ממה נגרם דימום מדרכי העיכול?

טיפול הומאופתי
הומאופתיה מטפלת בסיבות והשורשים של הבעיות , וכך האדם מבריא ומגיע לריפוי אמיתי.
רוצים לשמוע עוד על טיפול הומאופתי השאירו פרטים

דימום מדרכי העיכול הוא אחד המצבים הנפוצים בעולם הכירורגיה, אשר יכול להופיע על רקע גורמים רבים.

דימום בדרכי העיכול מופיע לאחר שחלק ממערכת העיכול לא פועל כשורה וגורם לפגיעה בכלי דם ולדימום.

הדימום מדרכי העיכול יכול להיות דימום מדרכי העיכול העליונות או התחתונות:

  • דימום מדרכי העיכול העליונות – כולל את הוושט, הקיבה וחלק מהתריסריון, ויכול להופיע כהקאה דמית או כצואה שחורה (נקרא מלנה או שחרה).
  • דימום מדרכי העיכול התחתונות – כולל את החלקים האחרונים של התריסריון, המעי הדק, המעי הגס והרקטום. מופיע בדרך כלל כצואה כהה או אדמדמה, בהתאם למיקום הדימום לאורך מערכת העיכול התחתונה (לעתים רחוקות תופיע צואה שחורה).
  • דימום מפי הטבעת – מופיע על רקע פגיעה המופיעה בפי הטבעת עצמו או בקרבה אליו, וגורם לרוב להופעת דם טרי על נייר הטואלט.

מלבד הדימום עצמו, אנשים הסובלים מדימום יכולים להתלונן על עייפות, התעלפויות ולסבול מאנמיה קשה.

כיבים פפטיים

כיבים פפטיים הם הגורם העיקרי לדימום מדרכי העיכול העליונות, ומלבד הדימום גורמים גם לכאבי בטן קשים ולצרבות. הכיבים יכולים להופיע בקיבה, בוושט או בתריסריון, ונגרמים לרוב על רקע זיהום בחיידק הליקובקטר פילורי או שימוש כרוני בתרופות אנטי דלקתיות ממשפחת NSAID (וולטרן, אטופן, איבופרופן, נקסין וכו').

התלונה העיקרית אצל אנשים הסובלים מכיבים פפטיים היא צרבות וכאב בעל אופי שורף, ובמקרים של דימום יכולה להופיע הקאה דמית או שחורה, וצואה שחורה. הופעת מלנה (צואה שחורה) אופיינית מאוד למקרים של כיבים במערכת העיכול העליונה, ויכולה לכוון למיקום הדימום.

דיברטיקוליטיס

הגורם הנפוץ ביותר לדימום ממערכת העיכול הוא דיברטיקוליטיס, אשר מופיע בכ-60% מהמקרים של דימום ממערכת העיכול התחתונה. דיברטיקולה הוא כיס קטן הנמצא במעי הגס, אשר לרוב אינו גורם לבעיות. כאשר הכיס מזדהם או הופך למודלק, הוא גורם להופעת כאבי בטן קשים ולעתים קרובות לדימום מדרכי העיכול התחתונות.

דימום המופיע לאחר דיברטיקוליטיס מרמז על בעיה קשה הדורשת טיפול רפואי. מלבד הדימום, דיברטיקוליטיס יכול לגרום לכאבי בטן (בעיקר בצד שמאל), שינויים בהרגלי היציאות, חום והקאות.

סרטן המעי הגס

סרטן המעי הגס הוא מחלה נפוצה ביותר, ופוליפים במעי הגס הם לרוב ביטוי ראשוני למחלה ממארת של המעי הגס. אחד הביטויים החשובים ביותר של פוליפים במעי הגס וגידולים סרטניים אחרים הוא דימום מדרכי העיכול המתבטא לרוב על ידי צואה דמית.

במקרים רבים, הפוליפים מדממים כאשר כבר מדובר בסרטן המעי הגס, הדורש התערבות מיוחדת וטיפול מתאים.

אי לכך, כמעט כל חולה הסובל מדימום מדרכי העיכול יעבור בדיקת קולונוסקופיה על מנת לבדוק נוכחות גידולים ולהוציא ביופסיה במידת הצורך.

מחלות מעי דלקתיות

מחלות המעי הדלקתיות הן מחלת כרוהן וקוליטיס כיבית, אשר גורמים להופעת שלשולים, דימום מדרכי העיכול ותסמינים נוספים על רקע דלקתי.

דימום ממחלת מעי דלקתית מופיע לרוב אצל חולים צעירים, ונפוץ יותר במחלת קוליטיס כיבית. עוד לפני הופעת הדימום, חשוב מאוד לאבחן את המחלות האלה ולטפל בהן בהתאם, על מנת להימנע מסיבוכים מסוגים שונים.

שינויים בכלי דם – אנגיודיספלזיה

מצב נוסף אשר עלול לגרום להופעת דימום מדרכי העיכול התחתונות הוא שינויים בכלי דם של מערכת העיכול.

במקרים אלה מופיעה מלפורמציה של כלי דם (עורקים וורידים) אשר מופיעים כצברים של כלי דם מורחבים אשר גורמים לדימום.

טחורים

טחורים הם מצב אשר בעצם לא נחשב לדימום ממערכת העיכול התחתונה, אך גורם להופעת דם טרי על הצואה ועל נייר הטואלט. טחורים הם מצב נפוץ ביותר אשר גורם לאי נעימות קשה, ולרוב ניתן לטפל בהם בהתאם לסוג הטחורים והתסמינים.

דילוג לתוכן