דלקת בתוספתן – אפנדיציטיס

דלקת בתוספתן, הידועה גם בשם אפנדיציטיס היא מחלה נפוצה יחסית אשר נחשבת לרוב למצב חירום רפואי אשר דורש טיפול כירורגי.

התוספתן נמצא צמוד ל"מעי העיוור" (הצקום), בחלקו הימני התחתון של המעי הגס. דלקת בתוספתן היא מאורע שכיח מאוד, אשר יכול להופיע בכל גיל אך נפוץ יותר בגילאי 10-30, ומתבטא בכאב קשה בבטן הימנית התחתונה, אשר נלווה לתסמינים נוספים.

מכיוון שללא טיפול מהיר, המצב עלול להסתבך ולגרום לפגיעה חמורה וקשה יותר, כמעט בכל המקרים של הדלקת בתוספתן מבצעים ניתוח להסרתו עוד באותו היום, גם על חשבון הוצאת תוספתן בריא.

לכן, במידה ומתחילים כאבים חזקים בבטן הימנית התחתונה אין להתמהמה, ויש להגיע באופן מיידי אל חדר המיון לאבחון וטיפול.

תסמינים של דלקת בתוספתן

לדלקת בתוספתן תסמינים אופייניים מאוד, אותם חשוב להכיר על מנת לדעת ולחשוד במחלה בזמן.

התסמינים העיקריים של דלקת בתוספתן הם:

  • כאב בטן – מדובר בכאב בטן ימנית תחתונה חזק ביותר, אשר משבית מפעילות, לא מאפשר לישון בלילה וגורר את הסובלים ממנו לחדר המיון. בדרך כלל, כאב הבטן מתחיל ככאב בטן עמום המורגש בכל חלל הבטן, ותוך מספר שעות מתמקד לכאב חד וחריף בבטן הימנית התחתונה. בנוסף, הכאב מתלווה לרגישות מוגברת ומופק בכל מגע קל בבטן, או בפעילות פיזית (כולל הליכה).
  • סימן "ריבאונד" – אחד הסימנים האבחנתיים והפשוטים להפקה במקרה של דלקת בתוספתן הוא סימן "ריבאונד", המופק על ידי לחיצה בבטן הימנית התחתונה ועזיבת הלחץ במהירות. סימן ריבאונד חיובי מופק כאשר הכאב מוחמר כאשר עוזבים את הלחיצה, וזהו סימן אופייני לדלקת בתוספתן.
  • בחילה והקאות ותסמינים אחרים של מערכת העיכול – חלק מהאנשים הסובלים מדלקת בתוספתן מתלוננים גם על בחילה והקאות, ולעומתם אחרים יכולים להתלונן דווקא על עצירות או שלשולים. כמו כן, במקרים רבים מופיע חוסר תיאבון, המלווה לתחושת נפיחות והפרעה במעבר גזים.
  • חום – לעתים קרובות דלקת בתוספתן גורמת להופעת חום של עד 38-39 מעלות.

מה גורם לדלקת בתוספתן?

דלקת בתוספתן נגרמת לאחר שאבן צואה מגיעה אל פתח התוספתן וחוסמת אותו, וכתוצאה גורמת לשגשוג החיידקים שבתוכו ולהופעת הדלקת.

מכיוון שניקוז התוספתן נפגע, והוא נחשב לאיבר הרגיש מאוד לדלקת, התהליך הדלקתי מתקדם במהירות וללא טיפול יכול לגרום לקרע בתוספתן.

מלבד החסימה, קיימים מקרים בהם הדלקת בתוספתן מופיעה לאחר זיהום נגיפי של מערכת העיכול או כל תהליך דלקתי אחר.

חשיבות הטיפול המהיר בדלקת בתוספתן

ללא טיפול מהיר ויעיל על ידי ניתוח להסרת התוספתן, עלולים להתפתח מספר סיבוכים מסכני חיים הכוללים קרע בתוספתן או יצירת אבצס. קרע בתוספתן נוצר לאחר שהתוכן הדלקתי שנמצא בתוכו גורם ללחץ רב אשר מוביל לדלף של מוגלה, אשר גורם לדלקת קשה בקרום הצפק ונחשב למצב מסכן חיים.

אבצס בתוספתן הוא תהליך דלקתי מוקף בקופסית אשר נוצר מכיוון שהמצב לא טופל בזמן. הטיפול באבצס דורש התערבות מתקדמת יותר ונחשב לקשה ביותר. מסיבות אלה, יש לטפל בדלקת בתוספתן בזמן, אין לדחות את הטיפול או הניתוח וחשוב להישמע לדברי הרופאים.

הטיפול בדלקת בתוספתן

לאחר האבחנה, המתבצעת על ידי בדיקות דם המדגימות עליה בספירה הלבנה ובדיקות אולטרסאונד או CT, פונים במהירות לטיפול כירורגי להסרת התוספתן.

מדובר בניתוח פשוט יחסית, אשר מתבצע כמעט תמיד בטכניקה לפרוסקופית אשר אינה משאירה צלקות משמעותיות. הלפרוסקופיה היא גישה ניתוחית בה מכניסים אל חלל הבטן מצלמה ומכשירים כירורגיים על ידי מספר חתכים קטנים, כך שההחלמה מהניתוח קלה יותר והצלקות אשר נשארות אחריו אינן בולטות.

אם בעבר לאחר ניתוח להסרת התוספתן נשארה צלקת בולטת של מספר סנטימטרים, כיום הצלקות אינן בולטות לעין וניתן לבצע את הניתוח ללא חשש לפגיעה קוסמטית משמעותית.

דילוג לתוכן