עיכול תקין – כיצד נדע שמערכת העיכול שלנו פועלת כראוי?

מערכת העיכול היא מערכת מורכבת, הבנויה מאיברים שונים בעלי תפקידים מורכבים ומתואמים. כמו כל מערכת בגוף, מחלת שונות יכולות לפגוע בתפקוד התקין שלה ולהביא למגוון רחב של סימפטומים וסימנים. כיצד נוכל להכיר בעצמנו סימנים של פגיעה במערכת העיכול?

כיצד נדע אם מערכת העיכול שלנו פועלת כראוי? תשומת לב לגופנו ולסימפטומים שיכולים להופיע בו יגבירו את תחושת המודעות הפנימית, ויאפשרו לנו לחיות חיים בריאים יותר.

מה הסימפטומים הנפוצים של פגיעה במערכת העיכול?

קושי וכאב בבליעה

תהליך העיכול והבליעה מתחילים בלוע ובוושט. קושי בבליעה או כאב בבליעה יכולים להיות זמניים, בעקבות דלקת גרון פשוטה, או לרמז על מחלה חמורה (כמו, למשל, סרטן בוושט). כאב מתמשך בבליעה (המכונה "אודינופאגיה") צריך לעורר חשד להפרעה משמעותית בוושט.

קושי בבליעה עם "העלאת גירה" יכול להופיע בהיצרות של מעבר הוושט והקיבה – אכלזיה.

צרבות

חומציות הקיבה נועדה לפרק את המזון למרכיביו הבסיסיים, אבל חומציות יתר המופיעה מחוץ לקיבה יכולה להפריע מאוד לאורח החיים.

צרבות הן סימן אופייני של מעבר מזון ותוכן חומצי מהקיבה אל הוושט. צרבות מרובות לאורך זמן יכולות להביא לשינויים פתולוגים בוושט. טיפול תרופתי (למשל: אומפרזול) יכול לסייע בפתרון הבעיה.

כאב בטן וחוסר נוחות בטנית

כאב בטן הוא סימן ראשוני של מחלות רבות המערבות את מערכת העיכול. כאב יכול להופיע באופן אקוטי או כרוני, ממוקם או מפושט, מקרין לאזורים אחרים בגוף, מוחמר או מוקל לאחר אכילה, מתמשך או לסירוגין, ועוד.

אפיון מדוייק של הכאב יכול להצביע על הבעיה במערכת העיכול. מחלות רבות מתבטאות ככאב בטן מתמשך.

כאב בטן יכול להופיע ב"קלקול קיבה" (גסטרואנטריטיס), כיב פפטי, דלקת תוספתן, דלקת של המעי הגס, דלקת סעיפים (דברטיקוליטיס), מחלות של כיס המרה ודרכי המרה, מחלות של הלבלב, ועוד.

בחילות והקאות

בחילות והקאות יכולות להיות סימפטום של הפרעה במערכת העיכול (לרוב בחלקה העליון – תריסריון, קיבה וושט), או סימן של מחלה כלל גופית אחרת (למשל: השפעה של תרופות, מחלות אנדוקריניות, ועוד).

הקאות מתמשכות צריכות לעבור בירור יסודי לאבחון של הגורם למחלה. תרופות רבות משמשות להקלה סימפטומטית, כתלות בגורם להקאות ולבחילות.

שינויים במשקל

שינויים במשקל, ובייחוד ירידה משמעותית במשקל (מעל 10% מהמשקל המקורי תוך מספר חודשים) יכולים להצביע על מחלה קשה.

במרבית המקרים, הירידה במשקל איננה קשורה ישירות להפרעה במערכת העיכול, אלא לתצרוכת אנרגטית מוגברת ביותר של הגוף.

ירידה חמורה במשקל מופיעה בגידולים ממאירים ובמחלות דלקתיות וזיהומיות חמורות. בכל מקרה של ירידה חדה ובלית מכוונת במשקל יש לפנות להערכה רפואית מקיפה.

