בדיקת אנדוסקופיה למחלות גסטרו

בדיקת אנדוסקופיה היא בדיקה המשמשת את הרופא לצורך חקירה של חלקים פנימיים בגוף הנבדק מבלי לבצע חתכים נרחבים בגופו, כשלמעשה בחלק מהמקרים אין צורך לבצע חתכים כלל, שכן לצורך הכנסת ציוד הבדיקה לגופו של המטופל נעשה שימוש בפתחים הטבעיים של הגוף (פי הטבעת, הנחיריים או הפה).

מאחר ומערכת העיכול היא מערכת פתוחה, הרי שבמקרים רבים ניתן לאבחן מחלות שונות במערכת העיכול באמצעות בדיקה אנדוסקופית.

גסטרוסקופיה

במידה וישנו צורך לאבחן תסמינים מסוימים או מחלות מסוימות במערכת העיכול העליונה, הגישה תתבצע דרך פיו של הנבדק. מכשיר האנדוסקופ הוא למעשה צינורית דקה וגמישה, הנשלטת על ידי הרופא. בקצה של הצינורית מותקן ציוד אופטי מתקדם המשדר אותות וידאו לצג הממוקם מול עיני הרופא במהלך הבדיקה. בזמן שהנבדק נמצא תחת טשטוש, מחדיר הרופא את האנדוסקופ לפיו ומתחיל להחדירו עמוק יותר ויותר במורד צינור העיכול.

בדיקה זו משמשת לאבחון של בעיות שונות בוושט, בקיבה ובתריסריון כשבין היתר ניתן לאבחן באמצעותה את הגורמים לדימום במערכת העיכול העליונה, את הגורמים לכאבי בטן, לצרבות, להקאות, להפרעות בליעה ועוד.

קולונוסקופיה

קולונוסקופיה היא בדיקה דומה שבה נעשה גם כן שימוש בצינורית המצוידת בציוד אופטי. במקרה הזה הגישה למערכת העיכול היא דרך פי הטבעת של המטופל. בבדיקת קולונוסקופיה ניתן לבחון את האזורים השונים במערכת העיכול התחתונה כמו למשל את הרקטום, הכרכשת, החלחולת, המעי הגס והמעי הדק הטרמינלי.

במקרים מסוימים הבדיקה מבוצעת בעקבות תלונות על תסמינים שיש בהם לעורר את החשד למחלה במעי הגס, בדגש על גידול ממאיר, אך בנוסף לכך מדובר על בדיקת סקר לאבחון סרטן המעי הגס המבוצעת באופן קבוע אחת לפרקי זמן שונים בקרב אנשים הנמצאים בסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.

מצלמה אנדוסקופית

במקרים שבהם לא ניתן לבצע בדיקת גסטרוסקופיה או במצבים שבהם ישנו צורך לבחון אזורים מסוימים במערכת העיכול שלא ניתן להגיע אליהם באמצעות האנדוסקופ, ניתן לבחור בשיטה אנדוסקופית נוספת כשהכוונה היא למצלמה זעירה אותה בולע המטופל.

המצלמה יורדת במורד מערכת העיכול תוך כדי שהיא משדרת אותות וידאו למקלט אותו נושא הנבדק על גופו. לאחר שהמצלמה נפלטת בצואה, מפענחים את אותות הווידאו שנקלטו ביחידת ההקלטה.

אילו מצבים רפואיים ניתן לאבחן באמצעות בדיקה אנדוסקופית?

ישנו מגוון רחב של מחלות ומצבים רפואיים שניתן לאבחן באמצעות בדיקה אנדוסקופית. כך לדוגמה, באמצעות בדיקת קולונוסקופיה ניתן לקבוע האם המטופל סובל מקוליטיס כיבית או מקרוהן, שתי מחלות שבאות לידי ביטוי בתסמינים דומים, היכולות להשפיע על אזורים דומים במערכת העיכול.

בנוסף לכך, ניתן באמצעות הבדיקה לאבחן גידולים סרטניים במערכת העיכול. כך לדוגמה באמצעות בדיקת גסטרוסקופיה ניתן לאבחן סרטן בקיבה ובאמצעות בדיקת קולונוסקופיה ניתן לאבחן גידול ממאיר במעי הגס.

מחלות נוספות שניתן לאבחן באמצעות גסטרוסקופיה הן למשל כיב פפטי בקיבה או כיב פפטי בתריסריון וכן כפי שציינו, הבדיקה מאפשרת לאבחן בעיות שונות במערכת הבליעה. מעבר לכך שהבדיקה האנדוסקופית מאפשרת לרופא להתרשם ממראה מערכת העיכול ולזהות סימנים מיוחדים כמו למשל מרבדי דלקת או גושים חשודים, הרי שבמהלך הבדיקה ניתן גם לקחת דוגמית רקמה לבדיקה.

כך לדוגמה כאשר ישנו חשד שפוליפ שנמצא במהלך הבדיקה במעי הגס הפך לגידול סרטני, הרי שניתן להסיר ממנו דוגמית זעירה ולשלוח אותה לבדיקת מעבדה. כמו כן, במקרים מסוימים הציוד האנדוסקופי משמש לא רק לצורכי אבחון אלא גם לצורכי טיפול שכן דרך הצינורית ניתן להחדיר לגופו של המטופל גם מכשירים כירורגיים.

ראו גם:

אנדוסקופיה כפולת בלון היא הרבה יותר מכלי אבחוני מתקדם

דילוג לתוכן