סרטן המעי הגס, הידוע כאחד מתוך שלושת סוגי הסרטן השכיחים כיום בישראל, מופיע לרוב בגילאים המאוחרים ואצל יותר גברים מנשים. המזון שאותו צורכים, והתזונה באופן כללי, יכולים לשמש כחלק ממניעתו ואף עשויים לסייע לא מעט לאחר קבלת הטיפולים בעקבות המחלה.
ידוע שישנם מספר מזונות, בעלי סגולות בריאות רבות ובעיקר בכל הקשור לסרטן המעי הגס, כמו דגנים מלאים, פירות וירקות, העשירים בסיבים תזונתיים וגם קטניות. גם מזונות, המכילים חומצה פולית נמצאו כטובים מאד ומזונות המכילים סלניום.
תזונה נכונה כחלק ממניעה
הקפדה על תזונה נכונה, המספקת לגוף את מלוא הוויטמינים והמינרלים שלהם הוא זקוק מומלצת מאד, בכל שלב ובכל גיל. יחד עם זאת, כאשר מדובר בסרטן המעי הגס, ישנה, כאמור, קבוצה של מחלים הנחשבים למומלצים מאד, כשלצדם מזונות פחות טובים לגוף.
מומלץ להימנע ממזונות כמו בשר בקר וכבש, נקניקים וגם נקניקיות, בשרים משומרים או מעושנים, מזונות העשירים בשומן מן החי כמו בשרים עם שומן, גבינות שמנות וגם משקאות אלכוהוליים אינם מומלצים. במקביל, מזונות עם ערך קלורי גבוה מאד וצריכים באופן שאיננו מבוקר יכולים גם הם להזיק במידה ונלוות להם עלייה במשקל. משקל יתר קשור גם הוא באופן מובהק למחלה ובמיוחד כשהוא מצטבר באזור הבטן.
התזונה בזמן ולאחר הטיפולים
ישנם מטופלים רבים, העוברים ניתוח להסרת הגידול הסרטני במעי הגס. לאחר הניתוח, על המטופל העובר אותו להסתגל לתזונה חדשה, השונה מזו שהיה רגיל אליה לפני כן. אימוץ התכנית התזונתית החדשה נעשה באופן הדרגתי כדי לאפשר למטופל להסתגל אליה בצורה הטובה ביותר ולהפוך אותה לחלק בלתי נפרד משגרת היום יום שלו.
מיד לאחר הניתוח, בימים הראשונים, יהיה על המנותח להימנע ממזונות מסוימים, הנוטים לגרום ליציאות נוזליות או רכות מדי או עשויים להפריע לפעילות המעיים. מכיוון שהדבר יכול לבוא לידי ביטוי בעוצמות שונות ומשתנה בין מטופל אחד לשני, התכנית התזונתית נקבעת נקודתית לאותו מטופל ותוך התייחסות למידת השפעתם של המזונות השונים על מערכת העיכול שלו. בכל מקרה של הופעת תסמין חריג כלשהו או בעיה מסוימת, חשוב לפנות אל הרופא המטפל כדי לבחון שינוי תזונתי או טיפול חלופי.
מעבר לכך, חשוב לדעת שישנם גם חולים הסובלים מירידה משמעותית במשקל. ירידה שאיננה רצונית. כאבים הנגרמים בעת צריכת המזון בזמן שחולים מובילים להפחתה רבה בכמויות המזון, ירידה במסת השריר בשל הפחתה בפעילות הגופנית מובילה גם היא לירידה במשקל וגם תופעות הקשורות למחלה עצמה, כמו פגיעה בתפקודה של מערכת העיכול העשויה להוביל לשלשולים.
במקרים כאלה ישנה חשיבות רבה מאד לפנייה לדיאטנית קלינית, המסייעת בבניית תכנית תזונתית המותאמת לשלב הטיפולי ועוזרת בעתירת הירידה במשקל ובהשבה לגוף את כל הוויטמינים החשובים והמינרלים שהוא איבד.