השתלת כבד

הכבד הוא אחד האיברים החשובים ביותר בגוף האדם. זה נכון שבלי לב ומוח לא ניתן לקיים חיים, אולם גם פעילות תקינה של הכבד היא חיונית לקיום חיים ובלעדיה אדם צפוי למצוא את מותו.

הכבד ותפקידיו

הכבד הוא אחד מהאיברים הגדולים ביותר בגוף ומשקלו הממוצע הוא 1.5 ק"ג. הוא ממוקם באופן תקין בצידו הימני של הגוף מתחת לכלוב הצלעות ונע מעלה ומטה עם תנועת הנשימה. לכבד יש 2 אונות אנטומיות וכן קיימת גם הפרדה תפקודית בין אונות הכבד.

הפרדה זו היא שמאפשרת כריתה של אונת כבד והשתלה שלה באדם אחר, מבלי לפגוע בתפקוד הכבד הבריא.

הכבד אחראי ללמעלה מ-500 פעולות שונות שכל אחת מהן חיונית לתחזוקה תקינה של הגוף הבריא. ככל ניתן לומר שהכבד הוא "בית חרושת לחלבונים" מעצם היותו האיבר העיקרי בגוף שבונה ומפרק חלבונים.

החלבונים הם אבני הבניין של גופנו וניתן למצוא אותם בכל רקמה ובכל תא. לחלבונים יש תפקיד חשוב בבקרה של תהליכים אחרים בגוף וכמו כן חלקם משמשים כהורמונים. כל שיבוש או סטייה במאזן החלבונים בגוף יכולה לגרום למחלה קשה.

תפקידים נוספים של הכבד הם אכסון של שומנים וסוכרים וכן לכבד תפקיד חשוב מאוד בכל הנוגע לנטרול של רעלים המגיעים לגופנו. הכבד הוא גם האיבר העיקרי האחראי על פירוק וסילוק של תרופות מהגוף.

אחת התכונות הייחודיות של הכבד הבריא היא שהוא בעל יכולת רגנרציה- בנייה מחדש. ניתן להשתיל לאדם אונה אחת של כבד והיא תצמח לגודל של כבד המתאים בדיוק לאותו אדם.

מי זקוק להשתלת כבד?

ישנן מחלות רבות הגורמות לפגיעה בכבד וכאשר הן אינן מטופלות או לא מתגלות בזמן, הן עלולות להביא את הכבד למצב שנקרא "שחמת".

מצב של שחמת מתרחש כאשר כתוצאה מנזק נרחב לתאי הכבד, הם אינם מסוגלים להתחדש עוד ובמקומם צומחת רקמת חיבור שחסרה את היכולת התפקודית של תאי הכבד.

כבד שחמתי הוא כבד הנמצא ב"אי ספיקת כבד" שיכולה להיות מצב כרוני כתוצאה ממחלה ממושכת, או מצב חריף כתוצאה ממחלה דוהרת שהרסה את הכבד במהירות.

שחמת כבד יכולה להיות השלב הסופי של מספר לא קטן של מחלות המערבות את הכבד אולם המצבים העיקריים שמובילים לשחמת הכבד הם: זיהום בנגיף צהבת מסוג B ו-C, צריכה ממושכת של משקאות אלכוהוליים, הרעלה מתרופות (המצב השכיח ביותר הוא עקב ניסיון התאבדות בעזרת בליעה של כדורי אקמול), חסימה בצינורות המרה או מחלות תורשתיות כמו: מחלת וילסון, המוכרומטוזיס וציסטיק פיברוזיס.

הסימנים של שחמת כבד כוללים עלייה במשקל שנובעת מאגירת מים ומתבטאת בבצקות, קוצר נשימה שמקורו הוא גם בבצקת, גירוד, יתכן דימום מדרכי עיכול עליונות או תחתונות בגלל עלייה בלחץ הדם בשער הכבד. אחד הסימנים היותר בולטים של שחמת כבד הוא צהבת הנראית בעור ובלובן של העין.

הפתרון- השתלת כבד

השתלת הכבד הוא אחד מניתוחי ההשתלה הנפוצים ביותר. השתלת הכבד המוצלחת הראשונה בוצעה בשנת 1967 ואחוזי ההישרדות של המושתלים עלו מ-30% בתחילת שנות ה-80 ל-85% בשנים האחרונות.

שיפור זה חל הודות לשיטות חדשות להתאמה בין רקמות התורם והנתרם וכן הודות להמצאת תרופות חדשות שמונעות את דחיית השתל על ידי המקבל.

קיימות 2 אפשרויות עיקריות להשתלת כבד:

1. השתלת כבד מהמת- במקרה זה מורידים לחלוטין את הכבד של הנתרם ומשתילים את הכבד של התורם במלואו. במהלך ההשתלה קיימת סכנה של איבוד דם. את הכבד החדש מחברים לצינורות הדם והמרה של המושתל.

2. השתלת אונת כבד מהחי- כאמור, אדם חי יכול לתרום אונת כבד לאדם שזקוק להשתלה מבלי לחשוש יותר מידי להשפעות עליו שכן הכבד הבריא הוא בעל יכולת התחדשות. בניתוח מסירים את אחת מאונות הכבד של התורם ומשתילים אותה במקום הכבד החולה של המושתל. הכבד לרוב גודל חזרה לגודלו המקורי תוך 6-8 שבועות.

ראו גם:

ניקוי כבד מרעלים

השתלת מעיים

דילוג לתוכן