נשירת שיער היא תופעה שכיחה וטבעית המתרחשת באופן נורמלי בגברים ובנשים, כשהקצב התקין עומד על בין 100-50 שיערות מדי יום. הואיל ואת השערות שנושרות מחליפות שיערות חדשות, במצב תקין אנחנו לא אמורים להרגיש את נשירת השיער.
לעומת זאת נשירה חמורה שבה הקצב שבו השערות נושרות גבוה מהקצב שבו מופיעות חדשות, מורגשת גם מורגשת שכן היא עשויה לגרום במהלך הזמן להופעת קרחות ולשיער להפוך לדליל יותר ויותר.
אמנם לא כל מצב שבו מתרחשת נשירת שיער קשור להפרעות במערכת העיכול, אך הואיל וישנם מקרים שבהם בעיות העיכול משפיעות על מחזור החיים של השערה, חשוב להרחיב מעט על קשר זה, על מנת להגביר את המודעות לקיומו. במאמר שלפניכם נפרט אודות הקשרים שבין מערכת העיכול לשיער.
חסרים תזונתיים עשויים להוביל לנשירת שיער
כדי שהשיער יצמח בצורה תקינה, הוא זקוק למגוון מרכיבים תזונתיים הנספגים לדם מהמזון שאנו צורכים כשבין היתר מדובר באבץ ובברזל. לפיכך בעיות ספיגה שונות המפחיתות את כמות המרכיבים הנספגים לדם ממערכת העיכול, עשויות לגרום לנשירת שיער מוגברת באופן אקוטי או כרוני. באופן כללי חסרים תזונתיים מתפתחים בשלושה מצבים עיקריים: חוסר צריכה מספקת של המרכיבים הרלוונטיים, ספיגה לקויה של נוטריינטים ועלייה בדרישות הגוף, שלא באה על סיפוקה.
אבץ הוא בין המינרלים החשובים ביותר שאנו צורכים במזון וזאת כיוון שהוא נדרש לפעילות התקינה של אנזימים המשחקים תפקיד בשכפול של DNA ולסינתזה של חלבונים. חוסר באבץ עשוי להוביל לא רק לנשירת שיער מוגברת אלא למגוון רחב של תסמינים אחרים כמו פגיעה בחוש הטעם, עיוורון לילה, דלקות עור, פגיעה בתפוקת הזרע, נטייה לזיהומים ועוד.
לאור זאת בכל מקרה של נשירת שיער מוגברת, חשוב להיות ערים לתסמינים נוספים שהתעוררו בסביבת הזמן שבו החלה הנשירה: במקרים רבים זיהוי התסמינים יסייע לרופא להגיע לאבחנה בנוגע למקור הנשירה. כפי שציינו גם מחסור בברזל עשוי להוביל לנשירת שיער מוגברת ולכן אחד התסמינים של אנמיה מחוסר ברזל בא לידי ביטוי בנשירת שיער.
גורמים פיזיים המשפיעים במקביל על מערכת העיכול ועל נשירת שיער
עד כה עסקנו באופן שבו בעיות במערכת העיכול יכולות להשפיע על נשירת השיער. יחד עם זאת חשוב לציין כי ישנם גם גורמים המשפיעים במקביל על מערכת העיכול ועל נשירת השיער. כך לדוגמה פעילות יתר של בלוטת התריס עשויה לגרום במקרים רבים לשיער להפוך לדק ופריך וכן גורמת במקרים רבים לנשירה מוגברת של שיער.
במקביל תופעה זו יכולה לגרום לירידה ניכרת במשקל, גם כשלא מתרחש אובדן תיאבון וגם אם כמות הקלוריות הנצרכת מדי יום נותרת ללא שינוי. מעבר לכך, בעיה זו יכולה להוביל לתיאבון מוגבר ולשינויים בפעילות המעיים, כשבעיקר מדובר ביציאות תכופות יותר.
גורמים נפשיים המשפיעים במקביל על מערכת העיכול ועל נשירת שיער
בנוסף לגורמים הפיזיים המשפיעים על מערכת העיכול ועל נשירת השיער במקביל, ישנם גם גורמים נפשיים שונים המשפיעים במקביל על מערכת העיכול ועל נשירת השיער, כשבין היתר מדובר על מצבי חרדה ומתח או סטרס נפשי. אנשים הנמצאים בסטרס נפשי מגיבים למצב עקה בדרכים שונות, אך בין התסמינים השכיחים ביותר המתעוררים בתקופות מתמשכות של לחץ נפשי ניתן למצוא נשירת שיער ובעיות במערכת העיכול. בין היתר הלחץ הנפשי יכול להתבטא בתקופות של עצירות, שלשול, כאבי בטן, התכווצויות של שרירי הבטן, בחילות, חוסר תיאבון ועוד.
הלחץ הנפשי שגורם לנשירת שיער ולתסמינים במערכת העיכול לרוב יגרום להתפתחות של תסמינים נוספים כשבין היתר מדובר בבעיות שינה כמו קושי להירדם או יקיצה מוקדמת, חוסר שקט כללי, נטייה לרגזנות, תחושת לחץ בחזה ועוד. גם כאן ניתן להבין כי כדי להגיע לאבחנה מדויקת בנוגע לגורם שהוביל לנשירת המוגברת, חשוב להתייחס למכלול התסמינים ולנסות לברר האם המטופל שרוי במצוקה נפשית או נמצא במקרה בתקופה עמוסה מאוד בחייו.