קרוהן היא מחלת מעי דלקתית כרונית, אשר עלולה להשפיע באינספור אופנים על האנשים שחולים בה. כאשר מדובר באישה בתקופת הפוריות שלה, עולה פעמים רבות שאלה משמעותית אחת: האם מחלת קרוהן עלולה להפחית את הסיכויים של האישה להיכנס להריון, או לחלופין עלולה להביא לכך שאישה הרה תחווה הפלה.
למרות שהקשר הזה בהחלט עשוי להיות קיים, כל עוד מטפלים נכון במחלת קרוהן לא צפויה להיות השפעה על הפוריות של האישה. הנה כל מה שחשוב לדעת על הקשר האפשרי בין קרוהן, פוריות והפלות.
האם קרוהן עשויה להשפיע על הפוריות של החולה?
בדומה למחלות מעי דלקתיות אחרות, דוגמת קוליטיס כיבית, מחלת קרוהן עלולה בתנאים מסוימים להשפיע על יכולת הפוריות של האישה. יש להדגיש שההשפעה הזו, אם קיימת, אינה ישירה: מחלת הקרוהן, באופן בו היא מתפתחת בגוף האישה, לא אמורה להביא לפגיעה ראשונית ביכולת הפוריות של האישה. אולם דפוסי ההתפשטות שלה בגוף, השפעתה על האישה והטיפול במחלה כן עלולים להביא לאותה השלכה שלילית.
ההשפעה האפשרית הראשונה היא פגיעה ביכולת הקליטה של האישה, וזאת עקב התהליך הדלקתי באזור האגן המשבש את התהליך. המחלה מביא פעמים רבות לירידה בחשק המיני של האישה, אשר מן הסתם מפחיתה את הסיכויים שהיא תקיים יחסי מין – וכמובן שגם תיכנס להריון. מנגד עלולות להתגבר אצל האישה תחושות שליליות דוגמת דיכאון או חרדה, אשר גם הן אינן מומלצות כידוע לנשים המעוניינות להיכנס להריון או נמצאות במהלך הריון. סיכון אפשרי נוסף קשור לתת התזונה ולחוסר האיזון מבחינת רכיבי הגוף ורמות ההורמונים שלו, גם הם מצבים שעשויים להופיע אצל האישה הסובלת ממחלת קרוהן.
כיצד טיפולים במחלת קרוהן משפיעים על פוריות ועל הסיכויים לחוות הפלה?
בחלק מהמקרים, החשש המרכזי הוא מתופעות הלוואי של חלק מהטיפולים שהאישה עוברת. התרופות שהיא נוטלת על מנת להפחית את התסמינים של מחלת הקרוהן, עלולים להשפיע על גופה בצורה שלילית. למרות שלא צפויה להיות פגיעה ישירה בפוריות עקב כך, ייתכן שההשלכות האחרות (שאת חלקן הזכרנו מעלה) יביאו לאותה פגיעה. כמובן שאישה בהריון חייבת לבחון היטב במה היא משתמשת, כדי למנוע סיכויים להפלה ולסיבוכים אחרים.
דוגמה נוספת היא ניתוחים הנעשים על מנת להתמודד עם מחלות המעי הדלקתית, שעלולים כאשר הם משתבשים לגרום לפגיעה אפשרית באיברים הקשורים למערכת הרבייה הנשית. עם זאת יש לציין שהסיכון הנוכחי קיים בדרך כלל במחלת קוליטיס כיבית, בהן ניתוח פתוח לכריתת מעי גס עלול להביא לפגיעה בחצוצרות. גם במקרה הזה, שלא שכיח יתר על המידה, אפשר להתמודד עם הבעיה באמצעות כלים מכניים שונים.
יש מה לעשות!
השאיפה של כל אישה הסובלת ממחלת הקרוהן היא לשמור על המחלה מאוזנת ככל האפשר, כלומר להפחית את ההתפרצויות ואת תדירות ודרגת הופעתם של התסמינים השונים. זוהי גם המטרה המוצהרת בכל הנוגע ליכולת הפוריות של האישה. אפשר לטעון שאישה שמצליחה לשמור על מצבה של הדלקת, פחות או יותר, לא אמורה לסבול מפגיעה בפוריות שלה. בטח לא פגיעה חד משמעית וממושכת, כפי שעולה החשש אצל כל אישה באשר היא.
גם כאשר המצב הבריאותי וההורמונלי של האישה "משתולל" בעקבות המחלה, חשוב שלא להיכנס לפאניקה. כמעט בכל המקרים החזרה של האישה למצב בריאותי תקין ככל שאפשר עשוי להפחית באופן כמעט מוחלט את הסיכויים שהפוריות שלה תיפגע. דוגמה מובהקת לכך היא מצב של תת תזונה וחוסר ברכיבים תזונתיים שונים, אחת מההשלכות הנפוצות של מחלות מעי דלקתיות. כאשר האישה תצרוך את המאכלים הבריאים והמתאימים לה ביותר, תוך חיזוק של התפריט עם תוספי תזונה במידת הצורך, סביר מאוד להניח שהמחזור החודשי שלה יחזור להיות תקין – ושסיכויי הכניסה של להריון לא ייפגעו
מקורות ולקריאה נוספת:
Living With Crohn's & Colitis – Fertility and Pregnancy
Does Crohn's Disease Affect Conception – Web MD