ההתמודדות עם מחלות מעי אינה דבר פשוט, על אחת כמה וכמה כאשר המחלה היא כרונית ומלווה את הסובלים ממנה כל חייהם (עם גלים של נסיגה ושל התפרצות, כמובן). אצל נשים התמונה עלולה להיות מורכבת שבעתיים. לא רק שיש מחלות מעי אשר שכיחות אצלן יותר מאשר גברים, אלא גם שמצבים שונים בחיי הנשים עשויים "להתנגש" המחלות וליצור קשיים לא פשוטים להתמודדות.
במאמר הבא נעמוד על טיב הקשר הקיים בין מחלות מעי לבין הריון והנקה, תוך ניסיון לקבוע האם נשים הסובלות ממחלות אלה ומעוניינות להביא ילד לאוויר העולם צריכות להיות מודאגות.
שאלת הפוריות
השאלה הראשונה שצריכה להישאל היא האם בכוחן השלילי של מחלות המעי לפגוע בסיכויים של האישה להיכנס להריון. התשובה כאן מעט מורכבת ותלויה במידה רבה בסוג המחלה שהאישה סובלת ממנה. הדעה הרפואית המקובלת כיום היא שבמקרה של קוליטיס כיבית, לא אמורה להיות השפעה על הפוריות של האישה.
מה שכן, כאשר האישה עוברת ניתוחים מורכבים במערכת העיכול יכול להיות מצב זמני של חוסר פוריות. "תופעות לוואי" של חלק מהניתוחים, דוגמת הצטלקויות באזור האגן, עלולים לפגוע בסיכוי להיכנס להריון ולהצריך בחלק מהמקרים ביצוע של הפריה חוץ גופית.
ומה בנוגע למחלת קרוהן, מחלת המעי הדלקתית הנפוצה השנייה? הממצאים כאן אינם חד משמעיים. נערכו מחקרים שהצביעו על סיכונים נמוכים יותר להיכנס להריון בזמן התקפי המחלה, אם כי הנתונים האלו עדיין אינם גורפים וחד משמעיים. גם במקרה הזה עלולות להיווצר תקופות זמניות של היעדר פוריות לאחר מצבים רפואיים מורכבים, ניתוחים וכיוצא בזה.
הריון
התמונה מורכבת יותר, ויש שיגידו מעודדת פחות, כאשר מתבוננים בהריון. התמונה במחלות המעי דומה, והיא מצביעה על סבירות גבוהה יותר להריון תקין בתקופות של נסיגה בתסמיני מחלת המעי. מחקרים שונים מצביעים על כך שנשים במהלך תקופת הנסיגה הן בעלות סבירות דומה להריון תקין בהשוואה לנשים שאינן סובלות ממחלות מעי כלל. מחקרים מצאו שכשני שליש מהנשים שנכנסו להריון במהלך תקופת ההפוגה צפויות להישאר במצב "פסיבי" של המחלה משך כל תקופת ההריון.
התמונה הופכת למורכבת יותר כאשר האישה נכנסת להריון במהלך התקף, בעיקר עקב דלקת הנוצרת באזור הסמוך לזה של איברי הרבייה הנשיים. מצב זה על פי ההערכות עלול להגדיל את הסיכויים להפלות או ללידות מוקדמות, כאשר סיכון נוסף הוא להיווצרות מומים אצל העובר.
מחקרים מצביעים על כך שהסבירות ללידה מוקדמת במהלך התקף עומדים על אחד מבין ארבע נשים בערך (כ-25%), בעוד שבמקרה של כלל הנשים האחוז הממוצע עומד על 7% בלבד. הסבירות להפלה אצל נשים החולות במחלת מעי גדולה בהמשך לכך פי שניים בערך מנשים בריאות.
סכנה נוספת היא שנשים רבות שנכנסות להריון במהלך תקופת ההתלקחות סובלות לעיתים במשך ההריון כולו מחלק ניכר מהסימפטומים המזוהים עם המחלה הפעילה. שימו לב שאין בהכרח השפעה של מהלך ההריון במהלך הלידה הראשונה, בקרב נשים הסובלות ממחלת מעי, בהשוואה ללידות העתידות לבוא.
רבות מהנשים הסובלות ממחלת מעי דלקתית נוטלות תרופות. למרות שרוב התרופות לא אמורות להשפיע על מהלך ההריון, על האישה כן לשוחח עם הרופא ולבדוק האם תרופה מסוימת יכולה להילקח על ידה.
האם ההריון משפיע על המחלה?
ראינו אם כן שבנסיבות מסוימת, למחלות מעי יכולה להיות השפעה על הפוריות ועל תקינות ההריון. אבל האם קיים קשר הפוך, במסגרתו ההריון עשוי להיות בעל השפעה על ההתקפים שהאישה סובלת מהם? מחקרים שנערכו בנושא במהלך השנים הראו כי ככל הנראה התשובה לשאלה הזו היא שלילית. במילים אחרות: ההריון, בהנחה שנעשה בתקופת הנסיגה של המחלה, לא אמור להשפיע על ההתלקחויות העתידיות שלה.