אנמיה היא מחלה שבאה לידי ביטוי ברמות נמוכות של המוגלובין בדם או ברמות נמוכות של כדוריות דם אדומות.
ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל להתפתחות של אנמיה בהם לא נדון במאמר זה. בין היתר מדובר על מחלות שונות שיכולות לפגוע במח העצם, בעיות אנדוקריניות שונות, מחלות אשר גורמות לפגיעה בכליות ועוד. במאמר זה ההתמקדות תהיה במחלות השונות, אשר פוגעות במערכת העיכול ומגדילות את הסיכון של הסובלים מהן לחלות גם באנמיה.
אנמיה על רקע תת ספיגה של מרכיבים תזונתיים
על מנת שמח העצם יוכל לייצר כדוריות דם תקינות בכמות מספקת הוא נזקק לאספקה שוטפת של חומרים שונים. בין היתר מדובר על חומצה פולית, ברזל וויטמין B12 שאותם אנחנו מקבלים מהמזון. בכל מקרה שבו מתרחש מצב של תת ספיגה, ייתכן מצב של חסר באחד או יותר מהמרכיבים הנ"ל ובעקבות כך קיים סיכון להתפתחות של אנמיה.
להלן מספר מחלות ומצבים רפואיים שיכולים להוביל לתת ספיגה:
- מחלות מעי דלקתיות – קרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות שבאות לידי ביטוי בדלקת כרונית במערכת העיכול. הדלקת יכולה להוביל לבעיות ספיגה של חומרים שונים והדבר נכון במיוחד עבור החולים בקרוהן בהם ניתן לראות שכיחות גבוהה של אנמיה.
- סרטן במעיים – גידולים ממאירים עשויים גם כן לפגוע ביכולת הספיגה של חומרי מזון.
- ניתוחי מעיים – ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל לנזק למעי שיחייב לעבור ניתוח לכריתת אזורים מסוימים במעי. בין היתר מדובר על תסביב, דלקת נמקית של המעי, טראומה במעי, זיהום חריף או דלקת חריפה, בעיות עצבוב במעי, חסימת מעיים ועוד.
- אנמיה ממאירה – מחלה שבאה לידי ביטוי בתקיפה של הפקטור הפנימי או של התאים שמייצרים את הפקטור הפנימי בקיבה. בעקבות מחלה אוטואימונית זו נפגעת הספיגה של ויטמין B12. למרות שמה של המחלה, לא מדובר במחלה ממשפחת הסרטן אלא במחלת חיסון עצמי.
- תסמונת המעי הקצר – תסמונת שבאה לידי ביטוי בחוסר יכולת לספוג רכיבי תזונה רבים במערכת העיכול בעקבות ניתוח נרחב לכריתת חלק משמעותי במעי.
אנמיה על רקע חוסר צריכה של חומרי הזנה
בקרב חלק ניכר מהחולים במחלות של מערכת העיכול חרף היכולת של מערכת העיכול לספוג את חומרי ההזנה השונים באופן תקין, בכל זאת מתפתחת אנמיה וזאת על רקע חוסר צריכה מספקת של מזון.
מצב זה אופייני לחולים שסובלים ממחלות שונות שבאות לידי ביטוי בכאבים לאחר האוכל. ההימנעות מצריכת המזון שמקורה בפחד מהכאבים שמופיעים במקביל או לאחר הארוחה מובילה לחסרים תזונתיים שונים, כשבין היתר מדובר על ברזל, חומצה פולית וויטמין B12.
הכאבים שמובילים לחוסר צריכה מספקת אופייניים לסובלים מדיברטיקולוזיס, קרוהן, מעי רגיז, קוליטיס כיבית, כיב פפטי בקיבה או כיב פפטי בתריסריון ועוד. בדרך כלל בקרב החולים במחלות של מערכת העיכול שנמנעים מצריכת מזון ניתן יהיה לאבחן גם ירידה משמעותית במשקל, חולשה ועוד. האנמיה יכולה להתפתח גם בתינוקות יונקים שלא מקבלים מספיק ברזל בחלב אם.
אנמיה על רקע דימום
גם דימום ממערכת העיכול יכול להוביל לאנמיה. למעשה, כל סוג של דימום מסיבי יכול להוביל לאנמיה כיוון שכל עוד מופר האיזון בין קצב הייצור של כדוריות הדם האדומות לקצב איבוד הדם, עלולה להתפתח אנמיה.
במקרים מסוימים מדובר על דימום סמוי אך לא אחת מדובר על דימום שניתן להבחין בו ללא קושי. בין היתר הדימום ממערכת העיכול יכול להיות תוצאה של דליות במערכת העיכול בדגש על דליות בוושט, גידול ממאיר, טחורים, דלקת במעי ועוד.