מהי ביופסיה?

ביופסיה היא מונח כללי לכל הליך שדורש הסרת רקמה מאיבר כלשהו בגוף. פעמים רבות, הביופסיה נעשית כהליך כירורגי, כאשר תוצאות בדיקת סקר שגרתית יותר כגון קולונוסקופיה, הראו סימני צמיחה לא נורמלית של תאים או נוכחות או חשד לדלקת.

ההליך נעשה בדרך כלל באמצעות מחט או מכשיר חיתוך אנדוסקופי, שיכול בקלות לגזור את פיסות הרקמה הנדרשות מבלי לגרום לדימום חמור. והוא נועד לאבחון ובחינת גידולים לאורך מערכת העיכול (GI). באופן כללי, הסיכון לדימום מכריתת פוליפ אנדוסקופי מוערך באחד מתוך 300 מקרים.

באילו מקרים מתבצעת הביופסיה?

ביופסיה של המעי יכולה להיעשות במספר מקרים תוך כדי בדיקות קולונסקופיה ואנדוסקופיה. למשל, אם פוליפים או גידולים נמצאו בבדיקת קולונוסקופיה או בבדיקה אחרת, והם גדולים מדי להסרה סביר להניח כי הרופא ירצה לקחת דגימות קטנות של הרקמה ולבדוק אותה לנוכחות סרטן לפני הזמנת מבדקים ובדיקות אחרות. הביופסיה להוצאת פוליפ נעשית בדרך כלל עם מכשיר חיתוך לדגום חלקים של צמיחה גדולה יותר, ובמקרים מסוימים הדגימות יכולות להילקח באמצעות שאיפה או ביופסית שאיפה עדינה.

ביופסיות אחרות במערכת העיכול כוללות ביופסיה של הכבד, המעי גס או הקיבה או ביופסיות של המעי דק, כאשר יש חשד לזיהום, דלקת, וגידולים אשר עלולים להשפיע על כל איבר בבטן. לפעמים החריגות המערבת את הכבד, לבלב, בלוטות לימפה, או כליות מזוהה, אולם לא ידוע הגורם המדויק.

התסמינים עלולים להיות: בדיקות דם חריגות של אנזימי כבד, צהבת לא מוסברת של העור, חריגות במראה הכבד שנמצא באולטרסאונד, בדיקת CT, או סריקה גרעינית והגדלה לא מוסברת של הכבד.

במקרים אלה, ביופסיה של האיבר המושפע יכולה להיות מועילה כך שתוביל להבנת הסיבה והטיפול בתהליך המחלה.

חשיבות הבדיקה

הבדיקה עצמה הינה מהירה יחסית ולוקחת כ 15-60 דקות כאשר בדרך כלל, היא תיעשה על ידי רדיולוג או גסטרואנטרולוג בבית החולים, פעמים רבות כתלות בסיבת ההפניה. לפעמים ההליך כולו ילווה ב- CT או אולטרסאונד אשר ינחו את מחט הביופסיה לשם נקיטת אמצעי ביטחון נוספים.

פירוש התוצאות ייעשה על ידי פתולוג, לאחר מספר ימים, אולם החולה יוכל להשתחרר באופן מידי לביתו, לאחר מנוחה, התאוששות ובדיקה כללית. גם אם במהלך הבדיקה, מרגיש המטופל אי נוחות מתונה במהלך החדרת מחט, יש חשיבות להמשיך את ההליך ולטפל בחולה בתרופות משככות כאב נוספות.

מהם היתרונות והחסרונות של ביופסיה?

יתרונות הבדיקה היא שהרקמה המתקבלת יכולה לתת תוצאות לסיבה החריגות שנותרה לא ברורה מבדיקות אחרות. כמו כן, בדיקה זו יכולה לפעמים למנוע את הצורך בניתוח. חסרונות הבדיקה הן בעצם הפולשנות שבה, כך שהפעולה עלולה להיות כואבת וחודרנית. כמו כן, רק דגימות רקמה קטנות מתקבלות, כך שהבדיקה חייבת להיות מדויקת מאד ולקחת את הדגימה מהאיזור הנגוע.

תופעות לוואי של ביופסיה

ברוב המקרים בדיקת הביופסיה הינה בטוחה, אולם הסיכון העיקרי של הבדיקה הוא דימום. קיימים גם סיכונים אחרים אשר עלולים לכלול פגיעה באיברי הבטן וזיהום, ותופעות לוואי של ההרדמה עצמה.

בכדי להימנע מתופעות וסיכונים אלה ואחרים, יש להגיד לרופא טרם הבדיקה על נוכחות הריון, מחלת ריאות או מחלת לב, אלרגיה לתרופות, או בעיות דימום. כמו כן, יש לדווח לרופא אם נוטלים תרופות לדילול דם כגון קומדין, פלביקס, או Persantine, אספירין. הרופא יכול לרשום שיטה חלופית לדילול הדם לפני ההליך. כשבוע לפני ההליך, אין לוקח אספירין, מוצרים המכילים אספירין, או תרופות אנטי דלקתיות (כגון איבופרופן, אדוויל, מוטרין), אלא אם כן יעץ הרופא אחרת.

דילוג לתוכן