דיזנטריה אמבית

דיזנטריה אמבית הינה מחלה של מערכת העיכול, שעלולה להתבטא בסימפטומים לא נעימים הכוללים כאבי בטן ודם בצואה. המחלה נפוצה בעיקר באזורים בעולם שבהם לא נשמרים כללי ההיגיינה בצורה טובה דיה. בעיקר תיירים נמצאים בסיכון למחלה, משום שהאוכלוסייה המקומית פתחה רמה מסוימת של חסינות ולרוב הם יפתחו את המחלה, אם בכלל, רק בצורתה הקלה, נטולת הסימפטומים. נסביר היכן רווחת דיזנטריה אמבית, מהו הגורם, איך באים לידי ביטוי הסימפטומים והחשוב מכל – איך ניתן להישמר.

שכיחות: כמה אנשים נדבקים בדיזנטריה אמבית מדי שנה?דיזנטריה אמבית

המחלה נפוצה יותר בקיץ מאשר בחורף. היא עלולה לגרום לזיהומים וציסטות במערכת העיכול ולעיתים באיברים אחרים. בשל הסימפטומים שחלקם דומים למחלות מעיים אחרות, קשה להעריך מהו מספרם המדויק של אנשים הסובלים מדיזנטריה אמבית ברחבי העולם. בעבר ההערכות הגיעו למאות מיליוני חולים, רובם ללא סימפטומים (מחלה חבויה). כיום ההערכות הן שרק חלק קטן יחסית ממחלות של דרכי העיכול נופלות לקטגוריה הזאת. זיהוי המחלה יכול להיעשות בבדיקות מעבדה, בדיקות דם, בדיקות צואה. לעיתים תידרש ביופסיה, אם זוהתה התפתחות של כיב או פצע באיברים פנימיים כדוגמת כבד או מעי.

אילו סימפטומים מאפיינים דיזנטריה אמבית?

לאחר ההדבקה בטפיל, האמבה, הסימפטומים עשויים שלא להופיע כלל או להופיע לאחר כמה ימים. בקרב חלק מן החולים, האבמה תתיישב בתוך מערכת העיכול, לא תורגש ולבסוף תופרש בצואה. בקרב אחרים, הסיפטומים יאפיינו מחלות מעיים או דלקות חריפות. למשל יופיע אחד או יותר מהבאים: חום גבוה, בחילות ושלשולים, דם בצואה, תחושה של חוסר תיאבון, כאבים בבטן העליונה. באחוז לא גבוה מקרב החולים, המחלה תביא להיווצרות אבצסטים, מעין מורסות או פצעים פנימיים. מורסות אלה עלולות לגרום לזיהום המתפשט מהמעי לעבר אברי גוף אחרים.

עד כמה המחלה קטלנית? וכיצד מונעים הדבקה?

אמנם דיזנטריה אמבית עלולה להפוך למחלה קטלנית אולם מרבית הנדבקים מחלימים ממנה. מדי שנה, כמה עשרות אלפי אנשים שחלו גם נפטרים אולם רובם, בשל אי נגישות לטיפול רפואי מתאים. יצוין כי מרבית האנשים שנדבקו לא יחושו סימפטומים מיוחדים וככל הנראה לעולם לא ידעו כי חלו במחלה בעבר. על כל פנים, התנהגות נכונה יכולה לצמצם את סיכויי ההדבקה למינימום.
לאחר שזוהתה הדבקה, מרבית החולים יזדקקו למנוחה בלבד או לטיפול תומך – מתן של נוזלים בשל הקאות ובחילות, תרופות להורדת חום. במידת הצורך, ניתן גם טיפול אנטיביוטי על פי מידת חומרת הזיהום. אם התפתחה מחלה דלקתית קשה במערכת העיכול, יתכן צורך באמצעים נוספים (לא נפוץ).

המחלה נגרמת על ידי טפיל שמשגשג בביוב ובצואה. במדינות שבהן מערכת ביוב מודרנית ונשמרים כללי התברואה בגידול מזון למאכל ופיקוח על ענף המזון, הדבקה נחשבת נדירה ביותר. ההבנה בדבר מסלול ההידבקות מעלה כי ניתן לנקוט צעדים פשוטים על מנת שלא לחלות:

  1. במיוחד בטיולים במדינות אקזוטיות למשל בדרום אמריקה או במזרח אסיה או אפריקה, כדאי להימנע מרכישת מזון מדוכנים לא נקיים.
  2. מומלץ לצרוך אך ורק מזון שבושל היטב.
  3. גם ירקות ופירות טריים עלולים להוות מקור להדבקה (בשל השקיה במים מזוהמים). לכן, עדיף לצרוך ירקות ופירות מבושלים היטב.
  4. במדינות המועדות לפורענות, שבהן אחוזי התחלואה במחלה גבוהים, אין לשתות מים ממקורות לא ידועים. עדיף לשתות מים מבקבוקים סגורים או להרתיח את מי השתייה.
  5. אין לקבל מזון או כלים מדיו של מי שלא שומר על היגיינה. כלומר, אם רוכשים מזון מבושל מוכן, וודאו כי מוגש על ידי עובד לבוש כפפות היגייניות.
דילוג לתוכן