בדיקת סיגמואידוסקופיה

טיפול הומאופתי
הומאופתיה מטפלת בסיבות והשורשים של הבעיות , וכך האדם מבריא ומגיע לריפוי אמיתי.
רוצים לשמוע עוד על טיפול הומאופתי השאירו פרטים

סיגמואידסקופיה הינה בדיקה אשר נעשית במחלקות הגסטרו, לשם בחינה ובדיקה של חלקו התחתון של חלל המעי הגס. בניגוד לקולונסקופיה אשר בודקת את כל המעי הגס, בדיקה זו ממוקדת בחלק התחתון (Sigmoid).

הבדיקה כוללת הכנסת צינור (אנדוסקופ) אל עבר המעי, לאחר שהמטופל התלונן על תסמינים כמו כאבי בטן, שלשולים או עצירות, דימום ועוד.

הבדיקה יכולה לתפקד הן כבדיקת אבחון לפוליפים או גידולים, והן כשיטת טיפול כאשר ישנה אפשרות לנטילת ביופסיה ואף לכריתת פוליפים חשודים.

בדיקה זו נחשבת ללא נעימה, אולם היא בטוחה, ללא תופעות לוואי נפוצות, ומהווה את בדיקת הבחירה לאבחון וטיפול בתסמינים אשר מקורם במעי הגס. תופעות הלוואי והסיבוכים, אם ישנם, הינם נדירים ומופיעים במקרים בודדים בלבד.

בדיקה זו יכולה לעשות את האבחנה המבדלת בין, למשל, מחלת קרוהן לקוליטיס, אשר דורשים טיפול והתייחסות שונה. ישנם אף הממליצים על בדיקה זו, כבדיקת סקר לגילוי סרטן המעי הגס, או כבדיקה מקדימה לבדיקת הקולונסקופיה.

ההכנות לבדיקה

הבדיקה נחשבת לבדיקה לא נעימה לעשייה, אולם פעמים רבות, היא מחויבת המציאות וחיונית להצלת חיים.

הבדיקה נחשבת למדויקת יותר בהשוואה לבדיקות אחרות כמו בדיקות רנטגן. כיממה (24 שעות) לפני הבדיקה, יש להקפיד על דיאטה מיוחדת המכילה בעיקר נוזלים. על המטופל לשתות נוזל (כדוגמת פיקולקס) וחומרי ריקון (כדוגמת סופודקס).

מכיוון שטעם הנוזלים הינו קשה לעיכול, ההמלצה היא למהול אותם במיץ או תה, ובלבד שלא יהיו בנוזל שאריות פרי. כדאי לקחת בחשבון כי עלולים להיות שלשולים בעקבות לקיחת חומרים אלו, כך שיהיו מטופלים אשר יעדיפו להישאר בביתם ביום זה.

יתרה מכך, ביום הבדיקה (ההמלצה היא לשעתיים לפני מועד הבדיקה), יש לבצע שני חוקנים, בכדי לנקות את חלל המעי, לשטיפת שאריות נוספות.

הכנה זו חשובה, בכדי ליצור בטחון באמינות תוצאות הבדיקה. הבדיקה הינה מהירה יחסית, ועשויה להיערך כ-10 עד 15 דקות בלבד, ללא צורך בהרדמה.

משך הבדיקה ישתנה ממטופל למטופל, כתלות בניקיון המעי, מבנהו והממצאים החשודים שנמצאו, אך בדרך כלל לא תעלה על 20 דקות. הבדיקה כן מבוצעת תחת טשטוש, על פי מצבו של המטופל. היא נעשית במסגרת אשפוז יום, תחת בקרה ופיקוח של גסטרולוג. ההמלצה היא שהמטופל אשר אמור לעבור את הבדיקה, יסתייע במלווה, אשר יוכל לעזור לו לאחר הבדיקה בחזרה מהירה לביתו, בנהיגה או אף בהליכה.

מהלך הבדיקה

על המטופל לשכב על צידו כאשר ברכיו מכופפות. במהלך הבדיקה, מוכנס האנדוסקופ לפי הטבעת, ולפעמים מרגיש המטופל בכניסת האוויר אשר מיועד להרחיב את חלל המעי. האנדוסקופ הינו גמיש וצר, עשוי סיבי זכוכית, ומאפשר לצלם את האזור, ולהעביר את התמונה למסך מוגדל באופן מידי. הרופא המומחה המבצע את הבדיקה, סורק את המעי למציאת דלקות, פוליפים, גושים חשודים או כל ממצא חריג אחר.

במקרה ונמצא ממצא, ישנה אפשרות לקחת ביופסיה ואף לכרות את הגוש החשוד. לצורך כך, מחליפים את האנדוסקופ במגוון מכשירים מסייעים אחרים.

לאחר הבדיקה, יש להישאר במרפאה כחצי שעה, לצורך התאוששות ומעקב. למרות זאת, החזרה לפעילות יום יומית יכולה להיות מידית, ללא הגבלות על אכילה או פעילות אחרת, למעט נהיגה (עקב הטשטוש).

ישנם מטופלים המתלוננים על חוסר נוחות, גזים או כאב עקב האוויר אשר הוכנס למעי, אולם תחושות אלו אמורות לעבור לאחר מספר שעות מרגע הבדיקה, ללא צורך בטיפול נוסף.

במקרה ונעשתה התערבות נוספת עלול להופיע גם דימום קל, אשר ייעצר אף הוא לאחר זמן קצר. בכל מקרה של המשך התסמינים יש לפנות לרופא להמשך בירור.

דילוג לתוכן