ביופסיית כבד

ביופסיית כבד (liver biopsy) היא הליך רפואי שבו נוטלים דוגמית רקמה מהכבד על מנת לבחון אותה באמצעים שונים במעבדה. את הביופסיה מבצעים במקרים הבאים:

  • כאשר קיימת הפרעה מסוימת בתפקוד התקין של הכבד הדורשת בירור מעמיק.
  • כאשר התרחש שינוי בגודל הכבד (במטרה לשלול גידול סרטני ברקמת הכבד למשל).
  • כדי להעריך את מידת ההתקדמות של מחלה ידועה.
  • כדי למדוד את מידת השיפור במצב הכבד לאחר טיפול מסוים.

אילו הכנות יש לבצע לפני ביופסיית כבד?

לפני ביופסיית כבד יש להפסיק ליטול תרופות נגד קרישה, שכן ההליך מבוצע באמצעות מחט, כשבדרך כלל הרופא ינחה את הנבדק להפסיק ליטול PLAVIX או אספירין כשמונה ימים לפני הביופסיה. כמו כן, בדרך כלל לפני הבדיקה יש להימנע מנטילת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים ובאופן כללי חשוב ליידע את הרופא בנוגע לכל תרופה באשר היא לפני הבדיקה.

למכון הגסטרו שבו מבוצעת הבדיקה יש להגיע עם תוצאות עדכניות של תפקודי קרישה וספירת דם וכמובן שגם לא לשכוח את ההתחייבות מקופת החולים. רצוי לאכול ארוחת בוקר קלה בלבד בבוקר היום שבו מבוצעת הבדיקה ואין צורך להימצא בצום. לבדיקה יש להגיע עם מלווה.

כיצד מבוצעת ביופסיית כבד?

לפני ביצוע הפעולה, הרופא יספק לנבדק הסבר מקיף על הבדיקה ובסיום ההסבר יחתים את הנבדק על טופס מתן הסכמה מדעת (טופס הסכמה לפעולה). לאחר מכן, תילקח מהנבדק דגימת דם שמטרתה להכין עבור הנבדק מנת דם שתינתן לו במידת הצורך. את המקום שבו יחדיר הרופא את המחט שבאמצעותה ייטול את דוגמית הכבד לבדיקה, יסמנו במכון האולטרה סאונד בבית החולים (באזור הבטן העליונה) ולאחר שהסתיימו כל השלבים הראשוניים, הנבדק ישכב על מיטת הבדיקה כשידו הימנית מתחת לראשו.

האזור בבטן שדרכו יחדירו את המחט ייחשף והאחות תחטא אותו למניעת זיהום. בשלב הזה יזריקו לנבדק חומר שיגרום לו לטשטוש דרך הווריד וחומר להרדמה מקומית (באזור הבדיקה בלבד). לאחר שחומרי הטשטוש וההרדמה ייכנסו לפעולה, הרופא יחדיר את המחט לכבד של הנבדק, ייטול את דוגמית הרקמה ולאחר מכן יוצא את המחט מגופו של הנבדק. עם סיום הביופסיה, האחות תניח תחבושת סטרילית על האזור דרכו הוחדרה המחט.

האם מדובר בבדיקה מסוכנת?

באופן כללי מדובר בבדיקה בטיחותית מאוד, הכרוכה בנטילה של סיכון מינימאלי. שני הסיכונים המרכזיים הקשורים בביופסיית כבד הם דימום באזור הניקור וחדירה לאיבר הממוקם בסמוך לכבד כמו לדוגמה כיס המרה. שני הסיבוכים הנ"ל כפי שציינו, נדירים מאוד.

התאוששות והחלמה לאחר הבדיקה

לאחר שהמחט הוצאה מגופו של הנבדק ולאחר שהאזור נחבש, על הנבדק להמשיך לשכב על גבו עם הטיה מסוימת לצד ימין כאשר מתחת לגבו השמאלי מונחת כרית במשך כארבע שעות. במהלך הזמן הזה האחות תבדוק לנבדק דופק ולחץ דם מספר פעמים וכן תוודא כי הנבדק לא סובל מדימום. סך הכול יש להישאר בצום כארבע שעות לאחר הבדיקה.

לעתים סובלים הנבדקים מחוסר נוחות מסוימת באזור הבדיקה (או בכתף ימין) כשעל כל תסמין באשר הוא יש לדווח באופן מידי לאחות. בדרך כלל כשש שעות לאחר הבדיקה הנבדק משוחרר לביתו, אך מומלץ שלא ישוב לשגרה באופן מידי. כך לדוגמה מומלץ להימנע מנהיגה ביום הבדיקה וכן מומלץ להימנע מעבודה פיזית מאומצת או מהרמה של משקלים כבדים בין שלושים ושש לשבעים ושתיים שעות לאחר הבדיקה. החזרה למשטר התרופתי צריכה להתבצע בהתאם להנחיות הרופא.

כעשרה ימים לאחר הביופסיה ניתן יהיה לקבל את תוצאות הבדיקה בדרך כלל.

ראו גם:
אי ספיקת כבד

דילוג לתוכן