיה הראשונית, וגורם בדרך כלל להפרעה בכל התפקידים הרבים של הכבד האחראים על התפקוד הפיזיולוגי של הגוף.

מחלות כבד יכולות להיות מחלות נרכשות, כמו לאחר חשיפה לנגיפים או רעלים שונים או להיות מחלות מולדות. הביטוי הסופני של מחלות הכבד הוא בדרך כלל שחמת, שמבטאת פגיעה קשה מאוד בכבד ובתפקודו, ומובילה לסיבוכים רבים.

הגורמים למחלות כבד

הגורמים הנרכשים למחלות כבד מתחלקים לפגיעה בכבד עצמו, פגיעה בדרכי המרה, מחלות נגיפיות, מחלות אוטואימוניות וסרטן.

  • שתיית אלכוהול – הגורם העיקרי לפגיעה בכבד הוא אלכוהוליזם, ושתייה מוגזמת של אלכוהול גורמת להופעת הפטיטיס אלכוהולי. האלכוהול פוגע בהדרגה בתפקוד הכבדי וגורם בסופו של דבר להופעת שחמת.
  • הפטיטיס נגיפית – נגיפי ההפטיטיס גורמים לפגיעה קשה מאוד בכבד שיכולה להיות חריפה וכרונית, ובמצבים מסויימים אף להוביל למחלה סוערת ביותר הגורמת לאי ספיקת כבד סופנית. קיימים 5 סוגים עיקריים של נגיף ההפטיטיס (A-E), וההדבקה בנגיף ההפטיטיס תלויה בסוג הנגיף. נגיפי ההפטיטיס A ו-E מועברים מהיגיינה לקויה במזון, ונגיפי B, C ו-D מועברים במעבר דם או לאחר יחסי מין. כיום רוב האוכלוסיה בישראל מחוסנת להפטיטיס A ו-B, ועיקר מקרי ההדבקה החדשים הם של הפטיטיס C. יש לציין שההדבקה בנגיף ההפטיטיס לא מחייבת מחלה כרונית, וקיימים מטופלים רבים אשר החלימו מהמחלה באופן סופי.
  • פגיעה בדרכי המרה – פגיעה בדרכי המרה כמו דלקת בכיס המרה או חסימת דרכי מרה יכולה להוביל להפרעה קשה בתפקודי הכבד ולביטוי של סימנים שונים. פגיעה בדרכי המרה מתבטאת בדרך כלל כצהבת, ודורשת טיפול מהיר ביותר.
  • פגיעה באספקת הדם לכבד – מצבים של חסימת זרימת הדם לכבד יכולים לגרום למחלת כבד קשה. מדובר במצבים כמו תרומבוזיס של הוריד הפורטלי, תסמונת באד-כיארי או סוגים נוספים של חסימת כלי דם, הגורמים לאיסכמיה של הכבד ולפגיעה קשה בתפקודו. מצבים אלה שכיחים בעיקר באנשים הנוטים לקרישיות יתר ובחולים עם מחלות רקע נוספות.
  • מחלות אגירה – הכבד הוא איבד שאוגר מרכיבים רבים בגוף, ולכן מחלות אגירה שונות מתבטאות בפגיעה כבדית. המחלות העיקריות הן המוכרומטוזיס הגורמת לאגירת ברזל, ומחלת וילסון הגורמת לאגירת נחושת. קיימים גם פגמים מולדים שונים הגורמים לאגירת חומצות אמינו ומרכיבים נוספים.
  • מחלות ממאירות – סרטן הכבד (אשר נקרא גם הפטומה) הוא מצב נפוץ הגורם להפרעה בתפקודי הכבד. קיים קשר בין סרטן הכבד לבין נשאות של נגיף ההפטיטיס, ולכן חשוב מאוד לאבחן ולטפל בהפטיטיס בזמן. אבחנת סרטן הכבד מתבססת בעיקר על הדמיה וביופסיה, והטיפול הוא בדרך כלל כירורגי.

סימנים של מחלות כבד

הפגיעה בכבד גורמת למספר סימנים אופייניים, המבטאים את ההפרעה בתפקוד הכבד והפגיעה בתפקידו החשוב:

  • כאב בטן ונפיחות – פגיעה כבדית גורמת לכאב ברביע הימני העליון, המלווה בדרך כלל בנפיחות.
  • צהבת – מבטאת את ההפרעה בפינוי הבילירובין, ומופיעה בדרך כלל בהפרעה של דרכי מרה. במקרים קשים של הפרעה כבדית, ניתן גם כן להבחין בצהבת.
  • הפרעה בתפקודי קרישה – כחלק מהתפקידים החשובים של הכבד נמצא תהליך ייצור פקטורי הקרישה, ופגיעה בכבד גורמת להפרעה קשה בתפקודי קרישה.
  • גרד – מבטא בעיקר פגיעה בדרכי המרה, וגורם לתלונות קשות ביותר מצד המטופלים.
  • בחילה – מחלות כבד מתבטאות בדרך כלל בבחילות קשות ביותר.
  • עייפות כרונית – מבטאת את ההפרעה בפינוי חומרים שונים על ידי הכבד. מלבד העייפות, המטופלים מתלוננים על בלבול וקשיים בתפקוד היום יומי.

ראו גם:
תרופות חדשות בסל הבריאות לחולי צהבת נגיפית

דילוג לתוכן