מהם טחורים?

טחורים הם ורידים באזור פי הטבעת שהתרחבו ונעשו בולטים. הם גורמים לאי נוחות רבה ולכאבים ולדימום. הם נפוצים בעיקר במקרים של עצירות, היריון ועודף משקל.

שכיחותם של טחורים באוכלוסייה גבוהה מאוד, ולמעשה מחצית מהאנשים לפחות סבלו או עתידים לסבול מטחורים בחייהם. פעמים רבות מתלווה לבעיית הטחורים סדק בפי הטבעת – פיסורה.

מהם התסמינים

הסימנים המעידים על טחורים הינם כאבים, גרד, חוסר נוחות ותחושת עקצוץ ושריפה באזור פי הטבעת, בעיקר בזמן ישיבה. במקרה של טחורים התסמינים משתנים מאחד לשני ונעים מאי נוחות קלה לכאבים עזים עד כדי חוסר יכולת לשבת.

נוסף לכך ניתן לראות פעמים רבות דם בעת ניגוב לאחר יציאה או על האסלה. בטחורים חיצוניים וטחורים פנימיים שצנחו ניתן לחוש ולראות.

היווצרות הטחורים

אזור הרקטום ופי הטבעת עשיר בורידים טחוריים שמטרתם לסייע לפעולת היציאה. אלא שלעיתים מסיבות מסוימות ורידים אלו מתנפחים ונמתחים וכך נוצרים הטחורים. ישנם ארבעה מצבים של טחורים:

1.      טחורים פנימיים הנמצאים בתוך תעלת הרקטום. לרוב הם אינם גורמים לסימפטומים למעט דמם קל.

2.      טחורים פנימיים שצונחים אל מחוץ לפי הטבעת בזמן ישיבה בשירותים וחוזרים לבד פנימה.

3.      טחורים שצונחים החוצה בזמן יציאה ואינם חוזרים לבד אך ניתן להכניסם פנימה.

4.      טחורים שצנחו ולא ניתן להחזירם.

ישנם טחורים הנוצרים מחוץ לפי הטבעת וניתן לחוש בהם כבליטות רכות. אלו נקראים "טחורים חיצוניים" להבדיל מטחורים פנימיים הנוצרים בתוך תעלת הרקטום.

הסיבות להיווצרות טחורים

הטחורים נוצרים על פי רוב בעקבות לחץ מוגבר באזור פי הטבעת והרקטום. ישנם מספר גורמים המביאים ללחץ מוגבר זה:

  • מאמץ רב בעת מתן צואה בשל עצירות או יציאות קשות
  • ישיבה ממושכת בשירותים
  • מאמץ פיזי
  • פעילות גופנית הגורמת ללחץ תוך בטני גון כפיפות בטן
  • לחיצות ממושכות וחזקות בזמן לידה
  • היריון – בתקופה זו יש עלייה בנפח הדם, חולשה של שרירי רצפת האגן ולחץ על אזור האגן.
  • שיעולים
  • הקאות
  • עמידה או ישיבה ממושכת, וכן יציבה לא נכונה
  • משקל יתר
  • בעיות בכלי הדם ולחץ דם גבוה

כמו כן נמצא שלחץ נפשי וגורמים תורשתיים עלולים להאיץ התפתחות טחורים. אחד מהסיבוכים האפשריים של טחורים הוא פקקת פי הטבעת.

הטיפול בטחורים

אופן הטיפול בטחורים יכול להיעשות במגוון דרכים שמטרתן להקל על הכאב ותחושת חוסר הנוחות, להעלים את הטחורים ולמנוע את הישנותם.

לשם הרגעה ראשונית ניתן להיעזר במשחות שונות, אמבטיות פושרות, תחבושות קרות ורטיות, שטיפה מרובה של אזור פי הטבעת, משככי כאבים ועוד. במקרה של עצירות או יציאות קשות מומלץ להרבות בשתייה ואכילת מאכלים עשירים בסיבים. גם שתיית מיץ שזיפים מועילה לעצירות.

במקרה הצורך ניתן להיעזר במשלשלים אולם רצוי לא להרבות בשימוש בהם כיוון שהם מזיקים לפעולת המעי הטבעית. ישנן תרופות סבתא היכולות להועיל מאוד להקלה על הכאב כמו מריחת שמן זית ושום. כמו כן אפשר להיעזר ברפואה משלימה לטיפול בטחורים כמו דיקור סיני וצמחי מרפא.

אם הבעיה נמשכת ניתן להסיר את הטחורים באמצעים רפואיים שונים כגון זרם חשמלי, ניוון הורידים הנפוחים על ידי קשירתם בגומיה או הזרקת חומר, צריבת הטחורים באמצעות לייזר או קרן אינפרא-אדומה וכן ניתוח כירורגי.

כדי למנוע הישנות טחורים חשוב להקפיד כל שתייה מרובה וצריכה של פירות, ירקות ודגנים מלאים המסייעים ליציאות רכות וסדירות. כמו כן יש להקפיד על יציבה נכונה והרגלים נכונים של הליכה לשירותים – לא להתאפק ולא ללחוץ חזק מדי. לנשים בהיריון ולאחר לידה מומלץ לבצע תרגילים לחיזוק ושיקום רצפת האגן.

מה אסור לאכול כשיש טחורים? התזונה המומלצת למי שסובלים מטחורים, היא בעיקר מזון עתיד בסיבים, הפחתה משמעותית של פחמימות ריקות כמו אורז לבן, לחם לבן וכדומה. כן לאכול אורז מלא ודגנים מלאים מכל סוג. הימנעות ככל הניתן ממזון מעובד והפחתה משמעותית באכילת מזון מתובל מאוד, חריף מאוד ומטוגן בשמן עמוק.

שמן פיגם לטיפול טבעי בטחורים – שמן הפלא שמפחית כאבים, מקטין את הטחורים עד העלמתם. צמח הפיגם שגדל בחממות בדרום הארץ, מייובש ומושרה בשמן איכותי. מריחה בשמן פיגם על פי הטבעת על טחורים חיצוניים הוכיחה את עצמה כטיפול טבעי לחלוטין אשר סייע ללא מעט משתמשים בו, בהעלמת הטחורים לאורך זמן.

באתר טחורים תוכלו למצוא מידע מורחב נוסף בנושא של טחורים – תסמינים, אבחון, טיפול רפואי וטיפול טבעי.

דילוג לתוכן