מהי פרוביוטיקה וכיצד היא מסייעת לעיכול?

פרוביוטיקה הוא מונח מוכר בספרות ובקרב הרפואה המשלימה, אך פחות מוכר בקרב קהל האזרחים. השימוש בחיידקים פרוביוטיים נעשה בעבר הרחוק, לפעמים אף בלי ידיעה ברורה, כאשר אנשים הכינו לעצמם יוגורטים או ירקות מותססים.

משמעותו של הטיפול בפרוביוטיקה, היא נתינת תוספי מזון אשר מכילים חיידקים חיים במינונים מתאימים על מנת לסייע למימוש בריאותי. החיידקים הפרוביוטיים משפרים את תפקוד הגוף על ידי יצירת חומרים החסרים בו כמו למשל ויטמינים מסוג B ו-K, וחומצות שומן המסייעות לתנועתיות המעי.

הטיפול הנפוץ כיום, העושה שימוש בחיידקים פרוביוטיים מיועד לטיפול בבעיות במערכת העיכול, במטרה לאזן בין קבוצות החיידקים הפועלות בו.

הפרוביוטיקה, כאמור, משמשת ככלי טיפולי בקרב הרפואה המשלימה המאמינה בעקרונות הטיפול, אולם בשנים האחרונות היא אף מתחילה להינתן על ידי רופאים מהממסד הקונבנציונלי. היא אפילו נחקרה והממצאים מדהימים: מחקר קובע: אכילת יוגורט פעמיים בשבוע תפחית את הסיכון לסרטן מעי הגס בקרב גברים

אחת מהסברות היא כי הפרוביוטיקה יכולה לסייע לגוף במאמץ לרפא את עצמו. נתינת פרוביוטיקה יכולה למנוע את הצורך בנתינת חומרים חיצוניים אשר אינם קיימים בו באופן טבעי. מעבר לכך, מטרת הטיפול בבעיות אשר מתגלות במערכת העיכול הוא חיזוק המערכת החיסונית כולה, ולכן גם את מכלול בעיות הבריאות מהם סובל המטופל.

פרוביוטיקה לבעיות עיכול

במערכת העיכול קיימים כ-400 סוגי חיידקים 'טובים', כלומר בעלי יכולת לפרק ולספוג מזון. ברגע שאוכלוסיית חיידקים זו נפגעת, עלול המטופל לחוש מיחושים או תופעות כמו אי נוחות, גזים, עצירויות, שלשולים ועוד.

תוספים פרוביוטיים ניתנים, בעיקר לבעיות המתגלות במערכת העיכול, הן לשם פתרונם והן לשם חיזוק המערכת החיסונית הכללית. תכשירי הפרוביוטיקה חייבים לעמוד במספר תנאים מקדימים על מנת להוכיח את יעילותם, כמו למשל עצם אפשרותם לשרוד בחומציות הקיבה.

מספר מחקרים הראו כי תוספת של פרוביוטיקה המכילה Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium  או  Lactobacillus casei, מצליחים לאזן את פלורת החיידקים במעי. מחקרים נוספים אשר תומכים בעצם מתן פרוביוטיקה במקרים של תסמונת המעי הרגיז, מצאו כי תופעה זו קשורה למיקרופלורה הקיימת במעי, ולכן מטופלים אלה עשויים להסתייע במתן חיידקים פרוביוטים.

כאשר נלקחת פרוביוטיקה למחלות מעיים, היא מצליחה אף למנוע את גידול החיידקים המזיקים ולשפר את חסינות הקרום לעצם הסתננותם, וכך גם להפחית את מקרי הדלקת והזיהום המתמשכים.

למי מומלץ לקחת פרוביוטיקה?

הפרוביוטיקה מומלצת לאנשים אשר סבורים כי הייתה פגיעה בשכבת החיידקים הטבעית במערכת העיכול, כמו למשל לאחר מתן תרופות אנטיביוטיות.

אנטיביוטיקה נוהגת להרוס את שכבת החיידקים "הטובים" במעי, כך שהסיכוי לדלקות וזיהומים עלול לעלות. החזרת האיזון בין סוגי החיידקים נעשית על ידי מתן חיידקים פרוביוטים. כמו כן, אנשים הרוצים לחזק את מערכת החיסון שלהם או את מערכת העיכול, יוכלו אף הם להשתמש בסיוע של חיידקים פרוביוטיים.

מצבים נוספים אשר טיפול זה יכול לסייע הוא במצבים של בעיות במערכת העיכול כמו עצירויות או גזים, דלקות, זיהומים או אלרגיות למזון.

פרוביוטיקה מומלצת ללקיחה גם במצבים בהם יש צורך למנוע בעיות פוטנציאליות, כמו למשל בתקופת ההיריון, או מחלות שונות. תקופות אלו מהוות מקור לחץ לגוף, ולכן תנגודת המערכת החיסונית עלולה לרדת בהתאם.

מספר מחקרים הוכיחו את יעילות הפרוביוטיקה אצל תינוקות עד גיל 10 חודשים אשר לא ינקו, בהפחתת שיעור המחלות הזיהומיות (כמו שלשולים, מחלות דרכי נשימה או מצבי חום). תכשירים אלה אינם גורמים, לרוב לתופעות לוואי למעט נפיחות ואי נוחות קלה, אשר בדרך כלל תחלוף במהלך הטיפול.

עם זאת, קיימת קונטרה אינדיקציה לחולים הסובלים מתופעת המעי הקצר לקחת פרוביוטיקה, ולכן נדרשת זהירות מסוימת והתייעצות עם הרופא המטפל בטרם נטילת תוספי מזון פרוביוטיים.

ראו גם:
על הקשר בין חיידקי מעיים והשמנה

דילוג לתוכן