שלשולים ועצירות

שינוים בהרגלי היציאות אופייניים מאוד למחלות רבות של מערכת העיכול. שלשול יכול לתאר מצב של יציאות מרובות מאוד או צואה נוזלית.

עצירות מציינת קושי ביציאה או מיעוט יציאות. שלשול מופיע לעיתים קרובות על רקע של מחלה זיהומית (למשל: שלשול מטיילים, נגיפים שונים). שלשולים יכולים להצביע על הפרעה בפירוק המזון ועיכולו במעי. פגיעה באנזימים המרפקים את המזון מביאה לצואה מסריחה במיוחד, הצפה בשירותים בגלל תכולת שומן גבוהה.

גם אי סבילות ללקטוז, הנפוצה באוכלוסייה, היא סיבה נפוצה וברת טיפול לשלשול. עצירות שכיחה גם היא, בייחוד בגיל המבוגר, ויכולה להופיע על רקע של  מחלות רבות, כמו חסימה במעי הגס, גידול ממאיר, הפרעות נפשיות ותרופות. גם במידה ולא זוהתה סיבה ברורה לשלשול או לעצירות, קיימות אפשרויות שונות לטיפול סימפטומטי, עם הקלה ניכרת בתלונות. ככל הנראה הסיבה הנפוצה ביותר לשלשולים ועצירות היא תסמונת המעי הרגיז (IBS), המאופיינת בשינויים בהרגלי היציאות, המלווים לעיתים בכאב, ללא ממצא פתולוגי אחר.

דימום ביציאות

באופן תקין, לא אמור להופיע דם בצואה של אדם בריא. הופעה של דם בצואה מצביעה על בעיה במערכת העיכול, בוודאות גבוהה בחלק התחתון שלה – המעי הגס , הרקטום ופי הטבעת.

דם בצואה יכול להופיע כדם טרי מרובה, דימום בניגוב, או דם שניתן לזהותו רק באמצעים מיקרוסקופים (בבדיקת דם סמוי). הסיבות  הנפוצות לדם בצואה הן טחורים (לעיתים קרובות – ללא כאב), גידול שפירים (פוליפים) וגידולים ממאירים (סרטן) במעי הגס, מחלות מעי דלקתיות (IBD), שינויים בכלי הדם במעי (אנגיודיספלזיה) ועוד.

הופעה של דם במערכת העיכול מחייבת פנייה לרופא, כדי לבצע הערכה מתאימה של הדימום. במרבית המקרים יש צורך בבדיקת קולונוסקופיה כדי לשלול גידול ממאיר.

אבחון בעיות בעיכול

כיום יש דרכים רבות לאבחון בעיות במערכת העיכול. הדרך נפוצה וההכרחית ביותר היא כמובן אבחון ראשוני דרך רופא המשפחה והמשך טיפול בהמלצתו. במידה והרופא לא מצא שום דבר חריג, ועדיין יש כאבים או תחושה לא נעימה, אפשר לפנות לרפואה משלימה (ושוב, במידה והרופא לא מתנגד לכך).

מטופלים רביפ בוחרים באחת מהשיטות האלטנטיביות לאבחון וטיפול ביניהן – דיקור סיני, דיקור יפני, פנייה להומאופתים, נטורפתיה, אבחון דרך מדגע האירידיולוגיה ומתן טיפול מתאים ועוד.

אחת מהשיטות הנוספות לאבחון נעשית בביו קיור, מרפאות אלטרנטיביות לאבחון וטיפול בבעיות בגישה הנטורפתית. בעזרת הכלי המיוחד גלובל דיאגנוסטיק ניתן למפות 614 איברים שונים ב-13 מערכות שונות בגוף. לאחר האבחון שאורך 8 דקות בלבד, ניתנים תוספי תזונה , צמחי מרפא וגם תזונה מאוזנת לכל מטופל בהתאמה אישית.

דילוג לתוכן