עצירות משמעותה שינוי לרעה בהרגלי היציאות הכרוך בצואה קשה ובכמות קטנה ומהרגיל בתדירות של פחות משלוש פעמים בשבוע. לא כל מצב בו אין פעילות מעיים בכל יום נחשב לעצירות, לעומת זאת היא מוגדרת כרונית כאשר היא מופיעה בכרבע מהזמן למשך שלושה חודשים.
מאפייני התופעה
עצירות מתאפיינת בתחושות של נפיחות בבטן וכאבי בטן וכן בצורך להפעיל מאמץ יתר להפעלת המעיים, ישנם מקרים בהם היא מלווה בדימום וכאב בזמן נתן הצואה וכן התחושה של התרוקנות בלתי מלאה לאחר פעולת המעיים.
על פי ההערכות כ-20% מהאוכלוסייה סובלים מעצירות כאשר שיעור הנשים גדול פי שניים עד שלושה מזה שבקרב גברים, הסיבה לכך טמונה ככל הנראה מהבדלים הורמונליים. העצירות יכולה להיות חד פעמית או כרונית ולרוב היא חולפת עם חלוף הסיבה אשר בגללה היא נוצרת כגון הפסקת נטילת תרופה המעודדות עצירות.
אבחון
אבחון של עצירות מתבסס על הופעת הגורמים הבאים, בחלקם או כולם:
- פחות משלוש יציאות בשבוע.
- נדרשת הפעלת מאמץ ביציאות.
- הצואה היא גושית וקשה.
- תחושה של התרוקנות לא מלאה לאחר מתן צואה.
- תחושה של חסימה או סתימה.
עצירות נגרמת כתוצאה מגוון סיבות כאשר העיקרית והנפוצה שבהן היא הרגלי אכילה ואורח חיים אשר שינויים בהם והימנעות ממזונות מסוימים עשויה להקל על התופעה ואף למנוע ולהעלים אותה כליל.
בעת הופעת הבעיה יש להקפיד על שתייה מרובה וצריכה של סיבים תזונתיים במקביל לשינויים באורח החיים הכוללים פעילות גופנית וניסיון להעביר את פעולת המעיים לזמן שלאחר הארוחות. להלן רשימת מזונות היוצרים עצירות ושמומלץ לצרוך אותם במתינות או להימנע מהם במידה וקיימת נטייה לעצירות:
חלב וגבינות
בחלק מהמקרים, חלב ובמיוחד חלב שומני, מאט את פעולת העיכול. החלב מכיל לקטוז העלול לגרום לקלקול קיבה וגזים ועם החמרת התסמינים נגרמת עצירות. מזון עתיר שומן ומכיל לקטוז המקשים על תהליך העיכול, מומלץ לאנשים אשר סובלים מעצירות להימנע מצריכת גבינות. מוצרי חלב מכילים כמות גדולה של סידן המאט את תנועת המעיים, לחילופין מומלץ לצרוך מוצרים פרוביוטיים כגון יוגורט המסייעים לפעולת המעיים.
בשר אדום
הבשר האדום מכיל כמויות שומן גדולות ומעט סיבים, כך שעיכול הבשר עלול להיות אטי ולעתים תהליך העיכול שלו קשה.
בננות (לא בשלות)
בננות בוסר מכילות כמות גבוהה של עמילן אשר מחמיר את תסמני העצירות.
קפאין (קפה, תה קקאו)
במצב של עצירות, מומלץ להימנע משתיית קפה, הקפאין גורם להתייבשות ומוביל לעצירות. איבוד הנוזלים מוביל למקרם צואה קשה ומומלץ להחליף משקאות אלה בתה צמחים.
מזון מעובד
מזון עתיר בשומן רווי אשר פירוקו במעיים נמשך מספר ימים, אטיות התהליך גורמת לעצירות, מי שנוטה לעצירות, מומלץ שימנע מאכילת מזונות מעובדים.
מזון מטוגן
מאכלים מטוגנים עשירים בשומן והם מאטים את פעולת מערכת העיכול. מזון זה אינו עתיר בחומרים מזינים ואינו מכיל כלל סיבים החיוניים לפעולת מערכת העיכול.
גלוטן
הגלוטן עלול לגרום לעצירות אולם אין מדובר בתופעה גורפת אלא כל מקרה לגופו, אי סבילות לגלוטן יכולה להוביל לעצירות ולבעיות נוספות בתהליך העיכול.
תוסף ברזל
טבליות ברזל מהוות תוסף מזון להשלמה תזונתית, הברזל ניתן לרוב לנשים בהיריון למניעה של חולשה אנמיה, אולם טבליות הברזל יוצרות עצירות ומטב לקבל את הברזל ממקורות טבעיים כגון זרעי דלעת, מיץ רימונים, תמרים וקטניות.
סוכר
מזונות עתירי סוכר ושומנים לרוב גם דלים בסיבים דוגמא לכך הן העוגות והעוגיות אשר צריכה מתונה שלהן תקל על תהליך העיכול.
שוקולד
השוקולד יוצר בעיה כפולה לפעולת העיכול, האחת היא העובדה כי הוא עתיר בשומן והשנייה שהוא עשוי להכיל קפאין אשר גורם להתייבשות ומאט את פעולת העיכול.
URL=/">