גסטרואנטרולוגיה

גסטרואנטרולוגיה היא הרפואה העוסקת במערכת העיכול (גסטרו – קיבה, אנטרו – מעיים). אי לכך, עולם הגסטרואנטרולוגיה מטפל בכל מחלה המערבת את מערכת העיכול, כמו לדוגמא סרטן המעי הגס, מחלות מעי דלקתיות, כיבי קיבה, דלקת בלבלב ומצבים נוספים. אל עולם זה מצטרפת גם רפואת הכבד, ונושאים כמו צהבת ושחמת הכבד מטופלים גם כן על ידי גסטרואנטרולוגים.

אחד התחומים המרתקים ביותר בעולם הגסטרואנטרולוגיה הוא בדיקות האבחנה, אליהן מופנים מטופלים רבים על מנת לברר את מצבם. מדובר בבדיקות מורכבות יחסית אשר מספקות לרופאים מידע רב בנוגע לנוכחות פתולוגיות שונות בדרכי העיכול.

הבדיקות הגסטרואנטרולוגיות משמשות כבדיקות סקר, כפי שקורה במחלות כמו סרטן המעי הגס וכבדיקות אבחנתיות כמו בכיבים פפטיים.

קולונוסקופיה

בדיקה שכיחה מאוד שעוזרת לאבחן את סרטן המעי הגס, ומתבצעת כבדיקת סקר תקופתית. במהלך בדיקה זו משתמשים בסיב אופטי אשר בקצהו מצלמה, אשר מאפשר לצלם את המעי הגס ולחפש נוכחות פוליפים ומצבים פתולוגיים אחרים.

במידה ומזהים במהלך הקולונוסקופיה גורם חשוד, ניתן להשתמש בכלים מסוגים שונים להסרתו והעברתו אל המעבדה הפתולוגית. בדיקת הקולונוסקופיה מתבצעת תחת טשטוש, ובמהלכה מוכנס הסיב האופטי דרך פי הטבעת על מנת להעביר אותו דרך המעי הגס ובכך לבדוק אותו. לפני הבדיקה נדרשת הכנה הדורשת שימוש במשלשלים וניקוי תוכן המעי הגס על מנת לאפשר לגסטרואנטרולוגים לראות בצורה טובה את פנים המעי הגס.

אנדוסקופיה

בדיקה שימושית ונפוצה אשר בעזרתה בודקים פתולוגיות בקיבה כמו כיבי קיבה ומצבים נוספים. במהלך בדיקת האנדוסקופיה מוכנס סיב אופטי אשר בקצהו מצלמה דרך הפה אל הקיבה, והגסטרואנטרולוג המבצע את הבדיקה סורק את פנים הקיבה על מנת לזהות מרכיבים פתולוגיים.

במידה ואכן התגלה ממצא חשוד, ניתן להשתמש במכשירים שונים על מנת להסירו ולבדוק אותו מאוחר יותר במעבדה. במקרים שונים, נכנסים עם האנדוסקופ גם אל התריסריון והמעי הדק, וזאת על מנת לקחת דגימה רירית שיכולה לעזור לאבחנה של מחלת צליאק ומצבים נוספים.

בדיקות נוספות

על מנת להגיע לאבחנה מדוייקת בנוגע למצבים רפואיים שונים, הרופאים הגסטרואנטרולוגים מבצעים בדיקות נוספות כמו:

  • בדיקות הדמיה – רופאי הגסטרואנטרולוגיה מבצעים בדיקות הדמיה שונות, בעיקר על מנת לאבחן פגיעה בכבד ובדרכי המרה. מלבד בדיקות האולטרסאונד השגרתיות, בדיקות כמו EUS, ERCP ו-MRCP עוזרות לזיהוי מצבים רפואיים שונים ומסייעות באבחנה ובטיפול.
  • בדיקת תנועתיות מערכת העיכול – קיימים גסטרואנטרולוגים אשר המומחיות שלהם היא בדיקה של תנועת מערכת העיכול, ובעזרת בדיקות מתקדמות מצליחים לאבחן מצבים של הפרעה בתנועתיות מערכת העיכול. מדובר בבדיקות מורכבות ומסובכות יחסית, אשר מבצעים בדרך כלל אצל חולים מורכבים וקשים.
  • בדיקת רמת חומציות – קיימות בדיקות של רמת חומציות בקיבה ובוושט. בדיקות אלה עוזרות לאבחנה של ריפלוקס ושל מצבים נוספים של פגיעה במעבר בין הוושט לקיבה.

טיפול במחלות כרוניות

חלק גדול מתפקיד הגסטרואנטרולוגים הוא טיפול במחלות כרוניות, ובמיוחד במחלת המעי הדלקתית (הכוללת את המחלות קרוהן וקוליטיס כרונית). חולי המחלות הקשות האלה מגיעים באופן קבוע אל רופאים גסטרואנטרולוגים על מנת להיות במעקב קבוע ולעבור את הטיפול הטוב והעדכני ביותר במטרה להקל על מצבם.

הקשר בין מחלות גסטרואנטרולוגיות למחלות רקע סיסטמיות

מערכת העיכול היא אחת המערכות המשמעותיות בגוף האדם, ולה חשיבות רבה מבחינה פיזיולוגית והשפעה גדולה על מחלות רקע אחרות. ולכן, אנשים רבים הסובלים ממחלות רקע שונות מופנים לייעוץ גסטרואנטרולוגי על מנת לעמוד על הקשר בין מערכת העיכול למחלות הרקע ולנסות לשפר את המצב.

טיפול בגורמים הגסטרואנטרולוגים יכול לעזור פעמים רבות במחלות האחרות, ולשפר את המצב הכללי ולכן מעקב גסטרואנטרולוגי חשוב מאוד אצל חולים רבים.

ראו גם:

דפקוגרפיה – זה מה צריך לדעת על 'צילום התרוקנות בשיקוף'

חוות דעת רפואית גסטרו

דילוג לתוכן