מהי צרבת?

צרבת היא למעשה תחושה אשר מתרחשת כאשר חומצה עולה מהקיבה אל הושט, כתוצאה מריפלוקס קיבתי-וושטי (GERD).

התחושה עליה מדווחים הסובלים היא של שריפה וכאב בעצם החזה, לפעמים עד כדי חשד לאירוע לבבי. תחושות אלו יכולות להיות מוקרנות לגב או לצוואר, ונוטות לעבור לאחר פרק זמן מסוים של מספר דקות. במקרים חמורים יותר, התקף זה יימשך לאורך פרק זמן ארוך יותר.

ריפלוקס הינו מצב אשר בו השסתום אשר אמור להיות חד כיווני, ומטרתו להעביר מזון מהוושט לקיבה, אינו מתפקד כנדרש, והחומציות הנמצאת בקיבה עולה בחזרה אל הוושט.

מצב זה של צרבת, הינו מצב כרוני, אשר פעמים רבות מורגש ביתר חריפות לאחר אכילה של מזונות מסוימים, בתנוחות של כפיפה ושכיבה.

המצב הינו כרוני, והסיכון העיקרי בו הוא נזק בלתי הפיך לוושט, מעבר לירידה באיכות החיים ולסבלם המתמשך של המטופלים.

אבחון הצרבת נעשה על סמך הסיפור הקליני המסופר על ידי המטופל. במקרה הצורך, נעשות בדיקות נוספות אשר מטרתן לבדוק את רמת החומציות הקיימת, ובדיקות פולשניות יותר כמו גסטרוסקופיה.

ישנם ניסיונות רבים לשלוט במצבים אלה, הן מבחינה תרופתית והן מבחינת שינוי הרגלי החיים, לא תמיד בהצלחה מרובה.

הגורמים לצרבת

הסיבה לרפלוקס אינה ידועה, ופעמים רבות היא תורשתית ומולדת. אולם ישנה קבוצת סיכון אשר מועדת לשכיחות יתר לצרבת כמו אנשים הסובלים מהשמנת יתר ויתר לחץ דם, ללא פעילות גופנית סדירה, או בעלי רקע של מחלת הסוכרת וכיב פפטי.

מעבר לכך, נשים הריוניות, שמיוחדות מבחינה פיסיולוגית סובלות, פעמים רבות, מצרבות.

אולם מצב זה בדרך כלל, הוא זמני, ועובר לאחר הלידה או בסיום ההיריון.

צרבת עלולה להיתלות גם למחלות המלוות בהקאות כרוניות (כאשר הנפוצה מביניהם היא בולימיה) .

מזונות שומניים או חריפים, שתיית משקאות מוגזים, קפה, עישון, תרופות וגלולות למניעת היריון עלולים להחריף מצבים של צרבת כרונית.

בדרך כלל, האנשים הסובלים מצרבות יודעים להבחין באותם הגורמים המחריפים אותה, ולפעמים אף בגורמים העלולים לגרום להופעתה. הצרבת עלולה לגרום לדלקת בוושט, צרידות ולפגיעה ריאתית.

החשש הגדול הוא שבעקבות הצרבת, תשתנה רירית הוושט, ותגרום לאחר פרק זמן כרוני לסרטן בלוטי בוושט.

הטיפול המוצע בצרבת

כאלטרנטיבה ראשונית לטיפול, מוצע לסובלים מצרבת לשנות הרגלי חיים כמו למשל לא לאכול מספר שעות לפני השינה, על מנת לנסות להקל על הרגשת המלאות אשר מופיעה בזמן השכיבה, לא לאכול מזונות מסוימים כמו למשל מטוגנים, מזנות המכילים כמות גדולה של קפאין ועוד.

מעבר לכך, מומלצת תוכנית לירידה במשקל, כתרופת מנע גם למחלות אחרות העללות להתלוות למצב זה. בנוסף, למקרה של התקף צרבת, ישנם מספר תכשירים סותרי חומצה, אשר עשויים להקל על הרגשתו של האדם, כמו למשל טאמס, רני או תכשירים אחרים אשר נקנים ללא מרשם רופא בבתי המרקחת. פעמים רבות, מנסים המטופלים שיטות שונות הידועות כתרופות סבתא, אשר עשויות להקל על ההרגשה, כמו שתיית חלב, אכילת בננות, שקדים, לחמים ועוד.

במקרים אשר אינם מגיבים לניסיונות השונים, ינסה הגסטרואנטרולוג לפתור את הבעיה באמצעות אמצעים פולשניים יותר. הניסיון הוא להפחית את רמת החומציות בקיבה, כך שהרגשת הצרבת תוכל להיות קלה יותר.

ניתוחים לפרסקופיים יוצעו במקרים נדירים יותר, וינסו לפתור את מקור הבעיה באופן ישיר יותר. בניתוח, הרופא מטפל בבעיית השסתום ויוצר, למעשה, שסתום חדש.

מכיוון שניתוח זה מנסה להיות פולשני במידה מינימאלית, ההחלמה ממנו הינה קצרה ומהירה. לניתוח זה ישנה הצלחה רבה מבחינת חומרת התסמינים אותה חווה המטופל, הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך.

ראו גם:

עצירות

כאבי בטן

דילוג לתוכן