היצרות של המעי

מרכיבי המזון נספגים במעיים באופן הדומה למים הנספגים על ידי ספוג. חלק מהילדים נולדים עם מומים המונעים מהמעיים לספוג את כלל מרכיבי המזון החיוניים להתפתחותם וצמיחתם. תופעה זו מתרחשת לרוב במעי הדק, ולעתים רחוקות בלבד תמצא במעי הגס.

היצרות מולדות של המעיים נובעת מפגיעה בהתפתחות אנטומית של המעי. ייתכן שיש אזורים חסומים במעי שמונעים מחלקי המזון לעבור ביעילות דרך מערכת העיכול, או חלקים מסוימים עשויים אף להיות מנותקים אחד מהשני.

בחלק מהמקרים היצרות המעי אינה מתבטאת בחסימה מלאה, אולם החלל הפנימי צר כל כך שהדבר מקשה על מעבר המזון. היצרות מעי יכולה לגרום לחסימת מעיים, מצב רפואי שעשוי לסכן את חיי האדם. חסימות מעיים מטופלת בדרך כלל בהליך ניתוחי בו מוסרים חלקי המעי, אולם ההליך כרוך בסיכון. במהלך הניתוח, המנתח מסיר בקפדנות חלקים הכרחיים להסרה. למרבה המזל, כיום ישנם פיתוחים טכנולוגייה חדשים לחסימות מעיים, הפותרים את הבעיה ביעילות מוגברת בהשוואה לטיפולים שהוצעו בעבר.

מהם הגורמים הבולטים להיצרות מעיים?

היצרות מעיים עשויה להיגרם על ידי אספקה דלה של דם המופנית למעיים במהלך ההתפתחות העוברית. מצב זה בדרך כלל מתגלה בשלב המוקדם שלאחר הלידה. תופעה זו משפיעה באופן זהה בגברים ונשים. קיימת השערה כי התופעה מושפעת מגורמים גנטיים שטרם התגלו.

באילו מחלות עלולה להופיע היצרות של המעיים?

היצרות המעי היא תופעה האופיינית בעיקר בחולי קרוהן וחולי קוליטיס כיבית, שתי מחלות כרוניות המשפיעות על מערכת העיכול. מחלות אלה מתאפיינות בדלקת בחלקי מערכת העיכול השונים שמשאירה צלקות או הידבקויות. שינויים אלה במבנה האנטומי בשכבות המעי נוטים להוביל להיצרות של המעיים מצב הפוגע במעבר המזון. האזורים הבולטים ביותר הם חלקו הסופי של המעי הדק ואזור הרקטום.

מהם התסמינים?

היצרות המעי פוגעת ביכולת המזון לעבור באופן תקין בצינור העיכול מצב הגורם לכאבי בטן ונפיחות, בחילות והקאות, עצירות ובמקרים חמורים אף מובילה לחסימת מעיים הידועה כמצב חירום רפואי. הנפיחות בבטן מקורה בהצטברות של גזים בשל מזון הנותר במעיים. היצרות המעי מונעת מהמזון להתרוקן ומובילה לכאבי בטן חמורים המשפיעים על התפקוד היומי.

דרכי אבחון

שיטות האבחון רבות ומגוונות ומשתנות בהתאם לסוג או למיקום של ההיצרות. בתינוקות הלוקים בתסמינים שצוינו, צילום הבטן הוא בדרך כלל השיטה היחידה שתדרש לצורך קביעת האבחנה ולעתים בדיקה זו מלווה בחוקן.

יותר ויותר חסימות מעיים מאובחנות במסגרת בדיקת אולטרה סאונד טרום לידתית. שימוש בטכניקת הדמיה זו, מעניקה לרופאים את היכולת לאתר מי שפיר עודפים, סימן לכך שהמעי לא יכול לספוג את הנוזל באופן תקין. מי שפיר עודפים שנמצאים בבדיקת אולטרסאונד, מצביעים על והיצרות מעי או חסימה.

מאחר והיצרות מעיים עשויה להתלוות לבעיות רפואיות אחרות שמסכנות חיים, אקוגרפיה ובדיקות הדמיה אחרות הבוחנות את תפקוד הלב והכליות מתבצעות במקביל לצורך שלילת מצבים רפואיים אחרים.

טיפולים בהיצרות של המעי

היצרות מעי מצריכה במקרים רבים ניתוח שמטרתו לתקן את השינוי במבנה האנטומי של מערכת העיכול. הניתוח תלוי באזור בו מוקמת ההיצרות. טרם הניתוח, צינור מיוחד מוחדר לתוך הקיבה דרך הפה כדי לסלק את הנוזלים והגזים העודפים שמצבטרים בבטן. שיטה זו מונעת הקאות ושאיפה של חומרי מזון, כמו גם מקלה על אי הנוחות שנגרמת בבטן המטופל. במקביל המנותח מקבל מזון דרך הוריד כדי להחליף את מה שאיבד.

שיטות מקובלות המטפלות בהיצרות מעי של חולים במחלות מעי מתבצעות דרך פעולה אנדוסקופית שבמהלכה מנפחים בלון מיוחד שמחובר לצינור באזור ההיצרות. שיטה זו מחליפה פעולה כירורגית ומסייעת בהקלה על התסמינים.

דילוג לתוכן